EVO Ogólne - Lancer RalliART
Anonymous - 13-11-2007, 09:10
Czyli po raz kolejny Mitsu zastosowalo metode z Lancerem ze MUSI byc inny silnik niz Eclipse. A szkoda. Daloby to wieksze mozliwosci zamienne. Zaloze sie i tak pewnie wiekszosc czesli jest ta sama ale szkoda ze bloki sa inne, bo to dawaloby mozliwosci na laczenie sprawdzonych mozliwosci. Jesli ma Skrzynie choc troche podobna do EVO to daje to mozliwosci na zmiany dla 3G na silnik MIVEC co rowniez niesie za soba drobne korzysci. Lespsze spalanie a i potencjalna mozliwosc polaczenia z czesciami EVO 9 MIVEC.
(Musze to sprawdzic na amerykanskim forum).
Anonymous - 30-11-2007, 22:38
witam
Planuje zakup auta. Zastanawiam się właśnie nad ściąganym z USA Mitsubishi Lancer VIII/IX Ralli Art. Silnik - 2.0 benzyna, moc - od 180 do 240 koni, zależnie od modelu (przynajmniej taką moc podają sprzedawcy tego auta)
Czy któryś z Was miał jakiekolwiek doświadczenia z tym autem, czy faktycznie warto je kupić, czy ma naprawdę taką moc i jak wygląda kwestia spalania w jeździe po mieście?
kilka sztuk dostępne jest aktualnie na moto.allegro np.
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C2765976
Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź
Anonymous - 01-12-2007, 01:33
Nie wiem skad ty bierzesz te info o tak duzej mocy z tym silnikiem... Ten silnik mial maksymalnie 162KM i to tylko z silnikem 2.4L. Jak chcesz wiecej info to zajzuj tutaj: http://consumerguideauto....hi-lancer-4.htm
Oczywiscie mowimy o wersji USA, ale nawet to nie uwierze ze w Europie znajdziesz jakis z taka moca. 180KM...hmmm napewno nie. 240KM chyba ze mialby turbo ale takiego modelu nie bylo. To jest cos nie tak z twoimi danymi.
Anonymous - 01-12-2007, 08:12
są to dane podane przez sprzedających, choćby z linka, który zamieściłem w poprzednim poście
Anonymous - 01-12-2007, 10:35
Wiec pytanie czy bylo robione cos extra... jesli tak to co, bo inaczej to sprzedajacy G wie na yemat tego samochodu.
Anonymous - 03-12-2007, 22:03
Jeśli chodzi o auto z linku http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C2765976 to raczej takiej mocy nie ma, rozmawiałem z handlarzem który go sprzedaje pojęcia nie mial ile ma koni:)
No i oczywiście cenna inna (sporo niższa).
marci_NOS - 08-01-2008, 22:59
Witam,
W listopadzie wywaliłem instalację LPG która została w spadku po poprzednim właścicielu - najtańsza sekwencja, szkoda było samochodu - i założyłem nową. Po skończeniu operacji pojechałem na hamownię na regulację.
Wynik - jak dla mnie super - wykresy na LPG pokryły się z benzyną, a pomiędzy 5000 a 6000prm zarówno moment jak i moc na LPG wyszły lepiej!
Poniżej zamieszczam wykresy:
- LPG gruba linia
- BENZYNA cienka linia
Moc - 170KM - lepiej niż w serii (może dzięki wkładce K&M...
Moment - od 2500 do 6000prm powyżej 200Nm (max 220Nm)
Pozdrawiam,
Marcin
Anonymous - 08-01-2008, 23:14
Calkiem interesujacy wynik. A jak spalanie? Czy miales re-mapowany silnik czy to na fabrycznych ustawieniach.
marci_NOS - 09-01-2008, 20:22
Mapa benzynowa - oryginał. Mapa LPG - stworzona podczas regulacji na hamowni.
Spalanie - nie sprawdziłem dokładnie różnicy - jeśli jest , to w granicach 1l/100km. Przy "ciężkiej nodze" pali do 15l, przy spokojnej jeździe można zejść do 10l LPG.
Anonymous - 08-03-2008, 23:18
Witam,
Mam od 2005 roku identycznego lancera ralliart 2,4L. Po mieście głaskając lekko prawy pedał wychodzi spalanie na równo - 10L / ale ciężko się pochamować jak chłopaki w bmw mrugają z tyłu światłami. W sumie nie jeden się już zawiódł na swoim bmw, ten lancer ma bardzo mocny dół i przy starcie mimo że to przód napęd bardzo dobrze sobie radzi.
Dla zainteresowanych szczegółami udzielam informacji, sam będę śledził rozwój wątku bo jestem zainteresowany modyfikacjami silnika. hodzi mi także po głowie jego sprzedaż i coś mocniejszego z 3 diamentami
pozdrawiam;
Mariusz
tomekrvf - 09-03-2008, 20:48
marci_NOS napisał/a: | Jak widać, nie jest to żaden Lancer 2.0 SPORT |
Od europejskiego Sporta różni się tylko silnikiem.
Amerykanie spuszczają się nad tym Lancerem bo ma duży silnik i jest twardziej zawieszony jak na ich warunki (czyli seria w europejskim 2.0). Amerykańska dwulitrówka ma silnik SOHC i z tyłu bębny stąd zachwyt nad tym niby Ralliart 2.4.
Skrzynia od Evo to też mit bo wtedy musiałby być 4WD - dokładnie chodzi o zastosowanie skrzyni F4A42 (czyli to samo co ma europejska 2-litrówka). Specjalność tej skrzyni polega na tym że ma potrójny synchronizator jedynki i dyfer na łożyskach stożkowych a nie na kulkowych jak to jest w Lancerniku 1.6
Jak masz gaz w tym 4G69 to polecam sprawdzić luzy zaworowe - mniej więcej przy 50-60kkm znika luz zaworowy (tylko przy jeździe na gazie)
krzychu - 06-05-2008, 21:50
Wkurzajace jest to ze Lancery na Ameryka sa odpreżone (poniewaz tam maja nedzne paliwo) w zwiazku z tym nawet przy zmiennych fazach rozrzadu ten silnik (w porownaniu do europejskiego 2.0 DOHC) nie jest zbyt mocny (zwazywszy na fakt ze ten 2.0 jest bez zmiennych faz bo z nimi krzywka momentu pozniej ma przelamanie przez co moc drastycznie wzrasta na wysokich obrotach oraz jest 0,4 l mniejsza pojemnosc) a moc wzrasta jedynie o niecale 30 koni toz to nedza.... juz nie mowiac o nowym 1,8 MIVEC 143 konie. Tak samo bedzie chyba z nowym lancerem na europe jest 1,8 MIVEC a na USA ma byc chyba wersja 2.0 MIVEC i pewnie beda mialy podobna moc. Ja sie tylko zastanawiam co sie dzieje przy EVO jesli sie go zatankuje tym czyms co ameryaknie nazywaja benzyna bo moim zdaniem pewnie straci z 50 koni poniewaz elektronika wykryje spalanie stukowe i obnizy doladowanie.....
Krzychu
marci_NOS - 07-05-2008, 12:28
krzychu napisał/a: | Wkurzajace jest to ze Lancery na Ameryka sa odpreżone (poniewaz tam maja nedzne paliwo) w zwiazku z tym nawet przy zmiennych fazach rozrzadu ten silnik (w porownaniu do europejskiego 2.0 DOHC) nie jest zbyt mocny |
To może ma ktoś pomysł co z tym zrobić?
Poniżej link do kilku fotek:
www.marcinos.za.pl
krzychu - 07-05-2008, 12:50
Ze tak spytam czym cyknołeś te foty w nocy?? Jakas lustrznka?
A co z kompresja moze jakos da sie splanowac glowice ale to jednak musial by ktos doglebniej przemyslec..... bo sie np. moga zawory z tlokami spotkac
Krzychu
marci_NOS - 07-05-2008, 21:00
Fotki zrobione zwykłym kompaktem Olympusa 3,2MPxl - i to jednym z pierwszych (kupiony prawie 5 lat temu). Podstawa to tryb nocny (długa migawka) i statyw
|
|
|