Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] 2 bieg ciezko wchodzi
XL - 16-01-2008, 21:25
Uprzejmie donoszę, że niejaki XL przy wymianie oleju w skrzyni biegów zaaplikował dziś swojej Cari 1,5 dawki ceramizera. Olej to Mobilube 1 SHC 75W90.
Zobowiązał się, że jeśli zgrzyty przy wrzucaniu dwójki na zimno ustąpią, natychmiast da znać.
Pozdrawiam, Życzliwy
Anonymous - 18-01-2008, 11:25
Mialem problem z jedynka, wymiana tulejek zalatwila sprawe
Robson86 - 18-01-2008, 15:52
coocco napisał/a: | Mialem problem z jedynka, wymiana tulejek zalatwila sprawe |
owszem ale nie w GDI nie ma tam tulejek, tylko linki
Pozdroo
XL - 18-01-2008, 19:00
Gdyby to tylko ciężko wchodził drugi bieg, mogłaby wystarczyć regulacja na linkach.
Niestety on zgrzyta przy wrzucaniu, a to świadczy albo o zbyt płytkim wysprzęgleniu (sprawdzone, wykluczone), albo o zużyciu synchronizatora. Wiem, że wymiana synchronizatora byłaby najlepszym rozwiązaniem, ale to kupa paskudnej roboty.
Mam ciągle nadzieję, że ceramizer załatwi sprawę. Od wymiany oleju i wlania ceramizera przejeżdziłem dopiero kilkadziesiąt kilometrów i jak zgrzytało tak zgrzyta nadal.
Jeżeli coś się zmieni, dam znać.
Pozdrawiam, XL
arturp - 01-03-2010, 17:32
XL napisał/a: | Gdyby to tylko ciężko wchodził drugi bieg, mogłaby wystarczyć regulacja na linkach.
Niestety on zgrzyta przy wrzucaniu, a to świadczy albo o zbyt płytkim wysprzęgleniu (sprawdzone, wykluczone), albo o zużyciu synchronizatora. Wiem, że wymiana synchronizatora byłaby najlepszym rozwiązaniem, ale to kupa paskudnej roboty.
Mam ciągle nadzieję, że ceramizer załatwi sprawę. Od wymiany oleju i wlania ceramizera przejeżdziłem dopiero kilkadziesiąt kilometrów i jak zgrzytało tak zgrzyta nadal.
Jeżeli coś się zmieni, dam znać.
Pozdrawiam, XL |
Czy rozwiązałeś problem zgrzytania 2 biegu?
Czy w ogóle ktoś go rozwiązał?
cougar - 05-03-2010, 01:29
Ja w colcie CJ0 mam to samo, wymiana oleju pół roku temu nie pomogła. Przy niskich temperaturch efekt sie mocno nasila i ustaje po kilku zmianach biegów.
Linki mam wymienione na używki bo w ASO zaśpiewali 1000zł, ale przed zerwaniem było to samo.
XL - 05-03-2010, 23:14
Cytat: | Czy rozwiązałeś problem zgrzytania 2 biegu? |
Nie do końca. Na zużyty synchronizator ceramizer nie pomógł. Wymieniłem olej na Shell SF 5288 75W80, co złagodziło objawy. Teraz na ciepłym silniku jest OK, jedynie kilka pierwszych zmian biegu po nocnym postoju muszę zrobić delikatnie. Jeśli dobrze pamiętam, ktoś z forumowiczów wymienił synchronizator drugiego biegu ( koszt chyba 600zł) i poprawa była radykalna.
Pozdrawiam, XL
arturp - 06-03-2010, 13:36
Jeżeli koszt wymiany synchronizatora to 600 zł to da się przeżyć , ale pchać w skrzynie 1000 zł to mi się nie uśmiecha. Ja ostatnio wymieniłem olej na Tranself 75W80 i nie zauważyłem kompletnie żadnej poprawy. Fajnie jakby się wypowiedział ktoś kto rzeczywiście wymienił synchronizator i jakie poniósł koszty....
abcabc5 - 05-11-2015, 20:15 Temat postu: zgrzyty przy zmianie biegów Witam
Chciałbym odświeżyć temat. Czy może odezwać się ktoś, kto definitywnie uporał się z problemem ciężko wchodzących biegów, zwłaszcza 2, w Carismie 1.8 GDI? Jesienny spadek temperatur spowodował nasilenie objawów.
MichciuGT - 05-11-2015, 22:44 Temat postu: Re: zgrzyty przy zmianie biegów
abcabc5 napisał/a: | Witam
Chciałbym odświeżyć temat. Czy może odezwać się ktoś, kto definitywnie uporał się z problemem ciężko wchodzących biegów, zwłaszcza 2, w Carismie 1.8 GDI? Jesienny spadek temperatur spowodował nasilenie objawów. |
Chyba większość problemów już została opisana.
1. Sprawdzić czy dobrze działa wysprzęglenie - (zwrócić uwagę też na kolor płynu w układzie)
2. Sprawdzić poziom oleju w skrzyni biegów
3. Sprawdzić czy są luzy pomiędzy lewarkiem skrzyni biegów, a tymi wybierakami na skrzyni biegów (u mnie są, pomimo że gdi i że sterowanie na linkach)
4. Czy był olej wymieniany terminowo i po danym przebiegu
5. Synchronizator mógł się po prostu zużyć...
a to że wraz z mniejszą temp. otoczenia nasiliły się problemy świadczy jedynie że olej zmienił swoją lepkość i stawia większy opór.
woxy - 26-04-2016, 08:20
Witajcie,
w tym roku i mnie dopadł problem skrzyni biegów.
Najpierw z 3 na 2 ciężko było zredukować (np. dojeżdżając do skrzyżowania),
potem to się zaczęło trochę nasilać (w przeciągu ja wiem, miesiąca może).
Przy zwiększaniu biegów nie ma problemu, natomiast zauważam jakby szarpnięcie
przy puszczaniu sprzęgła, jakby coś z wysprzęglaniem się działo.
Na zgaszonym silniku wszystkie biegi wchodzą bez sprzęgła prawidłowo.
Mechanik twierdzi, że to synchronizator biegów 2 - 3, i pewnie bym był ku temu,
tylko to szarpanie po puszczeniu sprzęgła mnie zastanawia.
Kilka lat temu robiłem wysprzęglik (reperaturka, bo tłoczek pękł), może znowu się psuje?
Jak definitywnie, bez rozbierania, sprawdzić wykluczyć problem wysprzęglania?
A jeśli to jednak synchronizator, to jak szukać używanej skrzyni, wg VIN czy innych numerów ?
EDIT: Poczytałem i zobaczę czy wysprzęglik pod gumą suchy.
A kurcze, niestety mokry, wylało się sporo (10cm kałużka), tylko teraz kupować znowu reperaturkę czy cały wyprzęglik (jeśli nowy to jakiej firmy)?
EDIT 2: Zamówiłem w IC, TRW za 55.07zł. Takie same na all... mają po 124zł, niezła przebitka.
Hugo - 26-04-2016, 11:56
woxy napisał/a: | Zamówiłem w IC, TRW | I bardzo dobrze zrobiłeś.
woxy - 26-04-2016, 17:25
Wysprzęglik wymieniony, jest lepiej, biegi już nie haczą, ale nadal jak szybko chcę wbić bieg to lekki minimalny zgrzyt jest. Stary płyn był ciemno szary. Dodatkowo pedał na samej górze ma jakby minimalny luz kilka mm. Czyli jak zaczynam wciskać to te kilka mm idzie luźno i dopiero czuć opór. Można podciągnąć ale zastanawiam się czy to może pompy sprawka?
apg2312 - 26-04-2016, 18:14
woxy napisał/a: | Można podciągnąć ale zastanawiam się czy to może pompy sprawka? |
Raczej sprzęgła. Jaki masz przebieg ? Sprzęgło było już wymieniane ?
woxy napisał/a: | jak szybko chcę wbić bieg to lekki minimalny zgrzyt jest |
Kiedy i czy w ogóle sprawdzałeś stan oleju w skrzyni ? Lub kiedy wymieniałeś ?
woxy - 26-04-2016, 20:33
apg2312 napisał/a: | woxy napisał/a: | Można podciągnąć ale zastanawiam się czy to może pompy sprawka? |
Raczej sprzęgła. Jaki masz przebieg ? Sprzęgło było już wymieniane ? |
Przebieg 423tyś, sprzęgło było nabijane nową okładziną w 2007roku, w tym czasie przejechałem 130tyś. Mechanik twierdzi że tarcza nie mogła mi się zużyć w tym czasie.
Myśl o pompie powstała z tego luzu a przede wszystkim z koloru starego płynu, jakby aluminium się ścierało i mieszało z płynem.
apg2312 napisał/a: | woxy napisał/a: | jak szybko chcę wbić bieg to lekki minimalny zgrzyt jest |
Kiedy i czy w ogóle sprawdzałeś stan oleju w skrzyni ? Lub kiedy wymieniałeś ? |
Olej w skrzyni tak samo wymieniany w 2007 roku, w 2010 sprawdzałem poziom przez śrubkę przelewu i olej delikatnie wypływał.
|
|
|