[97-04]Galant EAxA/W - [EA5A 2.5] Kombinacja alpejska i zmiany nadwozia
akbi - 31-12-2007, 10:47
mcar napisał/a: | w samej akcyzie wyszło mi coś koło 60% wartości auta |
tak wysokiej akcyzy nie ma już chyba od 2/3 lat ... teraz za auto o pojemności pow 2.0 płacisz coś ok 5-6%
mcar napisał/a: | Czy plastiki na desce są takie same w różnych wersjach, |
są różne: czarne, (alu podobne, drewno podobne i takie ...niebieska mozaika )
szyby w prądzie, podgrzewane elektryczne lusterka, to standard dla wszystkich modeli ... no chyba, że jakiegoś totalnego biedaka znajdziesz
Anonymous - 31-12-2007, 10:59
akbi napisał/a: | tak wysokiej akcyzy nie ma już chyba od 2/3 lat ... teraz za auto o pojemności pow 2.0 płacisz coś ok 5-6% |
No i zburzyłeś mi znowu wszystko
A tak serio to pocieszające. Mógłbyś mi na dać w takim razie rząd w wielkości wszystkich opłat
w odniesieniu do ściąganego samochodu za np. 25000?
akbi napisał/a: | są różne: czarne, (alu podobne, drewno podobne i takie ...niebieska mozaika ) |
Hehe ta mozaika to też taka trochę "miałka" jest
A w ogóle to chodziło mi już o resztę deski nie sam kokpit, tylko całość.
akbi napisał/a: | no chyba, że jakiegoś totalnego biedaka znajdziesz |
No nie raczej w jakąś bogatą wersję celuję.
akbi - 31-12-2007, 11:18
mcar napisał/a: | Mógłbyś mi na dać w takim razie rząd w wielkości wszystkich opłat
w odniesieniu do ściąganego samochodu za np. 25000? |
no to z tego co pamiętam - swojego Gala ściągałem w kwietniu 2007 - płaciłem 6500euro to wychodziło wówczas właśnie niecałe 25 tys pln
- 150 euro - papiery + tablice + ubezpieczenie w Niemczech
reszta w Polsce:
- 500 pln - podatek ekologiczny
- 75 pln - książka pojazdu
- 160 pln - rejestracja + dowód
- 400 pln cło
- 650 pln ubezpiecznie OC - Link4
myślę, że o niczym nie zapomniałem ...ceny mogą się różnić po kilkanaście złotych bo trochę czasu minęło i nie pamiętam dokładnie
Anonymous - 31-12-2007, 12:04
No i przez Ciebie będę musiał po samochód jednak chyba pojechać, bo wybór jest zdecydowanie ciekawszy za granicą.
Dzięki za wyczerpującą informację
ps. A jak sobie z formalnościami w urzędach niemieckich poradziłeś?
akbi - 31-12-2007, 12:13
mcar napisał/a: | A jak sobie z formalnościami w urzędach niemieckich poradziłeś? |
Sprzedawca dość miły ...wysłał swojego pracownika ze mną, a ten pokierował mnie do urzędów (dwa osobne budynki oddalone o ok 150m) gdzie załatwiłem naklejki, tablice i ubezpieczenie. Nawet z urzędnikami on rozmawiał ...ja tylko płaciłem
Z tego co pamiętam, to najpierw w budynku A wykupiłem naklejki za coś ok 100euro, później w budynku B wykupiłem ubezpieczenie (chyba 45 auro) i wróciłem do budynku A po tablice.
sampler - 31-12-2007, 14:23
akbi napisał/a: |
- 150 euro - papiery + tablice + ubezpieczenie w Niemczech
reszta w Polsce:
- 500 pln - podatek ekologiczny
- 75 pln - książka pojazdu
- 160 pln - rejestracja + dowód
- 400 pln cło
- 650 pln ubezpiecznie OC - Link4
myślę, że o niczym nie zapomniałem ...ceny mogą się różnić po kilkanaście złotych bo trochę czasu minęło i nie pamiętam dokładnie |
zapomniales o:
-pierwszy przeglad 169 zl;
-tlumaczenie papierow 100 zl;
-oplata VAT-25 w skarbowce 167 zl;
Pozatym clo nalicza sie od ceny na umowie...
Oplata oc wynosi 450 zl przy max znizkach w odpowiedniej ubezpieczalni.
Anonymous - 31-12-2007, 14:51
Tak naprawdę interesował mnie rząd wielkości, bo nie oczekuję podania dokładnych wyliczeń.
W każdym razie dobrze wiedzieć, że jeszcze tłumaczenie papierów do tego.
O przeglądzie to wiedziałem, a jeszcze jest chyba dla skarbówki coś na kształt "podatku od luksusu" (chyba 2% wartości), ale to nawet przy samochodach w kraju kupowanych, czy sie mylę?
A ubezpieczenie to już mój ból w zależności od tego co będę chciał, gdzie i z jakimi zniżkami, więc na to również brałem odpowiednią poprawkę.
roch_27 - 31-12-2007, 14:54
akbi napisał/a: | tak wysokiej akcyzy nie ma już chyba od 2/3 lat ... teraz za auto o pojemności pow 2.0 płacisz coś ok 5-6% | gwoli ścisłości akcyza za auto z silnikiem powyżej 2.0 wynosi 13,6 %
Natomiast auta z silnikiem o pojemności do 2.0 wynosi 3,1 %
akbi napisał/a: | - 400 pln cło | jakie cło chyba raczej akcyza
pozdro
edit: Jak chcesz wyliczyć koszt sprowadzenia auta zobacz >>TU<<
akbi - 31-12-2007, 15:05
sampler napisał/a: | zapomniales o:
-pierwszy przeglad 169 zl;
-tlumaczenie papierow 100 zl;
-oplata VAT-25 w skarbowce 167 zl; |
zgadza się ...zapomniałem ... niestety Urząd Rejestrujący auto wymaga tłumaczenia
roch_27 napisał/a: | gwoli ścisłości akcyza za auto z silnikiem powyżej 2.0 wynosi 13,6 % |
oooo racja ...dlatego coś mi nie pasowało to 400zł sorki ... to było coś ok 1400 z groszami ...gdyż zaniżyłem wartość na umowie
roch_27 napisał/a: | jakie cło chyba raczej akcyza |
no tak ... tak czy siak złodziejski podatek ...dałem się okraść w połowie
|
|
|