To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS DID] [SILNIK] Zawory (kontrola i regulacja)

Student - 12-03-2009, 08:36

Nie mam DID ale moim zdaniem WITEK ma rację, trzeba płytki.

Witek co do regulacji nie chodzi mi o to że regulacja jest prosta tylko o to że jeżeli znamy zasadę i mamy pojecie o mechanice to powinniśmy dać radę (nie jestem w stanie ocenić ile brat kolegi nauczył sie w szkole, pewnie niewiele) ale jeżeli robił już regulacje w czymś większym niż maluch to powinien sobie poradzić.

Ja w 95 ro. jak robiłem regulację w M3 i M5 to na pierwszy rzut oka tez sie przeraziłem ale to była chwila, potem spokojne podejście do tematu i poszło nienagannie.

Jadnak że nikogo nie namawiam na siłę jest to decyzja dobrowolna.
Zresztą Ja lubię grzebać w aucie i mam gdzie.

Witek - 12-03-2009, 14:44

Informacje odnośnie wymiany płytek zapewniał mnie :ANAL: "mechanik" podczas wymiany oleju. Dziś zasięgnąłem informacji w serwisie mitsubishi i okazuje się że masz rację rysiekxj . Płytki występują w innych modelach.
cns80 - 12-03-2009, 15:09

Właśnie dzwoniłem do MITCAR'u. Odpowiedź = PŁYTKI
JCH - 12-03-2009, 17:13

Hue, hue ... :) No mamy dwie różne informacje z serwisów :lol:

W manualu jest opisany krok po kroku - kwestia tylko ;) przetłumaczenia.
"Tappets" to płytki czy szklanki :?:

Witek - 12-03-2009, 21:01

W słowniku "Tappets" są to: popychacze zaworu (element konstrukcyjny zespołu zaworu) :idea: Zatem brak rozstrzygnięcia. Sam ustawiałem zawory na płytki we fiacie tipo, a moje osobiste zdanie jest takie że nie każda krzywka wałka rozrządu równo się zużywa zatem szklanki też nie mogą być identyczne.
tomekrvf - 13-03-2009, 08:14

cns80 napisał/a:
Właśnie dzwoniłem do MITCAR'u. Odpowiedź = PŁYTKI

W 1.9 DID luzy zaworowe reguluje się całymi szklankami. Grubość szklanek od 7,5 mm do 7.95mm co 0.025mm.

cns80 - 13-03-2009, 08:17

tomekrvf, w takim razie przeraża mnie wiedza fachowców z ASO :shock:
jar618 - 06-07-2009, 15:22
Temat postu: Zawory w DiD
cns80 napisał/a:
tomekrvf, w takim razie przeraża mnie wiedza fachowców z ASO :shock:

po czym poznać w dieslu, że zawory do regulacji?

Anonymous - 11-02-2010, 19:02

podepnę sie pod temat

tomekrvf napisał/a:
W 1.9 DID luzy zaworowe reguluje się całymi szklankami. Grubość szklanek od 7,5 mm do 7.95mm co 0.025mm.

w jakich rozsądnych kosztach powinna zamknać się wymiana szklanek ? w wypadku gdy serwis stwierdził że 4 z nich już sie nie nadają ? oraz czy objawem rozregulowanych szklanek może być problem z zapaleniem auta gdy jest zimne, a starty na ciepłym silniku są już poprawne ?

czym może zakończyć się jazda z rozregulowanymi szklankami ?

robertdg - 12-02-2010, 00:31

tomekrvf napisał/a:
Grubość szklanek od 7,5 mm do 7.95mm co 0.025mm.
nie do konca prawidłowo, grubość szklanek jest od 7.550m do 8.150mm, oczywiście rosnący przyrost co 0.025mm prawidłowo
drtymf - 07-04-2010, 15:44

Wyjaśnijcie mi coś bo zawsze myślałem że szklanki to są samoregulatory hydrauliczne.

A w DIDzie samoregulacji brak więc poproszę o klarowne wyjaśnienie czym się różnią w tym wypadku szklanki od płytek.

bogdan54 - 09-04-2010, 19:38

Mówi się szklanka bo ma taki wygląd ,położona na trzonku zaworu do góry dnem .O denko opiera się krzywka wałka rozrządu bądź dźwigienka pośrednia .Większość silników ma na zewnętrznej stronie denka szklanki zagłębienie w które wchodzi płytka o różnych stopniowanych grubościach .Z tego co się orientuje w DID-e nie ma płytek ,a regulacja odbywa się poprzez dobieranie szklanek o różnej grubości denka . :doubt:
jarekg - 07-04-2011, 10:03

Witam
Mnie równiez interesuje odpowiedź na pytanie
Derpin napisał/a:
czym może zakończyć się jazda z rozregulowanymi szklankami ?

drtymf - 07-04-2011, 10:24

I już jaśniej , dzięki.
futrzany - 07-04-2011, 21:12

A czy Ci którzy serwisują auta a Aso mieli regulowane zawory przy wymianie rozrządu ?

Wydaje mi się że żadne aso nie wykonuje takiej operacji bo nie ma takiej potrzeby tego robić - robi się tylko wtedy kiedy podpierają się zawory i robi się to przez wymianę szklanek.