To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Wiatrówka-pistolet na CO2

Anonymous - 01-12-2007, 21:37

Mamy taką wiatrówkę niemieckiej produkcji, ma już chyba z 30 lat, replika mausera, górny naciąg - z początku jako 6-latek miałem problemy z jej przeładowaniem ;/ Na śrut o nietypowym kalibrze 4,45mm. Zastanawiam się nad oddaniem jej do kuśnierza w celu zmiany na 4,5mm. Zna ktoś dobrego na pomorzu ? Magazynek na 12strzałów. Po prostu cudo :)
saphire - 02-12-2007, 12:29

Rados napisał/a:
Na śrut o nietypowym kalibrze 4,45mm. Zastanawiam się nad oddaniem jej do kuśnierza w celu zmiany na 4,5mm.

Chyba rusznikarza? Ale raczej nie zrobi ci dobrze tego przekalibrowania - szkoda zniszczyć tak dobrą wiatrówkę - nie lepiej kupić w internecie odpowiedni kaliber śrutu?

O tu np. mają taki:
http://www.cekaus.com.pl/index.php?idmenu=338

HN Round Verk
kaliber:
4.45 mm
uwagi: śrut BB ołowiany miedziowany
Cena: 31 zł/paczka (500 szt.)

Chooper - 02-12-2007, 13:43

po wnikliwych poszukiwaniach w necie zostały mi do wyboru Slavia 630/631, BMK-19, Hassan 55-80 lub jakaś Norica bo pozostałe to potocznie nazywane cążki do paznokci

dla poparcia tego argumentu polecam link, który znalazłem :shock: :? :roll:

saphire - 02-12-2007, 14:11

No właśnie - te sportowe niemieckie z bocznym naciągiem o ile dobrze sobie przypominam miały blokującą grzechotkę przy naciąganiu także mogłeś nawet na 3 razy naciągać - puszczając dźwignię naciągu po prostu była ona blokowana i nie odbijało jej - jakas grzechotka czy zapadka z zębatką schodkową tam była - nie pamiętam - grunt że bardzo bezpieczne to było mimo że sprężyna masakrycznie mocna była i naprawdę można się było zmęczyć naciąganiem.

Może teraz wygodniej pójść w wiatrówkę ze zbiornikiem na CO2? Nie dość że bezpieczne toto to i jeszcze sporo lżejsze.

Anonymous - 02-12-2007, 16:47

saphire napisał/a:
Rados napisał/a:
Na śrut o nietypowym kalibrze 4,45mm. Zastanawiam się nad oddaniem jej do kuśnierza w celu zmiany na 4,5mm.

Chyba rusznikarza? Ale raczej nie zrobi ci dobrze tego przekalibrowania - szkoda zniszczyć tak dobrą wiatrówkę - nie lepiej kupić w internecie odpowiedni kaliber śrutu?

O tu np. mają taki:
http://www.cekaus.com.pl/index.php?idmenu=338

HN Round Verk
kaliber:
4.45 mm
uwagi: śrut BB ołowiany miedziowany
Cena: 31 zł/paczka (500 szt.)

A no właśnie. Rusznikarza. Zmęczenie mi myśli pomieszało :D
Dzięki za link :)

Chooper - 02-12-2007, 19:03

saphire napisał/a:
Może teraz wygodniej pójść w wiatrówkę ze zbiornikiem na CO2? Nie dość że bezpieczne toto to i jeszcze sporo lżejsze.

ale to już wyższa półka cenowa znacznie (coś konkretnego to min 1000 PLN) a po drugie koszty zabawy 2x wyższe, bo trzeba naboje z CO2 jeszcze mieć (jeden nabój to przeciętnie 50 strzałów, a wiadomo jak szybko śrut znika jak sie zabawa rozkręca :) )

Hugo - 24-12-2007, 20:15

Zdajcie egzamin na myśliwego, kupcie broń palną i wybierzcie się na polowanie, albo chociaż postrzelajcie na strzelnicy. Uwierzcie, że takich emocji i wrażen jak strzelanie z broni palnej nie dostarczy nic innego na świecie.
Wczoraj strzeliłem pierwszego w życiu dzika o wadze prawie 70 kg. W momencie gdy podszedłem do niego o mało nie zemdlałem z wrażenia.

akbi - 25-12-2007, 08:02

Hugo napisał/a:
Zdajcie egzamin na myśliwego, kupcie broń palną i wybierzcie się na polowanie, albo chociaż postrzelajcie na strzelnicy. Uwierzcie, że takich emocji i wrażen jak strzelanie z broni palnej nie dostarczy nic innego na świecie.
Wczoraj strzeliłem pierwszego w życiu dzika o wadze prawie 70 kg. W momencie gdy podszedłem do niego o mało nie zemdlałem z wrażenia.

eeee, ja generalnie jestem pacyfista i nie zamierzam strzelac do zwierzakow. Strzelanie do tarczek ... no i ew do blokujacych lewy pas :D :D :D ... mi wystarczy.
Wczoraj Mikolaj przyniosl mi cos takiego:
W3000
dzisiaj ide sobie postrzelac :)

sruba - 25-12-2007, 12:33

inferno napisał/a:
A nie lepiej kupić łuk?

wlasnie do takiej broni sie ostatnio przymierzam.
taka sportowa zabawke (z ktorej na zawodach strzelaja dzieciaki, ale dla amatora nada sie jak najbardziej) mozna kupic za jakies 400-500 plnow, a zabawa jest przednia.
no i wiatrowka w starciu nie ma szans...

[ Dodano: 25-12-2007, 12:36 ]

Anonymous - 25-12-2007, 13:32

Będzie Gdański Robin Hood :wink:
Fajna fotka - zawsze sie zastanawiałem Śruba- ciężko trafić w tarcze :?: :?: :?:

sruba - 26-12-2007, 01:23

dm17 napisał/a:
zawsze sie zastanawiałem Śruba- ciężko trafić w tarcze

w zasadzie nie.
zalezy jeszcze z jakiej odleglosci :lol: