To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[XX-92]Colt C50 i starsze - [C52A 1.5] Problem z odpalaniem zimnego silnika w colcie 12V

wojmi1 - 04-12-2007, 17:34

Wyczysc przepustnice i zrob regulacje wolnych obrotow --- a dokladniej przyjzyj sie potencjometrowi przepustnicy / na stronie Krzyzaka znajdziesz wartosc napiecia na potencjometrze/ sprawdz czujnik temp.
ten w bloku silnika on dziala praktycznie na zasadzie cieply zimny nie przekazuje ECU innych info.
Wszelkie takie swirki czyli stany nie ustalone moga tez byc wynikiem zlej pracy czujnika ruchu w aparacie zaplonowym.

[ Dodano: 04-12-2007, 17:42 ]
http://www.mitsubishi-gra...parat+zaplonowy
a tu kolo Burst rozpracowal aparat

[ Dodano: 04-12-2007, 17:44 ]
Cieply powyzej 24 stopni a wg twojego opisu zachowuje sie jak zimny silnik ktorego odpalamy bez ssania

Anonymous - 05-12-2007, 09:21

Właśnie ssanie, czy te modele maja jakieś automatyczne ssanie ktre może ulec uszkodzeniu np?
wazu - 05-12-2007, 10:53

luk94 napisał/a:
chodzi na wolnych obrotach bardzooo niepewnie:/ Czyli jak np probuje dodać gazu auto natychmiast gaśnie. I dalej po zapaleniu popracuje kilka sek i tez zgaśnie...

Czy to Wam coś mówi? Bo to jest jakiś objaw który pomorze zidentyfikować cała sprawę.
Mnie to mówi, że może być problem z przepływomierzem. Najprostsza sprawa to w trakcie jak Ci już odpali odłączyć na chwilę wtyczkę przepływomierza i zobaczyć jak będzie chodził silnik, Jak będzie reagował na pedał gazu poprawnie to znaczy, że trzeba go wymienić (albo jak się uda naprawić).
Anonymous - 05-12-2007, 12:31

Ok spróbuje który w takim razie będzie przepływomierz?

=================

Co do TPSa ustawiłem go poprawnie, iska jest aż mnie kopło;)

Przepustnica wyczyszczona.

Sonda lambda ma wachania napięcia o pomiędzy0.2 do 0.6 Volta
====================

Co dalej bo może to ssanie? tylko nie wiem które to w Colcie

wojmi1 - 05-12-2007, 13:33

luk94, to jest uklad wtryskowy poki ECU nie dostanie sygnalu o nagrzaniu silnika bedzie pracowalo w trybie ssania czyli przymknie przepustnice aby wzbogacic mieszanke

[ Dodano: 05-12-2007, 13:38 ]
dlatego wazne jest by potencjometr byl wlasciwie ustawiony bo np. napiecia na zaciskach potencjometru ECU widzi ustawienie przepustnicy a dokladniej tak ustawi przepustnice za pomoca silnika krokowego by
byl wlasciwa wartosc na potencjometrze. :badgrin: prosciej sie nie da tego wytlumaczyc :badgrin:

Anonymous - 08-12-2007, 00:20

Szanowni koledzy

Niestety sprawa nie poszła po mojej myśli. Dostałem nowy silniczek krokowy. I dalej nic, to znaczy samochód nie odpala.

Chciałbym teraz zrobić małe podsumowanie. Mianowicie.

· Wymieniono czujnik temp. (ok)
· Ustawiono TPS
· Przepustnica wyczyszczona.
· Sonda lambda ma wachania napięcia o pomiędzy0.2 do 0.6 Volta
· Wymieniono kondensatory w ECU
· Iskra jest dosyć pokaźna przez aparat zapłonowy
· Świece nowe
· Paliwo podaje
· Założony nowy silniczek krokowy!!! (nie pomogło)
- wsykakuje bład 15:/

Dlatego czy ktoś z Was ma jakiś pomysł co może być przyczyna? Jak już go odpalę to śmiga jak żyleta, pali bardzo dobrze, ale zimny to się kręci i kręci... Skończyły mi się pomysły. Sprawdziłem wszystkie wtyczki i połączenia. Jeden z kolegów pisal o przepływomierzu, czy ktoś może coś więcej na ten temat powiedzieć? Dodam jeszczcze że samochód jest bez gazu i ogólnie naprawdę jest bardzo mocny, osiągi są wysoce przyzwoite.

Pozdroo

Anonymous - 08-12-2007, 17:56

luk94 napisał/a:
Wymieniono kondensatory w ECU

bardzo ważne jest ,aby posprawdzac wszystkie ścieżki i połączenia w ECU.
może sie okazać , że po wylaniu kondensatorów jest gdzieś przerwa

luk94 napisał/a:
Wymieniono czujnik temp

może to nie czujnik tylko przewód od czujnika do ECU jest przerwany( zagięty,załamany, ogólnie nie przewodzi)

wojmi1 - 08-12-2007, 18:16

Warto sprawdzic przewody bo maja tendencje do pekania - twardnieje izolacja- tak jak pisze adam-g,
wacekb1 - 09-12-2007, 16:22

a kody błędu ECU odczytałeś podobnie jak tu w tym linku sprawdza sie na silniku 1,5
http://mitsubishifan.webpark.pl/

Krzyzak - 10-12-2007, 20:19

sciagnij serwisowke do Colta C5x lub Galanta E3x (nie 16v) i tam bedzie opis jak sprawdzic czujnik silniczka przepustnicy (plaska wtyczka na 6 pinow, wykorzystanych 5 - procz miernika pseudokrokowca (MPS) jest tam tez IPS)

od tego musisz zaczac, skoro nadal ten blad wystepuje (nr 15)

nie wiem, gdzie jest RSR, ale moze ktos w okolicy sie znajdzie, by podmienic cala przepustnice na chwile

Anonymous - 10-12-2007, 20:36

Krzyzak napisał/a:
sciagnij serwisowke do Colta C5x lub Galanta E3x (nie 16v) i tam bedzie opis jak sprawdzic czujnik silniczka przepustnicy (plaska wtyczka na 6 pinow, wykorzystanych 5 - procz miernika pseudokrokowca (MPS) jest tam tez IPS)

od tego musisz zaczac, skoro nadal ten blad wystepuje (nr 15)

nie wiem, gdzie jest RSR, ale moze ktos w okolicy sie znajdzie, by podmienic cala przepustnice na chwile

Wielkie dzięki za wszelkie porady!!!
Dla wyjaśnienia RSR to początek numeru rejestracyjnego mojego samochodu. Czyli woj podkarpacie-powiat strzyzowski.

Aktualnie moje prace nad Coltem się zakończyły-trwało to bardzo długo-i bardzo wielu rzeczy w tym czasie się dowiedziałem o tym samochodzie

Przyznam że niktórzy wielcy mechanicy nie maja nawet połowy takiej wiedzy jak Wy, dlatego gratuluję i życzę sukcesów w dalszej "pracy" na forum. Ja wracam do swojej astry choć osiągi Colta bardzo mi się spodobały.

Co zorbiłem opisałem wszystko wyżej, po wymianie silniczka całego zacząłem podejrzewać uszkodzenie jakiegoś przewodu tym bardziej że w filtrze pow znalzałem ślady obecności myszy:/

Auto po 2 tyg zmagań wróciło do właściciela. Dlatego moja przygoda z nim się zakończyła.

Jeszcze raz dziękuje i życzę powodzenia!

Łukasz

[ Dodano: 01-03-2008, 08:15 ]
Tak trochę jeszcze odkopałem:) Colt naprawiony-mechanik zrobił to w 15 min, ale oczywiście nie powiedział co to jest i wziął 100zł;) ale taki koleś mi się podoba-choć miał bardzo ułatwioną drogę

A tak przy okazji - mam do sprzedania sprawny silniczek krokowy do Colta 1.5 12 V

Silniczek krokowy colt