To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Techniczne - [1G 90-94] Termostat

Anonymous - 25-12-2007, 17:30

wiesz jak dziala termostat?? to jest zawor otwierany bimetalem, jesli masz zablokowany, nie baw sie w odblokowanie
moze Ci sie uda
ale co bedzie jak go zamontujesz i zablokuje sie ponownie ale w pozycji otwartej i zagotuje sie ciecz??
koszt nowego nie jest przeciez wielki a spokojnie jezdzisz

viader - 25-12-2007, 22:15

Ja kupiłem nowy firmy Vernet za 27zł(przez sklep internetowy inter cars, a najlepsze jest to, że jak pojechałem do inter carsu i chciałem kupić normalnie zza lady to chcieli za ten sam model 66zł) i po wmontowaniu jest super. Stary był ciągle otwarty, bo pękł na pół i cała ta sprężyna co jest w środku wyleciała :shock:
Anonymous - 26-12-2007, 18:11

w moim przypadku termostat poprostu pekl od dolu. Pekla taka "trzymaczka" sprezyny i jak odkrecilem wszywtko to az wyskoczyl termostat:) fotki niestety niemam bo juz wyzucilem stary ale najlepiej odkrec swoj i idz z nim do sklepu i dopasujecie taki sam lub jak w moim przypadku podobny. Jak termostat sie zablokuje to chyba juz nic nieporadzisz tylko nowy kupic a taki drogi niejest. Pozdrawiam
Anonymous - 27-12-2007, 00:35

I to jest najlepsze rozwiazanie bez kombinowania... silnik musi miec prawidlowa temperature. Dzieki temu mamy wlasciwa moc, spalannie, trwalosc, itp.
Adaho_krak - 27-12-2007, 16:56

Takumi napisał/a:
wytlumacz o co chodzi ze termostat zablokowany w pozycji otwartej?

tzn. że się zatarła ośka na której pracuje "zatyczka", która steruje obiegiem wody, tzw. dużym i małym. Jeśli jest otwarta cały czas, to masz duży obieg wody i auto się nie dogrzewa. Na wolnych obrotach stojąc w miejscu temperatura zawsze wzrośnie, ponieważ obieg wody w układzie jest wolniejszy, i nie "dmucha" na chłodnice. Jak się poruszasz to dmucha na chłodnice i obieg wody jest szybszy, ponieważ obroty są większe. I własnie tu istotny jest sprawny termostat i później czujnik temperatury, który to pomaga termostatowi zapanować nad wyskoą temperatuą poprzez uruchamianie wentylatorów chłodnicy. Jaśniej nie potrafię.

Anonymous - 28-12-2007, 19:45

Super wyjasnione adaho.Dzieki wszystkim za odpowiedzi.Termostat wymieniam tuz po nowym roku.
Anonymous - 29-12-2007, 11:09

Adaho, to powinien założyć Akademię Mitsubishi ze specjalnością Eclipse :)