[92-96]Colt CA0 - [CA4A 1.6] Gwałtowne hamowanie silnikiem
Koton - 04-12-2007, 20:53
U siebie zauważyłem istotną różnice w sprawowaniu się auta po tym jak przejachełem cięgiem ponad 20km. Odniosłem wrażenie że mam zupełnie inne auto. Na ogół jeżdze tak że przejeżdzam po kilka do kilkunastu kilometrów.
Dopóki się nie rozgrzeje na dobre(po ok 20km a nie po tym jak wskazówka od temp cieczy stanie prawie w połowie) też wszystko chodzi jakoś siermiężnie.
Jeśłi dzieje się tak niezależnie od pokonanego przebiegu to pewnie coś nie tak. Ale ja bym porónał z innym 1.6 tak jak to napisał privateer87 zanim zacząłbym grzebać.
Hugo - 05-12-2007, 00:28
josie napisał/a: | Gdzieś kiedyś Krzyżak wspominał, że to objaw źle ustawionego IPS - ja bym to trochę wyprzedził - znaczy żeby załączał się wcześniej przy puszczaniu gazu. Jeśli dobrze rozumuję to w prawo. Nauka wolnych po tym wielce wskazana | josie Ty jesteś niemożliwy. Zrobiłem tak jak napisałeś i nie wytrzymałem do jutra, więc musiałem się przejechać. Zrobiłem ok. 10 km (już odpowiednio się rozgrzał) i hamuje silnikiem tak jak powinien, delikatnie i "z umiarem" . TPS przestawiłem jak na fotce wyżej, czyli w prawo o ok. 2 mm (dość sporo, ale to nieważne). Jestem bardzo happy w tej chwili. Teraz zrobię mu reset ECU i jazda...
Krzyzak - 05-12-2007, 17:46
to byla ewidentnie wina zle ustawionego IPS, ale sie nie odzywalem, bo chcialem, bys sam doszedl
czy podczas ustawiania na pewno bylo rozwarcie? - bo ludzie czesto ustawiaja probnik diodowy na mierniku, ktory pipcze gdy jest zwarcie, ale zwarcie to dla niego pojecie rzedu 0-30 omow, a rozwarcie to powyzej 30 (przykladowo) - i wtedy nie pipczy
a tu musi byc wartosc dokladna: albo 0 na mierniku, albo nieskonczonosc
Hugo - 05-12-2007, 20:57
Krzyzak napisał/a: | to byla ewidentnie wina zle ustawionego IPS, ale sie nie odzywalem, bo chcialem, bys sam doszedl | Ewidentnie. Dzisiaj zrobiłem ok. 100 km i ani razu nie zhamował gwałtownie. Jedzie cudownie. Krzyzak napisał/a: | czy podczas ustawiania na pewno bylo rozwarcie? - bo ludzie czesto ustawiaja probnik diodowy na mierniku, ktory pipcze gdy jest zwarcie, ale zwarcie to dla niego pojecie rzedu 0-30 omow, a rozwarcie to powyzej 30 (przykladowo) - i wtedy nie pipczy
a tu musi byc wartosc dokladna: albo 0 na mierniku, albo nieskonczonosc | Nie powiem Ci, bo ja nie operuję miernikiem zbyt dobrze. Ostatni etap ustawiania wolnych obrotów wykonał za mnie kolega, który jednak to dokładnych ludzi nie należy (ale posiada miernik) .
Co mówisz Krzyzak, zrobić mu reset ECU, jak zaleca josie?
Krzyzak - 05-12-2007, 21:38
nie musisz - IPS albo dziala, albo nie
Hugo - 06-12-2007, 00:28
Dzięki.
Dodam, że gdy w/w problemy już nie występują, dużo łagodniej i bez szarpnięć idzie zmieniać i redukować biegi. Czyli sprzęgło OK, a chciałem wymieniać
wirolek - 28-03-2008, 19:56
oo chyba mam to samo... ale myslalem ze jest to wina łożysk .. Hugo a auto po tym zabiegu np lepiej sie zbiera itp?
Hugo - 29-03-2008, 09:56
wirolek napisał/a: | Hugo a auto po tym zabiegu np lepiej sie zbiera itp? | Nie zauważyłem.
|
|
|