Carisma - FAQ - [Carisma] FAQ filtr przeciwpyłkowy i wszystko o nim
Anonymous - 20-07-2007, 23:18
wazu napisał/a: | Czy to jest objaw, że trzeba zajrzeć do filtra i przeczyścić go? |
dokladnie
wazu - 21-07-2007, 00:31
arturro napisał/a: | wazu napisał/a: | Czy to jest objaw, że trzeba zajrzeć do filtra i przeczyścić go? |
dokladnie |
No więc rozebrałem co nieco zgodnie z wcześniejszymi wskazówkami szanownych userów i dostałem się do filtrów. Ten spiralny spokojnie wymyłem w wodzie z płynem do naczyń, ale ten na parowniku był zasyfiony jak diabli no i dostęp do niego lichy. Popróbowałem szczoteczką z płynem trochę go przemaglować, pomogło, ale chyba niewiele. Jutro muszę poszukać po sklepach jakiegoś środka do odgrzybiania i napsikam do środka, może wygryzie to co nie dało się wymyć. Ogólnie trochę roboty jest, ale nie aż tak strasznej jakby się mogło wydawać.
[ Dodano: 22-07-2007, 19:33 ]
No i jestem po dezynfekcji klimy. Od kolegi kecaj62 dostałem trochę wurtha i napsikałem na chłodniczkę parownika (niestety trudno jest kupić ten specyfik w detalu, pozostaje jedynie allegro ). Po skręceniu wszystkiego w całość, klima znowu pachnie świeżością. Nie miałem jeszcze okazji przejechać się na dłuższej trasie z włączoną klimą i nie wiem czy A/P nie będzie mi znowu mrugać, ale mam nadzieję, że po tych zabiegach czyszcząco-dezynfekujących będzie wszystko OK.
[ Dodano: 31-07-2007, 08:31 ]
No i jestem po dłuższej jeździe z włączoną klimatyzacją. Niestety zauważyłem, że znowu zaczęła mi mrugać kontrolka A/P i mrugała już bez przerwy do końca podróży. W domu chwyciłem z śrubokręty i klucze i znowu dobrałem się do filtra myśląc, że może jest już brudny, ale nie, wszystko OK. Więc dla spokojności napsikałem mu wurtha (napsikałem jeszcze trochę ponownie na chłodniczkę) i skręciłem całość. Nie wiem czy moje działania nie były na wyrost, bo w instrukcji obsługi na stronie 6-14 znalazłem taki tekst: Cytat: | UWAGA jeżeli w deszczowy lub mglisty dzień pojazd jest prowadzony ciągle w trybie pobierania powietrza z zewnątrz, kontrolka może błyskać. Jest to skutek czasowego zawieszenia pracy oczyszczacza, w celu jego ochrony. Zazwyczaj kontrolka przestaje migać gdy nastąpi poprawa pogody |
Właśnie moja jazda odbywała sie w czasie deszczu, a klima ustawiona była na AUTO. Poradźcie czy z tą przypadłością warto zawracać głowe fachowcowi od klimy, czy może wszystko jest OK, a ja jestem przewrażliwiony .
Anonymous - 10-09-2007, 11:56
Witam wszystkich forumowiczów, jestem nowym użytkownikiem. Na początku chciałbym was pochwalić (troszkę wazeliny nigdy nie zaszkodzi ). Znalazłem tu dużo ciekawych informacji. Zacząłem od tego tematu, gdyż od dawna nurtowało mnie pytanie, dlaczego nie ma u mnie filtra przeciwpyłkowego (taką informację uzyskałem w serwisie! - samodzielne poszukiwania nie przyniosły pozytywnego efektu), skoro większość aut z klimą takowy filtr posiada. A tu proszę, znalazłem to forum i ........EUREKA!
Od razu wziąłem zestaw kluczy i do roboty. To co znalazłem na moim filtrze, przerosło moje najśmielsze oczekiwania (jutro dołączę fotki). Zastanawiało mnie też, do czego służy kontrolka A/P i dlaczego mi ona cały czas mryga. Wszystko ładnie wyczyściłem, umyłem, wysuszyłem, poskręcałem i nawet wszystko działa po skręceniu, a kontrolka A/P przestała mrygać Przymierzam się jeszcze do kupna środka przeciwgrzybicznego i pogonić wszystkie pleśnie z układu
Dziękuję wszystkim za pomoc!
A tak wyglądało u mnie przed czyszczeniem:
A tak po czyszczeniu (filtr jest rozbieralny, przed zanurzeniem w wiadrze z wodą i z płynem zdemontowałem elektryczne części):
turek61 - 06-10-2007, 14:56
Witam ponownie w tym temacie przez co pewnie Chooper dostaje gesiej skórki ale trudno...Wolę sie zapytac dwa razy niz cos zepsuć.
Jestem w trakcie odgrzybiania klimy a właściwie parownika.Rozebrałem juz sporo i potrzebuje potwierdzenia należy odczepić te spinki zaznaczone na fioletowo aby dostac się do parownika:
oraz czy przed rozwarciem obudowy odłączyć tę wtyczkę:
Matejko - 07-10-2007, 15:49
turek61 napisał/a: | odkręcic czegoś nie potrzebnie gdyż nad tą listwą jest poducha. |
poduche mozesz sobie odkrecic jak chcesz i wyjac jesli masz sprzed liftu jest na dwoch srubach, ale raczej odkrecajac ten plastik to poducha sie jego nie trzyma
Chooper - 07-10-2007, 22:02
po tym jak wetowałem w service manualu, to mechanicznie chcąc sie dostać do parownika, wypada odpiąc własnie te fioletowe klipsy.
Co do tej belki poprzecznej co do niej przykręcony jest schowek, to z prawej jak słusznie zauważyłeś nie ma problemu z odkreceniem, a z lewej, to pamiętam, że wystarczy odkręcić boczek od tunelu środkowego (z tym akurat też nie ma roblemu) tylko chyba o ile pamiętam, to trzeba odkręcić tą częśc podłokietnikową bo pod nią chyba jest jedna srubka...
Anonymous - 01-11-2007, 15:27
Panowie wyczyściłem ten filtr i zaczęło coś strzelać iskrami co to jest o co chodzi . POMOCY !
Chooper - 01-11-2007, 16:34
jak to iskrami ?
wysuszyłeś dobrze ?
czy dobrze został złożony ?
skąd leca te iskry ??
TY coś xle zrobiłes, bo tam nie mają prawa pojawiać sie żadne iskry
saphire - 01-11-2007, 18:02
Może ma ten elektrostatyczny filtr przeciwpyłkowy a tam jest na elektrody podawane wysokie napięcie więc jeśli coś jest między nimi to może być przeskok iskry.
Chooper - 01-11-2007, 19:50
saphire napisał/a: | Może ma ten elektrostatyczny filtr przeciwpyłkowy a tam jest na elektrody podawane wysokie napięcie więc jeśli coś jest między nimi to może być przeskok iskry. |
ja to rozbierałem i tam jest podawane napięcie na tą spirale, ale blachy sie bezpośrednio dotykają, więc NIC nie ma prawa iskrzyć.
na mój gust jest gdzies mokry jeszcze
zwolin - 01-11-2007, 21:42
Chooper napisał/a: | ale blachy sie bezpośrednio dotykają, |
Chyba, że ktoś się z tym nieostroznie obchodził i pozaginał krawędzie.
Chooper napisał/a: | na mój gust jest gdzies mokry jeszcze |
Pewnie tak. Dla pewności swój wysuszyłem na słońcu, a potem przedmuchałem powietrzem z kompresora, żeby costam gdzieśtam nie zostało.
tdi1982 - 19-04-2008, 20:06
Jestem ciekaw gdzie jest filtr z pierwszego zdjęcia bo mam automat klimę i u mnie nic takiego nie ma.Jeśli chodzi o tą siateczkę której nie ma to kolego plitek świetnie zdaje egzamin pończoszka lub rajtuzka jakiejś kobiety byle była młoda i miała czyste pachnące nóżki.
Anonymous - 20-04-2008, 11:27
U mnie na pewno filtry są dwa.Pionowo jeden nad drugim.
Ten górny wyciąga się bez problemu po odblokowaniu pociągając do siebie.
Dolny najpierw trzeba podciągnąć do góry a potem do siebie.(przynajmniej tak jest w cari po lifcie) Po pierwszym zaglądnięciu za schowek też byłem przekonany że tam nie ma żadnych filtrów.
Powodzenia.Napiszcie czy też macie po dwa.
mlun - 20-04-2008, 12:27
O ile mnie pamięć nie myli to ten elektrostatyczny jest w wersji przed liftingiem. Dopiero potem zastąpiono go węglowym. Nie przypominam też sobie aby ktoś wspominał o posiadaniu obu filtrów(albo ten albo tamten jest zamonotowany).
jaxan - 28-04-2008, 21:48
Czy ktoś jest w stanie stwierdzić czy na niżej zamieszczonym zdjęciu są te filtry? Cari 1,6 przed liftem. Klima ręczna. Nie wiem czy grzebać dalej w ich poszukiwaniu czy dać se spokój?
|
|
|