To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Komputer w Cari DI-D

kubas - 12-12-2007, 17:19

Cytat:
panowie, a ile Wam te bestie zlopia wachy po miescie ? :) bo u mnie regula jest ok 8 litrow(ale wolno nie jezdze ) , natomiast ostatnio gdy jezdzilem duzo spokojniej to ok 7, a nawet ponizej 7 ( 6,8 )

Przy spokojnej jezdzie bez szalenstw :
po miescie 6,7 - 7,3 l/100km (wedle wskazan komputera) -ciezko zejsc na 6,5
w trasie 4,0 - 6 l/100km (takze wedle wskazan kompa)- zaleznie czy duzo gorek :P
a co do tego ile naprawde w baku zostaje jeszcze nie mialem okazji sprawdzic bo od niedawna uzytkuje.

phot - 12-12-2007, 18:09

Ja juz to coprawda pare razy pisalem ile mi pali ale coz jak wiekszosc ludzi lubie ponarzekac:D :
nieco ponad 9 miasto (przy normalnej jezdzie nie jakies szybkie sprinty z pod swiatel)
traska 6,8 przy stalych predkosciach na duzych odleglosciach
6 - minimalne w trasie przy na maxa oszczednej...
Mowicie ze moge pocieszyc sie chociaz tym ze jest o pol litra mniej?;)

Moj komputerek w cari pokazuje tylko srednie spalanie poniewaz seryjne radyjko wyladowalo na polce i moge jedynie komputerek resetowac i zostawilem na spalaniu srednim...
Pozdrawiam

kubas - 12-12-2007, 18:36

Cytat:
nieco ponad 9 miasto (przy normalnej jezdzie nie jakies szybkie sprinty z pod swiatel)
traska 6,8

hmmmm troche duzo jak na diesla. Nie wydaje Ci sie to dziwne.Ja bym sie zastanawial czy z czystej ciekawosci do ASO lub gdzie indziej do mechanika nie podjechac i to sprawdzic. Pozdr

slawek st - 12-12-2007, 18:42

130kM od początku bo tak jest we wszystkich papierach, w książce serwisowej od pierwszego przeglądu (przy stanie 16 km) i podpięty jest wydruk z hamowni.Pierwszy przegląd, FAHRZEUG-DATEN Modell: Carisma 1,9 DID Sport. Motor-Typ F9QTC. Nie spotkałem jeszcze podobnej wersji. Na tylnych drzwiach czarne listwy z napisem Sport, na błotnikach DID+. Spryskiwacze reflektorów, skóra, podgrzewane fotele. Mało typowa wersja. Może ten chip i podniesienie mocy jest powodem zaniżania zużycia paliwa pokazywanego przez komputer?. Średnie zużycie w mieście 7,6 -7,8 a w trasie 5,2-5,4 w/g rozliczenia przy czym komputer na trasie pokazuje bardzo zbliżone spalanie natomiast w miescie pokazuje 6,8- 7,4. Pozdr.
Anonymous - 13-12-2007, 00:17

Witam

To ja dorzucę moją dzisiejszą obserwację :) To co wyżej napisane, czyli zacinanie się, a tak naprawdę czekanie na poprawną ilość kilometrów do przejechania w przypadku, gdy z miasta wjedziemy w trasę to norma. Natomiast dzisiaj przytrafiło mi się coś takiego, że komputer pisnął 2 razy i zaczął wyświetlać przypadkowe wartości do przejechania tak gdzieś z zakresu pomiędzy 200 a 350 km- tzn, co sekundę pokazywał co innego - taki generator losowy :D

Pozdrawiam
Arthus

Anonymous - 13-12-2007, 10:33

arthus napisał/a:
komputer pisnął 2 razy i zaczął wyświetlać przypadkowe wartości do przejechania tak gdzieś z zakresu pomiędzy 200 a 350 km- tzn, co sekundę pokazywał co innego - taki generator losowy.

Wtedy w odpowiednim momencie należy nacisnąć stop i możesz przejechać dodatkowo ilość km jakia będzie wskazana na wyświetlaczu kompa - taki bonus :mrgreen: :badgrin: :wink: :lol: :lol:

Mi 1.9 DiD w MSS średnio spala:
- 7.2l miasto
- 6l trasa
Nogi lekkiej nie mam, więc te wartości są dla mnie super. Pozatym po MSR 1.8 benzin (średnio 8l/100km )obecne spalanie jest po prostu EXTRA!!

Anonymous - 13-12-2007, 17:37

U mnie 6-6.7 miasto,trasa 5.8-6,5.Jak jadę z rowerami na dachu to więcej wypija.
Pieniek - 13-12-2007, 20:03

Ja jeżdżę dość dynamicznie i obecnie mam średnio 7,3-7,5 miasto i ok 6 trasa przy prędkości ok. 130-140. Latem było około pół litra mniej.
Anonymous - 19-12-2007, 23:31

W mojej Cari zmieściłem się w 5,2l/100. We wrześniu jadąc do Helu. Wyjechałem z pełnym bakiem, wróciłem i zatankowałem do pełna. A kłopoty z kompem mam takie, że potrafi zawięsić mi się nawet na 50 km. Tzn komp wskazuje że na baku mogę przejechać jeszcze 544 km, ipo przejechaniu 50 km., dalej tak pokazuje. Jak go zresetuje przed wyjazdem z Olsztyna i zajade na miejsce to np. pokazuje dalej 544km, a w miejscu średniego spalania, i średniej prędkości nadal są kreski. Niewiem może to ma coś wspólnego z tym że mam spsutą sprężyne zegarową, i świeci mi się lampka SRS, może przez to komp głupieje. W serwisie w Olsztynie nie bardzo wiedzieli dlaczego tak się dzieje. Pozdro
Rafal_Szczecin - 20-12-2007, 00:43

mi wczoraj komputer pokazywal, ze moge przejechac jeszcze tylko 30 km , zydu juz daaaaaaawno sie swiecil ,a do paku weszlo tylko 48,95 litra :/ czyli zostalo 11 litrow ... ehh szkoda slow :P
kubas - 20-12-2007, 10:56

alaskamed napisał/a:
W mojej Cari zmieściłem się w 5,2l/100. We wrześniu jadąc do Helu. Wyjechałem z pełnym bakiem, wróciłem i zatankowałem do pełna. A kłopoty z kompem mam takie, że potrafi zawięsić mi się nawet na 50 km. Tzn komp wskazuje że na baku mogę przejechać jeszcze 544 km, ipo przejechaniu 50 km., dalej tak pokazuje. Jak go zresetuje przed wyjazdem z Olsztyna i zajade na miejsce to np. pokazuje dalej 544km, a w miejscu średniego spalania, i średniej prędkości nadal są kreski. Niewiem może to ma coś wspólnego z tym że mam spsutą sprężyne zegarową, i świeci mi się lampka SRS, może przez to komp głupieje. W serwisie w Olsztynie nie bardzo wiedzieli dlaczego tak się dzieje. Pozdro

A mnie się wydaje, ze to nie jest zwiazane z zadnymi swiecacymi lampkami. Poprostu te komputery tak chodza.Zbyt prosty, moze zbyt prymitywny ten komputer w Cari jest. U mnie wszystko w aucie gra.Samochod ma 5lat - nic sie nie psuje z elektryka, nie mam zadnych swiecacych lampek srs a tak samo sie komp zachowuje jak u Ciebie. Raz sie nie wiesza przez caly tydzien a raz jest tak ze co sie odwiesi to po przejechaniu kilkudziesieciu km znow przestaje zliczac. Moim zdanie poprostu kiepski komp i tyle.A co za tym idzie malo miarodajny bo tak jak pisales zrobisz 60km lub wiecej a stan kilometrow jaki mozesz zrobic na tym co jest w baku dalej sie nie zmienia bo komp nie zlicza. Jest o tyle dobrze ze po pewnym czasie jakby przelicza wszystko na nowo i podaje po tym zliczaniu powiedzmy w miare rzeczywista wartosc ile sie przejedzie na tym co jest w baku.Pozdr

Anonymous - 25-12-2007, 23:42

I niech się wiesza, przestałem się już tym przejmować. Ważne że komornik świeci i wtedy już na bank trzeba jechać się zalać. Ale 900 km. na baku to jest norma, więc niech sobie pokazuje jak chce, ważne że jazda Miśkiem jest super.
Mam nadzieję że święta mieliście spokojne, miłe, rodzinne i odwiedził Was Mikołaj z dużym "worem" :3some: \:D/ :santa: :drinkers: . Ja niestety musiałem tyrać.

slawek st - 30-12-2007, 13:36

Właśnie wczoraj zrobiłem traskę 600km , ze wzgledu na warunki jazda średnia , miejscami max 140km/godz ale średnia prędkość w/g komputera to 71 km/godz. Spalanie w/g komputera 4,9 l/100km, w/g rozliczenia paliwa prawie 5,2l/100km. załadowane 4 osoby dorosłe i jakieś 60kg w bagażniku.Klima nie była używana. Auto jest chipowane i ma chyba dobre osiagi.Pozdrawiam
Anonymous - 13-01-2008, 12:48

ja mam pytanie do kolegów może ktoś spotkał się z takim problemem, otóż u mnie komputer zawiesza się. Pierwsze odpalenie samochodu i jazda komp pokazuje cały czas te same wartości i nieważne czy przejeżdżam 5 km czy 20 km i więcej, krótka przerwa następne odpalenie i jazda - komp działa zmieniają się wartości
Anonymous - 13-01-2008, 17:32

Witam

Nie wiem czy zauważyłeś, ale ten wątek jest właśnie o tym ;)

A na tą przypadłość nic chyba nie poradzisz - ten typ tak ma.

Pozdrawiam
Arthus