Chcę kupić EVO! - EVO X w sprzedaży
Anonymous - 15-01-2008, 14:31
O kurczę to same opłaty wynoszą prawie połowę nabytego pojazdu.Nie uważacie że to odrobinkę za dużo?
Paweł_BB - 15-01-2008, 15:48
Jeśli nawet po opłatach auto kupujesz 30-40% taniej niż w PL (a weź jeszcze pod uwagę, że tam mają lepsze drogi, paliwa, oleje itp.) to moim zdaniem warto jak cholera
W Niemczech (lub generalnie z UE) też można kupić tanio auto, np. teraz można kupić nówkę Evo IX za ok. 100.000 PLN (np. www.mobile.de - chyba u nich kupię swoje auto), nawet po doliczeniu akcyzy i VATu (nówka do 6 miesięcy i 6000 km musi mieć zapłacony VAT) to i tak wychodzi dużo taniej niż Evo było w salonach po 150.000 PLN (wcześniej kosztował nawet 170.000 PLN ale potem Mitsu obniżyło ceny), poza tym w PL już chyba nie dostaniesz u dealera nówki Evo IX
Jest jeszcze opcja zakupu auta w kraju członkowskim bez VATu i dopiero opłacenie go w Polsce - w takim wypadku nowe Evo będzie Cię kosztować ok. 105.000 PLN !!! problem w tym, że teraz ponoć jak wyprzedają "stare" auta to nie sprzedają obcokrajowcom na export, pewnie nawet Niemcowi bez VAT (czyli na export) nie sprzedadzą wiec wujek Niemiec nie pomoże
Z kraju UE najbardziej się opłaca kupić auto po kilku miesiącach (zarejestrowane od minimum 6 miesięcy i z przebiegiem powyżej 6.000km) - wtedy nie dość, że kupujesz auto sporo taniej niż w PL to jeszcze płacisz tylko bodaj 3.1% akcyzy i tylko 150 PLN do skarbówki! Do tego tłumaczenie, recykling, przegląd i rejestracja - w sumie ok. 1600 PLN. Czyli prawie nowe Evo można mieć sporo poniżej 100.000 PLN.
Anonymous - 02-04-2008, 18:32
Czy ktos wie czy EVO X wymaga jakichkolwiek przerobek, aby go zarejestrowac w Polsce ? Swiatla... ?
Anonymous - 03-04-2008, 09:44
Jak kupisz w Uni to nie.
Anonymous - 05-04-2008, 02:38
tak, ale interesuje mnie EVO kupione w Stanach.
Anonymous - 06-04-2008, 20:31
w Stanach światła są symetryczne i brak przeciwmgielnego. Więc będziesz musiał zmienić przód i tył
nabassu - 11-05-2008, 00:33
um, a nie wystarczy podniesc swiatla od pobocza? na stacji diagnostycznej?
Hubeeert - 11-05-2008, 00:46
nabassu, nie.
Symetryczne światła oznaczają, że snop światła jest poziomy i nie doswietla pobocza jak w światłach asymetrycznych.
Podniesienie go oznacza oślepianie innch a Ty i tak nie przejdziesz BT
saphire - 11-05-2008, 08:08
Dochodzą jeszcze kierunkowskazy/pozycyjne - zwykle w stanach to jedno i to samo więc tam pozycyjki świecą na żółto a u nas maja być białe.
londolut - 11-05-2008, 15:53
saphire napisał/a: | Dochodzą jeszcze kierunkowskazy/pozycyjne - zwykle w stanach to jedno i to samo więc tam pozycyjki świecą na żółto a u nas maja być białe. |
Dodatkowo, najczęściej jest tak, że kierunkowskazy/pozycyjne świecą cały czas a dopiero po włączeniu zaczynają migać.
Anonymous - 12-05-2008, 19:53
saphire napisał/a: | Dochodzą jeszcze kierunkowskazy/pozycyjne - zwykle w stanach to jedno i to samo więc tam pozycyjki świecą na żółto a u nas maja być białe. |
W EVO X przednie pozycyjne to nie to samo co kierunki. Są to małe pomarańczowe lampeczki w lampach przednich po zewnętrznej stronie. Kierunkowskazy są wmontowane od wewnętrznej strony lamp tuż przy atrapie.
Dziś byłem na badaniu technicznym mojego EVO X.
Generalnie na światła przednie machają ręką, bo tego Ci policman na ulicy raczej nie sprawdzi.
Najbardziej się bali (jak usłyszeli że auto jest z USA), że kierunkowskazy są czerwone i zintegrowane ze światłem STOP.
Jak zobaczyli, że są pomarańczowe a STOP jest oddzielnie to nawet już przeciwmgielnego nie sprawdzali (i dobrze bo nie ma). Pomarańczowych pozycyjnych z przodu też się nie czepili.
Najśmieszniejsze było, że go oglądali go od spodu i sprawdzali hamulce w nowym aucie
Ale nie było tak słodko, bo czepili się tego, że nie ma numeru VIN nabitego na nadwoziu.
Zaczęli mnie straszyć, że trzeba będzie do ministerstwa sie zgłaszać o zgodę na wyjątek i rejestrację auta bez tego cholernego numeru. Podniesli mi ciśnienie. Ale udało się
Pozdrawiam.
|
|
|