To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - DZIWNE SZARPNIECIA :((

TRUTIL CARI GDI - 18-12-2007, 23:41

nie moze byc normalne zaden samochod tak nie ma to nie moj pierwszy i tymi co jezdzilem zawsze odcinalo odrazu po odjeci gazu a nie podskakiwaly
saphire - 19-12-2007, 13:56

Prosty przykład: Lanos 1.6 - (sprawdzałem z kumplem kilka nówek z salonu) - przy zmianie biegów miały podtrzymanie obrotów przez sekundę z kawałkiem :badgrin: później przestali te z 1.6 pchać na kraj i wprowadzili 1.5 ale nie wiem czy w nich też tak było. No i silniki z turbawką też często mają podtrzymanie by spadające zbyt szybko obroty nie powodowały zbyt mocnego chwilowego lagu turbiny podczas mało energicznej zmiany biegów.
Anonymous - 19-12-2007, 15:16

Witam
Co do obrotów przy zmianie biegów to w moim jest tak samo, a po przejechaniu 140000 km już tego nie zauważam. Pamiętam jak kupiłem to autko, a przesiadłem się z Toyoty Cariny, też nie mogłem tego wyczuć. Z tego co wiem to efekt ten jest zamierzony przez producenta.

TRUTIL CARI GDI - 19-12-2007, 21:10

saphire, przytrzymuje to sie zgadzam ale nie podbija i tu sie chyba nie rozumiemy moja cari podbija obroty panowie pomocy

[ Dodano: 27-12-2007, 15:24 ]
witam po swietach dzwonilem do goscia z allegro http://www.allegro.pl/ite...ilnik_gdi_.html co do podskakujacych obrotow powiedzial ze podejzewa silniczek krokowy jak moge go sam wyczyscic?? do kolesia mam 230km czy wiecie moze gdzie i kto moze zrobic cari GDI woj. dolnoslaskie pozdro

Anonymous - 20-01-2008, 22:49

też mam problem z takim szarpaniem - mam cari dopiero niecałe 2 tygodnie i na początku tego nie zauważyłem (podjarany byłem za ostro) - jest to taki efekt, jakby na chwilkę dostawała mniejszą dawkę paliwa (lub nie było iskry na którejś ze świec) i delikatnie szarpie (kiedyś miałem hyundaja pony na gaźniku i na paliwię jak miałem gaźnik zanieczyszczony to było podobnie) - filtru nie wymieniałem, świec też nie - cari ma 95000 km przejachane wersja po liftingu 2000r.

P.S.
A czy filtr paliwa w moim modelu można samemu wymienić czy jest w zbiorniku ?

Moomin - 20-01-2008, 22:56

k0chan napisał/a:
też mam problem z takim szarpaniem - mam cari dopiero niecałe 2 tygodnie i na początku tego nie zauważyłem (podjarany byłem za ostro) - jest to taki efekt, jakby na chwilkę dostawała mniejszą dawkę paliwa (lub nie było iskry na którejś ze świec) i delikatnie szarpie (kiedyś miałem hyundaja pony na gaźniku i na paliwię jak miałem gaźnik zanieczyszczony to było podobnie) - filtru nie wymieniałem, świec też nie - cari ma 95000 km przejachane wersja po liftingu 2000r.

P.S.
A czy filtr paliwa w moim modelu można samemu wymienić czy jest w zbiorniku ?

Jest w zbiorniku i połączony jest z pompą wolnossącą, koszt kilkaset złotych, ale przy tym przebiegu jeszcze nie ma mowy o wymianie. Za to świece przy 90 tys. należy wymienić - to może być powodem. A jesteś pewny tego przebiegu? Bo coś mały jak na ośmioletnie auto.

wazu - 20-01-2008, 23:13

Co do tych szarpnięć, ostatnio też zauważyłem taki objaw. Podejrzewam, że jest to efekt przechodzenia w tryb ECO. Myślę, że ten objaw wyraźniej występuje przy używaniu paliwa 95. Ostatnio zatankowałem właśnie takie paliwo. Przedtem cały czas jeździłem na 98 i jakoś nie zauważałem tego efektu. Na razie dopóki mam pełny zbiornik nie mogę sprawdzić swojej teorii, ale jak skończy się bajura w baku, to znowu zatankuję 98 i zobaczymy :shock:
Anonymous - 20-01-2008, 23:45

@Moomin
Co do przebiegu to jestem pewny - auto od znajomego z Holandii, 2 lata prawie niejeżdżone , natomiast co do świec to i tak będę wymieniał na dniach, wtedy zobaczę - może to jest ten efekt przechodzenia z trybu gdi - za krótko jeżdżę, dlatego pytam tych co już trochę carusiami wyjeździli - jakie świece do silników gdi? ngk patrzyłem w intercarsie to 61 zeta za sztukę (drogo cholera - co one z telewizorem?)

Moomin - 21-01-2008, 00:30

Takie są bo to świece irydowe, ale za to wymienia się co 90 tys.
turek61 - 21-01-2008, 09:42

Cytat:
intercarsie to 61 zeta za sztukę (
u japaneze ostatnio były chyba po 50 zł.
I nie wkręcaj zamienników.

Anonymous - 21-01-2008, 12:28

Panowie a może przepustnica lub właśnie silniczek krokowy trzeba przemyć. Przecież to nie normalne żeby podbijało obroty.
TRUTIL CARI GDI - 21-01-2008, 21:43

Cichanos,
zgadzam sie z toba w 100% ze tak nie moze byc i dalej tego nierozwiazalem i jak widac nie rozwiaze podobno jeden koles wie jak to zrobic ale mam do niego 250km i ani mi sie sni jechac tam i prawdopodobnie zostawiac samochod na 3 dniu i przy okazji duzo kasy