[97-04]Galant EAxA/W - Automat z czy bez tiptronica
Anonymous - 19-12-2007, 21:05
Witam,
Ja jeżdże od 3 miesięcy pierwszy raz automatem (z Tipronikiem). Na dzien dzisiejszy nie mam zamiaru wracac do manuala:P Polecam automat z tiptronikiem, po opanowaniu i przyzwyczajeniu sie do redukcji biegow "w doł" moża naprawde poszalec nie tylko ze wspomianymi BMW. Frajda jest juz przy silniku 2.4 GDI, zatem przy V6 to juz musi być czysta przyjemność
Anonymous - 19-12-2007, 23:25
novy napisał/a: | na jedynce jedzie pod 90km/h (trudno mi w to uwierzyć, ale skoro tak mówisz to pewnie tak jest) | w trzy osoby na pokladzie tyle poszedl
novy napisał/a: | A co do startu...a manualu operując sprzęgłem i gazem możesz przekazać więcej mocy na koła w początkowej fazie startu dzieki czemu na dzień dobry wysuwasz sie na prowadzenie. |
yaro1976 napisał/a: | co do "brania" się manuala z automatem tiptronic, swego czasu kolega Nalep z Cz-wy gosił w Łodzi i mieliśmy okazję stanąć na światłach, ja tip kombi, on manual sedan, pomijając czas reakcji, z uwagi na różnicę w przełożeniach zostawałem w tyle i to dość znacznie, pewnie w wyższych rejestrach prędkości bym go doszedł, ale różnice jest wyczuwalna na korzyść manuala. | hmmm ciekaw jestem jak to jest w rzezcywistosci z tym tipem bo zbiera sie pieknie a na pelnym automacie myyyysli... moze trzeba by porownac dwa sedany jak to jest z tym startem
koza napisał/a: | Chciałbym podpytać za czekoladką o skrzynkę INVECS II z tiptroniciem jakie są koszty wymiany remontu luz zakupu. | ktos pisal niedawno na forum ze mechanik zaspiewal mu 5 tys za naprawe cos ciezko mi w to uwierzyc bo kiedys obilo mi sie o uszy ze kupno "nowej-uzywanej" skrzynki to 4 do 6 no 7 tysi
Moominek - 20-12-2007, 08:42
cuuube napisał/a: | hmmm ciekaw jestem jak to jest w rzezcywistosci z tym tipem bo zbiera sie pieknie a na pelnym automacie myyyysli... |
eeee raczej nie... pełen automat w górę działa oki, natomiast zastanawia sie ździebełko przy redukcji na niższy bieg, kwestia przyzwyczajenia i zgrania człowiek-misiek
novy - 20-12-2007, 08:53
cuuube napisał/a: | koza napisał/a:
Chciałbym podpytać za czekoladką o skrzynkę INVECS II z tiptroniciem jakie są koszty wymiany remontu luz zakupu.
ktos pisal niedawno na forum ze mechanik zaspiewal mu 5 tys za naprawe cos ciezko mi w to uwierzyc bo kiedys obilo mi sie o uszy ze kupno "nowej-uzywanej" skrzynki to 4 do 6 no 7 tysi |
To się może zgadzać. Naprawa skrzyni jest droga i najczęściej opłaca się kupić używke.
Moominek napisał/a: | cuuube napisał/a:
hmmm ciekaw jestem jak to jest w rzezcywistosci z tym tipem bo zbiera sie pieknie a na pelnym automacie myyyysli...
eeee raczej nie... pełen automat w górę działa oki, natomiast zastanawia sie ździebełko przy redukcji na niższy bieg, kwestia przyzwyczajenia i zgrania człowiek-misiek |
Dokładnie tak ma większość automatów, nazwijmy to, poprzedniej generacji.
czekoladka_1981 - 20-12-2007, 09:52
Używanych, sprowadzonych z zagranicy pojazdów z automatami Tiptronikiem jest już sporo. Ale kupowanie np. ośmioletniego pojazdu z taką przekładnią to prawdziwa loteria. Takie auta są tanie, ale z reguły skrzynie biegów są w nich w bardzo złym stanie. Naprawa takiej skrzyni za granicą, np. w Niemczech, jest nieopłacalna, dlatego takie samochody trafiają w okazyjnych cenach do Polski.
Anonymous - 22-12-2007, 18:28
szperam sobie na allegro i znalazlem takie cus nie jest napisane niestety jaki to automat ale wydaje mi sie ze zwykly bez tipa no i druga sprawa w jakim jest stanie ale cena jest jaka jest
jmb7 - 29-12-2007, 02:52
ja za uszczelnienie i wymiane zuzytych elementow w `zwyklym` automatcie w 06/2006 w SAMKO http://www.samko.pl/ zaplacilem w sumie 4400 z roczna gwarancja; tipronic powinien byc drozszy;
Anonymous - 13-02-2008, 21:59
A mogę zapytać kolegów jakie konkretnie oznaczenie nosi automatyczna skrzynia w Galantach (chyba invecs II - z Tiptroniciem)?
Dzięki
Anonymous - 25-05-2010, 19:32
Rados napisał/a: | Ja mam 4. Invecs III ma 5 biegów. Ale jest montowany od bodajże 2002 r., jak również w Legnum i Galu VR4. |
Czy ktoś może potwierdzić informację, że np. od roku 2002 był montowany pięciobiegowy INVECS III? Nie potrafię znaleźć żadnego źródła potwierdzającego tą informację.
mar111cin - 25-05-2010, 21:17
mój jest nowszy i dalej ma tylko 4biegi
morosophem - 25-05-2010, 21:35
AT 4 biegi + kick down rulez!
emefe - 26-05-2010, 21:35
Mam Tiptronika i niezbyt się spiesze z niego korzystać. Kwestia przyzwyczajenia i wytrenowania nawyków: bieg w gorę - gała w górę, redukcja - gała w dół. Przy pierwszej próbie TIPa z 2 biegu i ostrego piłowania odruchowo zmieniłem bieg na 3 metodą jak w skrzyni manualnej (w dół środek), czyli zredukowałem i obroty skoczyły do 8 tys. Przestraszyłem się że rozwale skrzynię i na razie jeżdzę na pełnym automacie.
Ogólnie oceniam tiptronik za zbędny, ale podobno ta skrzynia jest bardziej zaawansowana technologicznie niż zwykły automat. Szybsza chyba.
Tomek - 26-05-2010, 21:58
emefe napisał/a: | z 2 biegu i ostrego piłowania odruchowo zmieniłem bieg na 3 metodą jak w skrzyni manualnej (w dół środek), |
czyli jak?
trójka u mnie jest u góry, w innych egzamplarzach chyba też
Anonymous - 26-05-2010, 22:08 Temat postu: Czy w Galu występował tiptronic 5-cio biegowy!? Jak w tytule tematu: Czy w Galu występował tiptronic 5-cio biegowy!?
Pytanie zadaję po przeczytaniu wypowiedzi w temacie Automat z czy bez tiptronica
Rados napisał/a: | Ja mam 4. Invecs III ma 5 biegów. Ale jest montowany od bodajże 2002 r., jak również w Legnum i Galu VR4. |
Czy ktoś może potwierdzić informację, że np. od roku 2002 był montowany pięciobiegowy INVECS III? Nie potrafię znaleźć żadnego źródła potwierdzającego tą informację.
Moderatorów proszę o niezamykanie tego tematu. W temacie Automat z czy bez tiptronica już zadałem te pytanie, lecz do tej pory nie uzyskałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi, a w międzyczasie dyskusja na temat tiptronica trwa...
robertdg - 26-05-2010, 22:08
emefe, kwestia przyzwyczajenia, ja tam nie narzekalem jak mialem okazje wyprobowac tiptronic, taki kompromis dla chcacych wygody na miescie i wajchowania zarazem
|
|
|