Carisma - Techniczne - carisma - niedzialajacy spryskiwacz tylnej szyby
krzysio1972 - 12-05-2006, 13:42
| Kofi napisał/a: | w carismie pompka na tyl i na przod ma inne wtyczki...zwroc na to uwage kupując nową pompkę |
Jak ja wymienialem pompki w swojej carismie, to pamietam, ze przynajmniej jedna byla do samochodow daewoo. Tu jest link do sklepu i zdjecia pompek. Jedna idealnie pasuje do carismy (ta do tico), druga (lanos, matiz, nubira) ma take same wtyczki, znaczy identyczne i identycznie rozstawione koncowki polaczeniowe, ale obudowa wtyczki nie pasuje, mozna spilowac obudowe na pompce lub dorobic kabelki polaczeniowe lub uzyc tej do tico i dorobic przejsciowke (ja tak mam, koszt 1pln).
szczeslaw - 13-05-2006, 14:26
Krzysio:
Dzięki za link. Dzięki fotkom z tej strony w końcu dobrałem pompkę
Do mojej Carismy (99r, nowy model) pompki są inne niż do starszych Carism (rurka ssąca jest z dołu) i pasuje pompka od Espero. Nie idealnie, ale pasuje na tyle, że nic nie trzeba przerabiać i spokojnie działa (wtyczka identyczna, ale pompka siedzi odrobinkę luźniej - do czasu aż zabije się błotem - i wylot trzeba ustawić w bok). Orginał GM w ASO DU w Krakowie 33zł.
woxy - 16-05-2006, 19:31
Dobra dobra, gadka szmatka o pompkach, a czy sprawdzane było czy styk jest dobry ten w przekaźniku, w kierownicy? U mnie też nie działało, ale sie okazało że rozwalony był włącznik na kierownicy (ta część co ma przycisk do tylnego spryskiwacza). Jak zwarłem oba kabelki to spryskiwacz zaczął działać. Brakuje bowiem tylko blaszki stykającej spod wcześniej wymienionego przycisku.
Pozdrawiam
szczeslaw - 16-05-2006, 20:07
W Carismach pompki tylnego spryskiwacza padają dośc szybko - to jest jedna z typowych usterek tego samochodu. I pewnie dlatego wszyscy mówią o pompkach
Ja osobiście wymieniałem pompkę w sobotę bo była padnięta.
Grześku - 17-05-2006, 06:54
Pompki podobnie jak klima wymagają co jakiś czas uruchomienia, narządy nieużywane zanikają
powiedzcie lepiej czy macie patent na tylni spryskiwacz - jak go zmusić żeby spryskiwał szybę?
Matejko - 17-05-2006, 13:18
| Grześku napisał/a: | | jak go zmusić żeby spryskiwał szybę? |
a gdzie ci leje?? bo odkad mam auto czyli ok 6lat nie ustawialem tam nic, a po wymianie pompki to nawet dwoma strumieniami leje
luk_szc - 17-05-2006, 13:31
To zależy jeszcze od płynu - tj. płyn jest gęstszy i dolatuje tylko do krawędzi szyby a jak jest woda to trochę dalej sięga .
Grześku - 17-05-2006, 17:35
Mam płyn i zamiast ładnie sikać na szybę to powstają dwie stróżki które żałośnie spływają po szybie. Guzik nie spryskiwanie.
Matejko - 17-05-2006, 19:00
| Grześku napisał/a: | | Mam płyn i zamiast ładnie sikać na szybę to powstają dwie stróżki które żałośnie spływają po szybie. Guzik nie spryskiwanie. |
a no to tak dziala
Grześku - 17-05-2006, 20:28
| Matejko napisał/a: | a no to tak dziala |
eeee tam Pane Havranek, takie działanie to se w dojpe wsadź
Matejko - 17-05-2006, 20:37
zawsze mozesz nabrac plynu w usta wlaczyc wycieraczke i zrobic tfuuuuuuu
luk_szc - 17-05-2006, 21:26
Znaczy się szyba bryzgana
arekp - 02-11-2006, 18:40
Czy ktos z Was demontowal tylny spryskiwacz? Mam zatkany jeden wylot i chcialbym to naprawic jednak nie zrobie tego bez demontazu - byt precyzyjna zabawa.
W service manualu nie widac aby to bylo jakos szczegolnie przykrecone jednak podwazanie, odchylanie ani proba silowego wyciagniecia nie odniosly skutku.
Chooper - 02-11-2006, 18:44
pewnie przykręcony od spodu.
|
|
|