To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

MMC Car Poland & Dilerzy Mitsubishi - KSIĘGA PYTAŃ I ODPOWIEDZI - MITSUMANIAKI - MMC

Jackie - 16-03-2006, 16:29

CichyTom napisał/a:
czy to prawda, że dwa lata temu każdemu dilerowi-auto-serwisowi mitsubishi, który odmówił zakupu określonej puli wypasionych autek MMC odbierało autoryzację?

Nie to nie prawda. Autoryzacja była zgrożona po 2 latach nie wykonywania planu sprzedaży. Jest również coś takiego jak stok dealera czyli ma eksponować w salonie odpowiednią gamę modelową co jest logiczne. Usilne uchylanie się od tego przepisu skutkuje kłopotami ;) Ale żeby stracić autoryzację to trzeba coś poważnie przeskrobać w MMC.
Pozdrawiam

Anonymous - 21-03-2006, 14:44

Witam
Chciałem się zwrócić z pytaniem do Was - przedstawicieli MMC w temacie, który już czasami pojawiał się na forum a wiem że niektórych użytkowników intryguje.
Sprawa dotyczy fabrycznie montowanych nawigacji w samochodach Mitsubishi.
Mój konkretny przypadek wygląda następująco: sprowadziłem sobie prześliczną Carismę ze Szwajcarii. Autko jest wyposażone w oryginalną navi.
Z tego co wiem są mapy na inne kraje Europy natomiast na Polskę nie ma :(
Szkoda, bo jest nas trochę także w Polsce którzy posiadają takie ustrojstwo a i tym którzy do nas przyjezdzają łatwiej by było się poruszać po naszych dziurach.
Pytanie zatem jest takie. Czy potraficie odpowiedzieć kiedy takowe mapy się pojawią - jeśli w ogóle się pojawią? Czy istnieje możliwość zaadoptowania map innych producentów do naszych modeli? Kto jest producentem nawigacji instalowanych w Mitsubishi i jakie to są modele (można by ewentualnie zwrócić się wtedy do producenta o mapy z innych ich produktów - może by działało).Czy są szanse na uruchomienie tego czy od razu wywalić to na szrot i zainstalować sobie w tym miejscu porządny sprzęcik?
Będę wdzięczny za informacje
Pozdrawiam

Anonymous - 03-04-2006, 18:33

Witam!

Chciałbym zwrócić uwagę (i przestrzec ewentualnych klientów) na jakość napraw i diagnostyki w autoryzowanym serwisie Mitsubishi Allianz Auto w Warszawie oraz Mitcar w Warszawie.

Od kilku miesiecy nie moglem poradzic sobie z pewna usterka w mojej Cari 1,9TD. (dlugi czas grania swiec oraz wysokie obroty na biegu jalowym). Bylem w kilku serwisach Mitsubishi gdzie nie umieli dokonca wyleczyc majego samochodu. To co stalo sie w Allianz Auto w Warszawie przeroslo moje wyobrazenia. Bylem w tym serwisie w listopadzie 2005. Wymienili czujnik temperatury, "SPRAWDZILI WIAZKE ELEKTRYCZNA" i powiedzieli ze popsuty jest komputer! W zeszly czwartek pojechalem do mechanika w Nowej Wsi na wymiane oleju. Przy okazji opowiedzialem mu o problemie ze swiecami. Dzisiaj odebralemn sprawne auto! Okazalo sie ze byl przerwany przewod!
Jak te PATALACHY sprawdzili ta wiazke to nie wiem. Zeby autoryzowany serwis Mitsu tak oszukiwal klientow to SAKANDAL. Zostalem poprostu przez nich okradziony. Wymienili sprawną część za 320PLN skasowali za "diagnostyke" i wymiane części no i jeszcze musiałem jeździć i szukać kompa na podmiane.

Zalecam także ostrożność w serwisie Mitcar w Warszawie. Nie potrafili zdiagnozować uszkodzonego elektrozaworu w pompie wtryskowej. Zamiast tego wymienili wtryskiwacz z czujnikiem wzniosu igly za 1600PLN!!!

Za te "naprawy" zaplacilem okolo 2500PLN a samochod nadal jezdzil zle! Serwisanci tylko odsylali mnie do innych specow i sugerowali coraz to inne awarie. Samochod naprawilem w koncu u niezaleznych mechanikow co zabralo im w sumie 2 dni i kosztowalo 1000PLN.
Przez to ze zaufalem AUTORYZOWANYM warsztatom stracilem kupe kasy i czasu.

Uważam że takie przypadki przynoszą dużą ujmę marce Mitsubishi, która zwykle jest (była) kojarzona z solidnością.

Łukasz Załuga

Anonymous - 18-04-2006, 19:54

khm khm.
Czy tutaj zagląda ktoś z MMC??
Powstał specjalny temat do komunikowania się z przedstawicielami MMC i kierowania pytań a jakoś nie widać odzewu :(
Jak często tutaj zaglądacie? Jeśli odpowiedź wymaga czasu to chociaz napiszcie czy zapoznaliście się z pytaniem, bo już od miesiąca oczekuję na jakieś info odnośnie mojego pytania i ciągle cisza :(
Będę wdzięczny za przejaw aktywności :)
Pozdrawiam

Anonymous - 18-04-2006, 21:15

Zgasiliśmy gościa za to, że tak brzydko opowiedział o suzuki i się pewnie obraził ;-)
Anonymous - 19-04-2006, 19:31
Temat postu: odpowiedzi na wasze pytania
Witam wszystkich serdecznie po długiej przerwie :)

Przepraszam, że zaglądam tutaj tak rzadko. W pracy nie ma czasu a w domu (wstyd się przyznać) nie mam jeszcze internetu (nowy blok)
Mam nadzieję, że wkrótce będę bardziej aktywny na forum.

Już śpieszę z odpowiedziami na wasze pytania

Jeśli chodzi o moją wypowiedź na temat Suzuki to może faktycznie nie powinienem tak pisać na forum. Jednak wydawało mi się, że w takich miejscach jak to można pisać co się myśli i uważa. Jestem takim samym człowiekiem jak wy. Kocham samochody Mitsubishi a los dał że udało się i pracuję tutaj. Mój nick jest jaki jest. Zakładając go nie myślałem o tym, że jak powiem coś kontrowersyjnego to odrazu zareagujecie, że atakuje i poniżam inne marki. Taka jest moja opinia o tym jak to mówiły billboardy "Japanese Beauty" i koniec.

Kolejna sprawa to odbieranie autoryzacji dealerom. Nigdy żaden dealer nie został wyrzucony z sieci bo nie chciał kupić samochodów. Było tak kiedyś w jednej marce ale nie będę opowiadał bo pomyślicie, że też źle o nich mówię.
Fakt jest faktem, że staram się namawiać dealerów na pełną ekspozycję gamy modelowej w salonach ale nie za cenę bycia w sieci autoryzowanych dealerów.

Jeśli chodzi o nawigację to originalne nawigacje Mitsubishi do Carismy, Space Stara i Pajero Pinin nie mają polskich map. Też mieliśmy taki samochód w firmie i navi w Polsce nie chodziła. Są nieosiągalne. Spróbuję się dowiedzieć jaka firma dostarczała mapy i software. My nigdy tego nie sprzedawaliśmy więc nie mam wiedzy w tym temacie. Do nowych modeli i zestawów audio Mitsubishi takie mapy będą dostępne już lada chwila.

Przepraszam kolegę Krzyżaka, że nie odpowiedziałem jeszcze w temacie części ale zrobię to w przyszłym tygodniu.

Pozdrawiam wszystich

ADAM

Hubeeert - 19-04-2006, 19:37

Fido__ napisał/a:
się pewnie obraził

Jednak nie.
A SUZUKI to straszne gówno noszące na tylnej szybie napis "Suzuki - Spirit of Japan" i jak dla mnie to jakieś nieporozumienie. Totalne.
Suzuki Liana - Duch Japonii - :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Anonymous - 20-04-2006, 07:34

Hubeeert napisał/a:
Fido__ napisał/a:
się pewnie obraził

Jednak nie.
A SUZUKI to straszne gówno noszące na tylnej szybie napis "Suzuki - Spirit of Japan" i jak dla mnie to jakieś nieporozumienie. Totalne.
Suzuki Liana - Duch Japonii - :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Gadasz. Ich głównym błędem przy Lianie było zrobienie z tego sedana. Gdyby ktoś ze spacestara, ze scenic'a, z picasso zrobił sedana to stałby się takim samym pośmiewiskiem.

Hubeeert - 20-04-2006, 23:24

Fido__ napisał/a:
Gdyby ktoś ze spacestara, ze scenic'a, z picasso zrobił sedana to stałby się takim samym pośmiewiskiem.

Jeszcze większym?

JCH - 24-04-2006, 19:51

Mam następujace pytanie:
Jaka jest średnia marża MMC Car Poland na sprzedaży części zamiennych :?:

Pytanie moje podyktowane jest tym, czego doświadczyłem w ostatnich dniach. Mianowicie:
- pompa wspomagania kierownicy do MSS 1.9 DI-D - 3.950,-
- pompa wspomagania kierownicy do Renault Laguna 1.9 dCi - 1.295,-
Prawdopodobnie są to te same pompy a jeśli nawet nie to pompa do MSS raczej nie parzy kawy, nie gotuje i nie zmywa jednocześnie.
Aż boję się pytać u sąsiadów za Odrą ile może kosztować taka pompa, bo być może rozczarowałbym się pozytywnie.

Adam MMC napisał/a:
Mam nadzieję, że wkrótce będę bardziej aktywny na forum
Czekamy zatem na rzeczowe odpowiedzi w kwestii cen części.
Matejko - 24-04-2006, 19:59

JCH ile za odra nic prostszego przedzwon do japaneze i wszystkiego sie dowiesz
Anonymous - 25-04-2006, 10:01

JCH napisał/a:
Mam następujace pytanie:

Pytanie moje podyktowane jest tym, czego doświadczyłem w ostatnich dniach. Mianowicie:
Prawdopodobnie są to te same pompy a jeśli nawet nie to pompa do MSS raczej nie parzy kawy, nie gotuje i nie zmywa jednocześnie.

Moim zdaniem nie ma szans na odpowiedź. I pewnie Jacek zdaje sobie sprawę z tego. Może ta pompa szczerozłota jest?

Bartek - 25-04-2006, 10:37

JCH napisał/a:
Mam następujace pytanie:

Aż boję się pytać u sąsiadów za Odrą ile może kosztować taka pompa, bo być może rozczarowałbym się pozytywnie.

Adam MMC napisał/a:
Mam nadzieję, że wkrótce będę bardziej aktywny na forum
Czekamy zatem na rzeczowe odpowiedzi w kwestii cen części.

Nie znam marży i pewnie nie dowiemy sie jaka jest - bo to tajemnica handlowa i nie miejmy pretesji do nikogo, że jej nie ujawni.... Opowiem Ci natomiast historyjke z mojego podwórka:
Na rynku ploterow wielkoformatowych jest wielu "producentów" i tak naprawde 2-3 producentów - nazwe ich wytwórcami. Kupując ploter od "producenta" lub od "wytwórcy" rożni sie on naklejkami na zewnetrznej obudowie + zawartościa BIOS-u......sterowana odpowiednim kodem: wpisujesz 4 cyferki masz ploter "x" - "producenta", wpisujac inne 4 cygerko masz ploter marki "Y" - "wytwórcy" ..... A ceny części zamiennych firmy "X" sa o polowe droższe niż "Y"....dlaczego ktos zapyta, skoro wytwarzane sa w tej samej fabryce, maja nawet TAKIE same kody części... Ano dlatego, że wytwórca sprzedaje "producentowi" częsci o 30% drożej niż tą samą część bezpośrednio odbiorcy, co podyktowane jest prawami autorskimi do patentów jakie za zastrzezone na danej części, a "producent też nie jest instytucją charytatywną, więc swoją marżę dokleja.....

JCH - 25-04-2006, 11:49

Bartek napisał/a:
Opowiem Ci natomiast historyjke z mojego podwórka....
Przy takiej kalkulacji możnaby domniemywać, że:
- wytwórca sprzedaje np. te pompy Renault,
- ten sprzedaje jeszcze komuś,
- a ten jeszcze ktoś sprzedaje MMC.
Wtedy kalkulacja w miarę się zgadza :)
Czy MMC chodzi o to, aby części kupowane były w ich sieci, czy ma zamiar zmuszać nasz do poszukiwania gdzie indziej? Czy nie zadawala ich marża X, która jakoś zadawala sprzedawcę R. Jakaś to dziwna matematyka gdzie 0>X.

Po za tym... przypuszczam, że jest jeden duży producent pomp - Delphi, który trzaska je i dla Mitsu, i dla Reno, i dla VW .... bo te z VW też są z Delphi.

Odnośnie odpowiedzi - mam nadzieję, że pojawi się merytoryczna odpowiedź w kwestii cen części na naszym rynku. Nie sądzę, że będzie podana wartość liczbowa - musiałby się zgodzić chyba sam wódz naczelny MMC ;)

PS. Proponuję przerzucić nasze komentarze do tematu z komentarzami --> tutaj tak, aby zasadniczy wątek się nie rozmył 8)

Anonymous - 26-04-2006, 16:00

Witam,

Zapoznałem się z tematem (tym razem pompy do SS).
Czekam na wyjaśnienia od moich kolegów i napewno przedstawię nasze stanowisko.

Pozdrawiam,

Adam

[ Dodano: 26-04-2006, 16:35 ]
Witam,

Proszę kolegę JCH o informację, który dealer tak wywindował cenę! Zaraz go sprowadzę na ziemię. Taka pompa powinna kosztować około 2700 PLN brutto !!!

Pozdrawiam,

Adam

[ Dodano: 26-04-2006, 16:38 ]
Co do cen Renault to nie będę komentował bo poprostu nie wiem. Wierzę koledze, że faktycznie tyle to kosztuje w Renault. Może w Renault mają większy popyt (wiadomo o co chodzi) i kupują więcej więc mają lepsze rabaty u producenta.
Nie potrafię tego wyjaśnić inaczej.

Adam