To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Car Audio - maty wygłuszające - które lepsze?

Anonymous - 08-04-2010, 20:04

Wygłuszanie to redukcja rezonansów elementów drzwi.
Wytłumianie to redukcja poziomu hałasu dostającego się do środka.
Ta mata nadaje się do wytłumiania - można ją zamontować pomiędzy tapicerką a blacha.
Pozdr.

Psikus - 10-04-2010, 16:25

A czy ktoś z forumowiczów używał to wytłumiania/wygłuszania drzwi maty dekarskiej dostępnej w marketach budowlanych?
Anonymous - 10-04-2010, 18:58

Psikus napisał/a:
A czy ktoś z forumowiczów używał to wytłumiania/wygłuszania drzwi maty dekarskiej dostępnej w marketach budowlanych?

Tak i nie polecam. Lepiej dać mniej ale mat przeznaczonych do tego zadania.
Takie maty sa oparte na tworzywie butylowym a nie bitumicznym.

biriapro - 10-04-2010, 19:19

Strata czasu i pieniędzy,zwykłe app(miękkie)są o niebo skuteczniejsze
Psikus - 10-04-2010, 22:56

biriapro napisał/a:
zwykłe app(miękkie)są o niebo skuteczniejsze
czy miękkie boll też będą ok? czy warto jeszcze czymś pomazać, jakimś preparatem wytłumiającym wewnątrz drzwi? oczywiście zamknięcie otworów w wewnętrznym płacie obowiązkowe? może być jakieś tworzywo sztuczne zamiast blachy? (najczęściej właśnie cienką blachę ocynkowaną widziałem)
Anonymous - 10-04-2010, 23:00

biriapro napisał/a:
Strata czasu i pieniędzy,zwykłe app(miękkie)są o niebo skuteczniejsze

Tu się nie zgodzę, maty z marketu mają chociaż warstwę aluminium.
Dziś miałem wątpliwą przyjemność usuwania APP z tapicerki drzwi i w temp. pokojowej maty były konsystencji czekolady w lodówce - łamały się i kruszyły.
Do tego jeżeli kilka kawałków odpadnie to przy uderzeniach basu bardzo skutecznie rezonują w drzwiach ściągając scenę ku dołowi.

Psikus napisał/a:
biriapro napisał/a:
zwykłe app(miękkie)są o niebo skuteczniejsze
czy miękkie boll też będą ok? czy warto jeszcze czymś pomazać, jakimś preparatem wytłumiającym wewnątrz drzwi? oczywiście zamknięcie otworów w wewnętrznym płacie obowiązkowe? może być jakieś tworzywo sztuczne zamiast blachy? (najczęściej właśnie cienką blachę ocynkowaną widziałem)

Z mojej strony polecam STP - stosunek jakości do ceny bdb.
Ja do zamykania otworów stosuje plastik niskotemperaturowy ale dobrze dobrana blacha też spełni swoje zadanie. Nadaje się wszystko co jest sztywne, lekkie i wystarczająco plastyczne aby dogiąć do powierzchni blachy.
Pozdr.

Psikus - 10-04-2010, 23:03

KamykGdynia napisał/a:
Tu się nie zgodzę, maty z marketu mają chociaż warstwę aluminium.
Dziś miałem wątpliwą przyjemność usuwania APP z tapicerki drzwi i w temp. pokojowej maty były konsystencji czekolady w lodówce - łamały się i kruszyły.
Do tego jeżeli kilka kawałków odpadnie to przy uderzeniach basu bardzo skutecznie rezonują w drzwiach ściągając scenę ku dołowi.
Dynamat jest po prostu za drogi, co polecają doświadczeni w tym temacie koledzy żeby było dobrze i rozsądnie finansowo? Audiofilskich zapędów nie mam, głośniki grają pod radiem, ale dlaczego nie zrobić czegoś, żeby było lepiej?
biriapro - 11-04-2010, 22:52

Dla tego miekkie,z twardymi sam miałem problemy a miekkie 2 lata i nic nie odpadlo.
Owczar - 12-04-2010, 08:35

Psikus napisał/a:
co polecają doświadczeni w tym temacie koledzy żeby było dobrze i rozsądnie finansowo?

KamykGdynia napisał/a:
Z mojej strony polecam STP - stosunek jakości do ceny bdb.

buniago - 16-04-2010, 23:38

witam,
przeczytalem wszystkie posty i rozumiem ze trzeba szukac STP albo APP miekkie ale mam obawy ze zle wybiore :) jesli ktos ma chwile prosze o wrzucenie tutaj jakis aktualnych linkow do polecanych przez was mat

aha i mam pytanie jeszcze jedno, posiadam taki kondensator:
http://allegro.pl/item984...fonics_vat.html
w jaki sposob mam go podlaczyc? mam juz w aucie podlaczony wzmacniacz zastanawiam sie jak w kablach wpiac ten kondensator? i o co chodzi z ta zarowka do ladowania? bo tego niestety nie mam ze wzgledu na to iz kondensator byl uzywany :/
z gory dziekuje za cala pomoc

biriapro - 17-04-2010, 16:11

Ładujesz go równolegle do wzmacniacza przed wzmacniaczem,czyli kabel + z aku do kondensatora (zacisk +) i z kondensatora do wzmaka,tak samo z minusem,
Drugą sprawą jest "remote" tak samo jak wzmacniasz musisz pobudzić kondensator czyli ten sam kabelek od radyjka co masz przy wzmacniaczu

buniago - 17-04-2010, 17:07

biriapro napisał/a:
"remote" tak samo jak wzmacniasz musisz pobudzić kondensator czyli ten sam kabelek od radyjka co masz przy wzmacniaczu

a ten remote to gdzie jest przy na kondensatorze?? jesli moglbys na zdjeciu pokazac bo wlasnie nie wiem :/ a z ta zarowka to o co chodzi?

Anonymous - 17-04-2010, 18:21

1) wyjmujesz bezpiecznik głowny pod maska
2) podłączasz kondzia o tak

AKU + ----------- kondziu + ------------- wzmak +
masa z budy lub aku ------------ kondziu - -------------- wzmak -

3) z tego co widze to ten maly terminal pomiędzy + a - na kondziu to moze byc remote ale służy on jedynie pobudzeniu do działania voltomierza na kondziu
4) po instalacji w miejsce wczesniej wyjętego bezpiecznika głównego wkładasz żarówkę z zestawu i trzymasz ja tak dlugo az przestanie świecić
5) jak przestanie świecic to wkladasz bezpiecznik
6) jezeli kiedykolwiek bedziesz kondzia z auta wyjmowal czy cos grzebal przy instalce to zarówke wkladasz pomiędzy + a - kondzia i czekasz az zgaśnie (to oczywiscie na wyjętym bezpieczniku glownym no ale to podstawa BHP przy CA)
Pozdr

buniago - 17-04-2010, 19:02

dzieki wielkie za pomoc, jak tylko znajde chwile to podlacze go, mam tylko nadzieje ze bedzie wszystko dzialac bo lezy juz chyba z 5 miesiecy. a z tymi matami moglbys mi podac link jakie oplaca sie kupic?