To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Archiwum - [Cari 1.9DI-D] Carisma DiD vs Octavia I TDI

Anonymous - 05-01-2008, 21:54

Scyzor napisał/a:
Dziś i tak nie miałbym kiedy bo mam weekend w szkole...Ale jak coś, to odpowiednio wcześniej zagadam to się jakoś umówimy

No jest kilka opcji. Jutro tez jestem w czewie od 8:30 do 13:30 tez w szkole. Pozniej w srode ok 12-13 bede a moze uda mi sie wreszcie przyjechac z bratem na spocik nkp to ewentualnie wtedy. Tylko ze ta ostatnia opcja to tak 50/50.

Anonymous - 05-01-2008, 22:11

Hubeeert napisał/a:
Nie wiem ile masz wzrostu - dla mnie pod otwiernym dachem miejsca bylo za malo. :?
No ale ja mam 203cm

Jak to za mało miejsca? W wersjach z szyberkiem dach jest niżej? Nie kumam...
Wzrostu mam 185, więc sporo mniej od Ciebie ;)

pozdrawiam,

Hubeeert - 05-01-2008, 22:13

Jest nizej.

[ Dodano: 05-01-2008, 22:14 ]
Zreszta jak dla mnie Cari jest za ciasna ;-)

Anonymous - 05-01-2008, 22:14

dylson napisał/a:
Scyzor napisał/a:
Dziś i tak nie miałbym kiedy bo mam weekend w szkole...Ale jak coś, to odpowiednio wcześniej zagadam to się jakoś umówimy

No jest kilka opcji. Jutro tez jestem w czewie od 8:30 do 13:30 tez w szkole.

To się nie spotkamy. Od 9 rano do 15 jestem w szkole. W Katowicach :(

dylson napisał/a:
Pozniej w srode ok 12-13 bede

W tych godzinach siedzę w robocie, marne szanse, ale może uda mi się na chwilę wyrwać... Zobaczymy ;)

dylson napisał/a:
a moze uda mi sie wreszcie przyjechac z bratem na spocik nkp to ewentualnie wtedy. Tylko ze ta ostatnia opcja to tak 50/50.

No to piątek wieczór jak zwykle dla mnie jest dość trudny, ale zobaczymy jak będzie ;)

pozdrawiam,

[ Dodano: 05-01-2008, 22:16 ]
Hubeeert napisał/a:
Jest nizej.

[ Dodano: 05-01-2008, 22:14 ]
Zreszta jak dla mnie Cari jest za ciasna ;-)

Przy takim wzroście, to większość aut może być za ciasna ;)
A tak a'propos. Porównałem wymiary Cari z Primerką. Cari jest kapkę dłuższa (kilkanaście mm) i wyższa (o kilka mm), ale za to ma mniejszy rozstaw osi... To może oznaczać mniej miejsca z tyłu... Zobaczymy.

pozdrawiam,

Pieniek - 06-01-2008, 16:27

Miałę okazję sporo jeździć Octawią TDI 90 KM i raz jeździłem 110 KM.
Bagażnik: Skoda 528 l, Cari 430 - bez komentarza.
Ilość miejsca na tylnej kanapie: w Cari da się jechać we trójkę w trasę w Skodzie nawet w dwie osoby nie ma miejsca na kolana.
Spalanie: Skoda jest oszczędniejsza pali ok. 0.5-1 litra mniej ale za to jest głośniejsza od Cari
Zawieszenie :Octawia wydaje mi sie nieco twardsza i ma jedną poważną wadę a mianowicie jest dramatycznie niska z przodu i bardzo łatwo rozpruć miskę olejową o cokolwiek nawet w koleinach. Fabryczna plastikowa osłona silnika urywa się co parę miesięcy.
Wnętrze skody jest dla mnie za bardzo plastikowe ale to kwestia gustu. Poza tym porównując te same roczniki to Skoda jest o 3-4 tys droższa ale tez jest poszukiwana na rynku wtórnym i nie ma problemu z jej sprzedażą. Niestety to auto nie ma za grosz "charakteru" i ja zdecydoweanie jestem za Carismą.
Pozdrawiam.

saphire - 06-01-2008, 19:01

Pieniek napisał/a:
Ilość miejsca na tylnej kanapie: w Cari da się jechać we trójkę w trasę w Skodzie nawet w dwie osoby nie ma miejsca na kolana.

Ano kosztem bagażnika W cari masz więcej miejsca z tyłu za to w Octavii masz mniej miejsca z tyłu a więcej w bagażniku.

Pieniek napisał/a:
Zawieszenie :Octawia wydaje mi sie nieco twardsza i ma jedną poważną wadę a mianowicie jest dramatycznie niska z przodu i bardzo łatwo rozpruć miskę olejową o cokolwiek nawet w koleinach. Fabryczna plastikowa osłona silnika urywa się co parę miesięcy.

Na to akurat jest stary patent - otóż jedziesz do ASO Skody i każesz im założyć pod kolumny z przodu tulejki ze Skody SuperB 4x4 - i za jakieś coś koło dwóch stówek masz o 4-5 cm wyżej przód i miskę bezpieczną.

Pieniek - 06-01-2008, 19:34

Superb dopiero w nowym nadwoziu będzie dostepny z napędem 4x4, Pewnie chodziło Ci Bartku o Octawię 4x4.
Pozdrawiam

saphire - 06-01-2008, 19:46

Całkiem możliwe bo jeden kumpel zeznawał mi że z Octavii 4x4 tulejki brał a inny wspominał o SuperB więc w domyśle założyłem że SuperB jest 4x4 ale na pewno chodzi o Octavię 4x4 bo ona "stoi wyżej" na zawiasie.
Anonymous - 07-01-2008, 10:49

Pieniek napisał/a:
Miałę okazję sporo jeździć Octawią TDI 90 KM i raz jeździłem 110 KM.

No dodałeś tej Skodzie parę litrów ;) Ma dokładnie 500L.

Pieniek napisał/a:
Octawia wydaje mi sie nieco twardsza i ma jedną poważną wadę a mianowicie jest dramatycznie niska z przodu i bardzo łatwo rozpruć miskę olejową o cokolwiek nawet w koleinach. Fabryczna plastikowa osłona silnika urywa się co parę miesięcy.

Bo montuje się tzw. "pakiet na bezdroża" oferowany nawet w salonach Skody. To taka solidna płyta stalowa montowana pod miską. Zapobiega jakimkolwiek uszkodzeniom. Przećwiczone ;)

Pieniek napisał/a:
Niestety to auto nie ma za grosz "charakteru" i ja zdecydoweanie jestem za Carismą.
Pozdrawiam.

Kolejny głos na plus. Przekonuję się coraz bardziej :)

saphire napisał/a:
Na to akurat jest stary patent - otóż jedziesz do ASO Skody i każesz im założyć pod kolumny z przodu tulejki ze Skody SuperB 4x4 - i za jakieś coś koło dwóch stówek masz o 4-5 cm wyżej przód i miskę bezpieczną.

... i wygląd traktora. Dziękuję, postoję. Wolę dobrą, sprawdzoną płytę stalową ;)

pozdro

Anonymous - 07-01-2008, 12:15

Kolega ma Skode i jeżdzi na ,taryfie,.Kilkakrotnie z nim jechałem.W większości zgadzam się z opinią kolegów.Bez wachania wybieram Carisme.Po prostu jest ładniejsza i już :lol: .Oczywiście ma duuużo więcej plusów,ale zostały już opisane.Jakoś mam dużo więcej zaufania do japońskiej myśli technologicznej niż do czeskiej.Wiem że w Cari jest mało ,japońskiego,ale zawsze to Mitsubishi :P .Aha i jeszcze jedno Carisma ma podgrzewane lusterka!!
Rafal_Szczecin - 07-01-2008, 12:17

heckler napisał/a:
Aha i jeszcze jedno Carisma ma podgrzewane lusterka!!

moja nie :(

czekoladka_1981 - 07-01-2008, 12:25

U nas na rynku polskim jest przekonanie Fiat, Śkoda, Renault te marki mają dar przekonywania do swoich produktów, w praktyce to *cenzura*
Anonymous - 07-01-2008, 12:35

Rafal_Szczecin napisał/a:
moja nie

Załączają się wraz z załączeniem podgrzewania tylnej szyby.Dokładnie niewiem czy wszystkie modele miały,ale nawet moja poprzednia miała ,a była to podstawowa wersja.Może masz,a niewiesz że masz :P

Rafal_Szczecin - 07-01-2008, 12:45

heckler napisał/a:
Załączają się wraz z załączeniem podgrzewania tylnej szyby.Dokładnie niewiem czy wszystkie modele miały,ale nawet moja poprzednia miała ,a była to podstawowa wersja.Może masz,a niewiesz że masz

hmm a masz/miales na lusterkach wygrawerowany taki znaczek podgrzewania ?
bo ja cos takiego mialem w lancerze ,i tam bylo podgrzewanie, a w cari czegos takiego nie mam, i podgrzewania chyba tez nie mam , ale nie wiem bo nie sprawdzalem, musialbym wlaczyc ogrzewanie tylniej szyby i po jakims czasie zobaczyc, czy szklo lusterka jest cieple, to bym sie dowiedzial, czy mam czy tez nie :P

Anonymous - 07-01-2008, 13:02

Rafal_Szczecin napisał/a:
hmm a masz/miales na lusterkach wygrawerowany taki znaczek podgrzewania ?

u mnie takiego znaku nie ma a lusterka są grzane ;)