To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Mitsubishi Trójmiasto - Pomorskie - Prękosci na nowym odcinku autostrady

apikus - 08-01-2008, 22:56

akbi napisał/a:
Drogówka nie może Cię ukarać za złe parkowanie na parkingu przed hipermarketem???

Czasami zdarza się, że drogówka zatrzymuje samochody pod hipermarketem, przynajmniej tak jest w Jeleniej Górze (jak muszą wyrobić jakiś plan), ale znajomy policjant powiedział, że jet to nielegalne i jak się nie zatrzymasz to nic nie mogą ci zrobić. To samo dotyczy stłuczek i złego parkowania. Ja nie wnikałem dlaczego tak jest, ale prawdopodobnie dlatego, że to jest własność prywatna i bez nakazu nie mogą tam wchodzić.

Kibloo - 10-01-2008, 20:29

oki co do nowej A1:
+ system opłat typu "wloskiego" co powoduje, że jest to tak naprawdę jedyna autostrada w Polsce, bierzesz kartkę na wlocie i płacisz dopiero na wyjeździe z autostrady, a nie co 30 km przymusowy postój w kolejce na bramkach
+ super nawierzchnia- zadna z polskich autostrad takiej nie ma.
- fotoradary na wlocie (chwilowo puste)

a tak BTW to przeciez juz od dawna wiadomo, że najszybciej i najniebezpieczniej jeżdżą gliniarze, bo są pewni że nikt im za to nic nie zrobi... poza tym cześto zmuszaja kierowców do popełniania wykroczeń, np. jadąc o 10 km/h wolniej niż jest ograniczenie (wyprzedzasz i masz mandat...) i to jest właśnie k...a skandal...

P.S. u mnie też było ostatnio dużo, ale nie mogłem pozwolić, żeby jakiś łoś z NDI oplem combo mnie wyprzedził... :D :D :D

pozdro

novy - 11-01-2008, 11:37

Co do parkingów przed hipermarketami - jeśli taki parking jest prywatny to musi byc tabliczka informująca, że na tym parkingu obowiązują przepisy wewnętrzne, albo nie obowiązują przepisy drogowe...(nie pamiętam dokładnie, ale mam taką tablice przed oczami - po prostu parking jest terenem prywatnym, ale musi byc o tym widoczne info).

Kibloo napisał/a:
a nie co 30 km przymusowy postój w kolejce na bramkach

a gdzie tak niby masz w polsce? katowice krakow placisz na wjezdzie wi wyjezdzie....
wrocławska autostrada....na razie nie placisz.
nawierzchnia A4 też jest dobra.....może juz sie popsuła (co nie znaczy ze jest taka jak krakowska), ale na poczatku tez byla taka, jak nowa A1. Generalnie zadna rewelka, tak po prostu powinno byc.

A co do prędkości...mało kto jeżdzi 130km/h....a co niektórzy ponad 200 :mrgreen:

Kibloo - 11-01-2008, 11:52

wrocławski odcinek zostanie dołączony do reszty a4 i będziesz co 30-40km zatrzymywał sie na bramkach, tak jak na a2.

A tutaj jedna bramka na wjeździe, a potem dopiero na zjeździe z autostrady lub na jej końcu.

I tyle...

novy - 11-01-2008, 11:58

Nie wiem co masz na myśli wrocławski odcinek, bo ja trase Wrocław-Katowice. Bramki po drodze będą ale na wyjazdach a nie na autostradzie. Jedynie od 2 lat na autostradzie na bielanach wrocławskich stoją słupki przygotowane do punktów kasowych i to będzie pierwsza i jedyna bramka na trasie w kierunku Katowic. w drugą stronę nie wiem, dawno nie jechałem.
Anonymous - 11-01-2008, 21:59

A ja powiem że dla mnie to śmiech że:
1. Ludzie muszą płacić za autostrady które de facto sami sobie wybudowali + Unia
2. Ceny jakie obowiązują
3. Ilość bramek

No to chyba tyle :mrgreen:

akbi - 11-01-2008, 22:12

dm17 napisał/a:
1. Ludzie muszą płacić za autostrady które de facto sami sobie wybudowali + Unia

no ja rozumiem, że ta kasa ma iść na przyszłe remonty :D
dm17 napisał/a:
2. Ceny jakie obowiązują

to fakt
dm17 napisał/a:
3. Ilość bramek

ile?? autostradą poznańską nie jechałem ... ale na A4 jest bramka na wjeździe (Katowice) i na zjeździe (Kraków), w Gdańsku też tak ma być... z tego co pamiętam, to w Japonii było średnio co ok 50 km :P

Marcino - 11-01-2008, 22:28

Ja myśle ze bramki zawsze beda tylko na wjedzie i na zjazadach, Jesli mamy w polsce tylko 30 km odcinki nie połaczone ze soaba to fakt trzeba płacic za kazdy osobno.

A wracajac do predkości to na A4 od Legnicy-Krakowa nie spotkałem nigdy policji z fotoradarem. A powiem ze kilkanasicie razy już jechałem. Moze i tam soebie policja jaechała 110 km/h to sie tylko wtedy zastanawiałem czy nie było ograniczenia, jak nie było to dalej jechałem swoje 130km/h.

Wie ktos ile bedzie kosztował taki odcninek Gd-Tczew czyli około 20km?

A ile np Wrocław-Kraków na A4?

Kibloo - 12-01-2008, 15:52

na poznanskiej sa 3 bramki, i bedzie więcej, srednio co 30-40 km

pozdro

Anonymous - 12-01-2008, 16:58

Kibloo napisał/a:
na poznanskiej sa 3 bramki, i bedzie więcej, srednio co 30-40 km

mi bramki nie przeszkadzaja, w sumie moge placic za droge na ktorej moge wcisnac pedal w podloge, bardziej mnie denerwuja te tarki przed bramkami :x

akbi - 13-01-2008, 07:39

Kibloo napisał/a:
bedzie więcej, srednio co 30-40 km

jesli tak bedzie, to wg mnie bedzie to wielki bezsens ... zatrzymywac sie co ok 10 min na autostradzie

Kibloo - 13-01-2008, 10:54

akbi, to niestety już jest, bo plac poboru opłat masz w koninie (15km za), przed poznaniem, i za poznaniem a przed nowym tomyslem
futro68 - 29-01-2008, 22:48

Kibloo napisał/a:
akbi, to niestety już jest, bo plac poboru opłat masz w koninie (15km za), przed poznaniem, i za poznaniem a przed nowym tomyslem

Nie jestem pewny ale wydaje mi się że trasy stanowiące obwodnice większych miast - jak np. Poznań czy 3-miasto, mimo iż autostradowe będą wyłączone z opłat- stąd masz bramki na autostradzie przed i za miastem. Więc generalnie nie powinno być źle. Jeżdżę tym słynnym odcinkiem A1 regularnie 2 razy w tygodniu i jeszcze miśków nie napotkałem - ale dzięki za newsy trzeba będzie nieco uważniej przyciskać.

Anonymous - 30-01-2008, 05:58

Ja napotkałem miśków - zdarzyło mi się ostatnio nawet ich wymijać bo wlekli się prawym pasem. Często też lubią stać za bramkami, tam gdzie się kończy A1 a zaczyna obwodnica.
Anonymous - 31-01-2008, 23:36

Ja dzisiaj po raz pierwszy miałem styczność z naszą A1, jechałem do kumpla na ranczo za swarożynem, niestety przedlużył mi się pobyt i nie dotarłem za spot.. natomiast wrażenia :)
- fotoradary puste
- dobiłem do 180, na więcej chyba za wąsko tam jest, niestety górki i mosty na trasie powodują powstawanie bocznych wiatrów :/ Zwolniłem, może gdyby nie wiało można byłoby pojechać te 200... ale ogólnie to moim zdaniem nie jest droga do bicia rekordów
- wracałem, jak było ciemno. Autostrada jest nieoświetlona, dupki nie wyłączają długich świateł, Vmax =130~140, więcej bym nie ryzykował jadąc w nocy, albo nie widać zakrętów, albo Cię ktoś z tyłu oślepia :/
Ogólnie fajnie, że coś takiego powstaje - wcześniej ten dystans pokonywało się w 40 minut, teraz 15 :) więc ja jestem zadowolony. Niemniej głodnych wrażeń zapraszam na autostradę Berlin -Hannover :) w polsce powyżej 200 nie ma gdzie jeździć. :)