Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] czy wskazania komputera o potrzebie tankowani
saphire - 11-01-2008, 19:56
Teoretycznie jest 60l ale różne dystrybutory maja różna czułość pistoletu na odbicie przy napełnieniu więc czasem może się udać wlać więcej "do rury pod korek" a jak krzywo staniesz tak by wlewka była sporo wyżej to i jeszcze więcej bo powietrze z poduszki w zbiorniku odejdzie.
[ Dodano: 11-01-2008, 20:04 ]
Tyle że to wszystko obliczenia przybliżone tak jak i poziom paliwa w baku a na dodatek komp jasnowidzem nie jest i nie jest w stanie przewidzieć twojego stylu jazdy i warunków na drodze za 5 minut stąd wszelkie prognozy kompa należy traktować z dużym przymrużeniem oka i odpowiednia doza rozsądku. Naprawdę nie prościej lać w bak jak już zbliża się 0 na wskaźniku? Czy na prawdę musicie jeździć do ostatniej łyżki paliwa w baku i całego tego 5yfu z dna zasysanego wraz z resztkami paliwa?
Anonymous - 11-01-2008, 20:17
taki mały oftopic - co ile km zmieniacie filtr paliwa i gdzie on sie znajduje w Cari? nie chce nowego tematu zakładać, a może ktoś już to robił...
@saphire - pewnie , że jak mi będzie świeciło rezerwa, to zjadę na stację - pytanie było na ile jest to wiarygodne, bo jak ktoś wpsomnial mądrze komputer danych , które nam wyświetla z powietrza nie bierze, i może właśnie jest jakiś przepływomierz, połączenie ze wskaźnikiem paliwa - nie wiem, po prostu jeżdżę za krótko, za jakiś miesiąc wszystko będę wiedział to wam napiszę - a tak wogóle to jak ostro wciskałem na zimnym silniku to cyferki na wyświetlaczu też szły ostro w dół, tak więc z fusów na pewno nie wróży...
saphire - 11-01-2008, 20:21
Po co się nad tym zastanawiać? Przecież to proste jak budowa cepa - wskazówka doszła do kreski na 0 to tankuję i kropka. Nie czekam aż mi się rezerwa zapali.
slawek st - 11-01-2008, 20:48
Przepraszam kol s. ale pytanie było ile mieści się do zbiornika a nie kiedy tankować. Taka informacja jest dla kierowcy dość istotna bo bez względu na dokładność komputera może sobie obliczyć zarówno spalanie jak i potrzebę tankowania w danym momencie.
Anonymous - 11-01-2008, 21:40
Temat wielokrotnie powtarzany
1 komputer mocno kłamie, nie należy go brać na pewniaka.
2. bak ma koło 65 litrow, rezerwa ok. 12 litrów. Tak więc przy pelnym baku lampka zapala się przy 53 litrach (sprawdzane wielokrotnie lejąc do pełna)
3. Spalanie średnie i dystans do stacji jest OBLICZANY na podstawie pomiarów z podawanego powietrza, a nie zużytego paliwa, dlatego pomiar jest bardzo niedokładny i wyłącznie orientacyjny. Co jakiś czas następuje korekta wskazań, co objawia się nagłą zmianą dystanu do stacji.
4. Co do zachowań komputera
- zawyża spalanie
- potrafi zatrzymać odliczanie do stacji, kiedy np. spada spalanie
- przejedziesz mniej wiecej tyle ile pokazuje na poczatku po tankowaniu do pełna i musisz jechać na stację, niby pokazuje 120-200 km, ale przy 60 może Ci się paliwko skończyć
Nikon - 11-01-2008, 22:03
k0chan napisał/a: | co ile km zmieniacie filtr paliwa i gdzie on sie znajduje w Cari? |
Dzwoniłem w tej sprawie kiedyś do ASO i powiedzieli mi że wymienia sie go co 150kkm i że jest w baku, co do ceny to sie waha od 45 do około 65 zł w zależności czy zamiennik czy oryginał.
mlun - 11-01-2008, 23:06
To czemu na forum pislai że oryginał 200zł i że nie ma zamiennika? ktoś w błąd musiał wprowadzić.A z tym filtrem to chyba w Cari po lifcie jest w baku bo w tych przed jest pod puchą z bezpiecznikami i filta powietrza(dlatego tak trudno się tam dostać). Aha a te 150k w instrukcji jest podana jako górna granica.
slawek st - 12-01-2008, 00:14
Oczywiście że takie coś Cytat: | to sa czysto elektroniczne wartosci, nie ma zadnej miarki w baku z ktorej komp korzysta, komputer pokazuje wartosci orientacyjne.
| to wierutna bzdura lub nieporozumienie. Każde dolanie paliwa jest przez komputer brane pod uwagę. Czy komputer jest jasnowidzem czy jednak mierzy ilośc paliwa w zbiorniku?. Może ktoś wyjaśnić jak to się odbywa skoro padło stwierdzenie Cytat: | nie ma zadnej miarki w baku z ktorej komp korzysta | Napisałem o tym w poprzednim poście ale jakimś cudem zostało to wykasowane, co jest grane? Kto i dlaczego ingeruje w nasze posty. Pozdrawiam.
lipa40 - 12-01-2008, 10:50
andy1 napisał/a: | Spalanie średnie i dystans do stacji jest OBLICZANY na podstawie pomiarów z podawanego powietrza, a nie zużytego paliwa, | Coś mi tu nie pasuje , ale może sugeruję się tym że w moim poprzednim aucie , R11 TXE 1,7 84r.! był pomiar zużytego paliwa . Zamontowany był przepływomierz przez który przechodziło paliwo do pompy paliwowej , dalej jednym przewodem podawane do gaźnika , drugim zaś wracało przez przepływomierz do zbiornika paliwa. Różnica z tego ile paliwa przepłynęło w jedną stronę (do gaźnika) a ile wróciło do zbiornika plus odczyt z licznika kilomertów , prędkościomierza , wskaźnika paliwa i zegarka (czas , chodzi mi tu o średnią prędkość ) wystarczały komp. do takich obliczeń . Czy tak jest w Cari
slawek st - 12-01-2008, 11:30
Tak naprawde to nie jest aż tak istotne, trzeba tylko sprawdzić jak się maja obliczenia kompa do prawdziwego spalania. Jak pisałem u mnie komp zaniża lekko spalanie ale praktycznie sprawdziłem że bezpiecznym jest tankowanie gdy wykazuje około 50 km jeszcze do przejechania. Przy 30-40 km silnik gaśnie , koniec paliwa. Nigdy wcześniej więc wiarygodne dane mam. Mogę przypomnieć że w zbiorniu u mnie mieści się 65 l. Nalewam nie do pierwszego odbicia tylko po odbiciu powoli aż paliwo pojawi się tuż przy końcu wlewu, odczekuje kilkadziesiąt sekund i powolutku dalej aż sie ustabilizuje na tym poziomie, czasem kołyszę autem. Metoda sprawdzona i polecam w ten sposób "wyskalować" komputer. A to że komputer nie mierzy ilości paliwa w zbiorniku to zwykłe bzdury. Wystarczy dolać parę litrów i zobaczyć jak po pewnym czasie skoryguje wskazania ile jeszcze można przejechać. Pozdrawiam.
I jeszcze kol. napisał Cytat: | przejedziesz mniej wiecej tyle ile pokazuje na poczatku po tankowaniu do pełna i musisz jechać na stację, niby pokazuje 120-200 km, ale przy 60 może Ci się paliwko skończyć
lipa40 - 12-01-2008, 12:01
slawek st napisał/a: | To świadczy ze komp zaniża spalanie a nie zawyża, bo jeśli by zawyżał to przy wskazanio "0" do przejechania powinno jeszcze być paliwo w zbiorniku. Nie sądzicie ??? Pozdr | To by się zgadzało slawek st napisał/a: | sprawdziłem że bezpiecznym jest tankowanie gdy wykazuje około 50 km jeszcze do przejechania. | I tu też zgadzam się z Kolegą saphire napisał/a: | wszelkie prognozy kompa należy traktować z dużym przymrużeniem oka i odpowiednia doza rozsądku. | No właśnie
Anonymous - 12-01-2008, 14:28
panowie (panie) dzisiaj nalałem do odbicia weszło (57 l), przejechałem ze 150 km a wskazówka pokazuje że jest cały zbiornik (no było ponad jeden, teraz jakby na jedyneczce) Czy to normalne? czy coś się ze wskaźnikiem stało? bo jak wyłączyłem i wyjąłem kluczyki to też nie wróciło...
lipa40 - 12-01-2008, 16:21
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=19839 Poczytaj ten temat
slawek st - 12-01-2008, 17:27
Wrócę jeszcze do tego problemu Cytat: | to sa czysto elektroniczne wartosci, nie ma zadnej miarki w baku z ktorej komp korzysta, komputer pokazuje wartosci orientacyjne.
| Właśnie powróciłem z prawie 200km trasy. W zbiorniku było mniej niż połowę ,komp pokazywał 520 km do przejechania na początku. Obserwowałem to wskazanie, trasa była urozmaicona w poziomie. Reakcje były takie że przy pokonywaniu wzniesień i zjazdach wskazania wachały się w granicach prawie 50 km. Raz było 470 a za chwilę 435 i potem znowu 478 i dalej 450 tak w trasie. Średnie zużycie paliwa od zatankowania cały czas 5,7-5,9. Po zatrzymaniu samochodu komputer pokazał 332 km do przejechania a w/g licznika przejechałem dokładnie 203 km. Średnie zużycie w/g kompa spadło na 5,7. Wnioski: wskazania komputera są w miarę dokładne ( po opisanym wyskalowaniu) , komputer cały czas mierzy stan paliwa w zbiorniku, prawdopodobnie ze wskaźnika pływakowego(poziom paliwa na desce) dlatego te ciągłe zmiany wskazań spowodowane (chyba)falowaniem paliwa, reakcjami pływaka w terenie pagórkowatym( na płaskich odcinkach ubywało tylko kilometrów) silnik krokowy wskaźnika niweluje to pływanie. Dlatego twierdzę że komputer na bieżąco kontroluje stan paliwa w zbiorniku.Pozdrawiam
Anonymous - 13-01-2008, 00:27
Panowie i Panie ja u siebie miałem taki przypadek ze komp pokazał mi 0 a wskaznik paliwa pokazywał mi 1/4 zawartości w ziorniku. Od tego czasu na wyświetlacz komputera zerkam tylko po to by zobaczyc jaka stacja radia mi gra.
|
|
|