Outlander II GEN Techniczne - Drgania na kierownicy w Outku II
Gunner - 15-04-2009, 00:40
Mialem to samo.Drgania przy 110 i wzwyz.Powodem w 2 przypadkach bylo bloto osadzone od wewnetrznej strony.
Warto na to zwrocic szczegolna uwage.
nara
bonito - 15-04-2009, 10:15
U mnie po zmianie na letnie miałem to samo (drgania w przedziale 120-140, powyżej nie było problemu). Zareklamowałem u oponiarza - rzeczywiście było parę gramów różnicy na oponach przedniej osi. Swoją drogą - może Outek jest szczególnie wrażliwy na źle wyważone opony w tym rozmiarze (18)?
Anonymous - 15-04-2009, 13:55
No to ok. Wszystkie Wasze sugestie sugeruja to samo. W takim razie jade na myjnie i do oponiarzy. Niech sie staraja do bolu.
Zobaczymy
rezon - 15-04-2009, 14:47
remains napisał/a: | Wiesz moze ,ktore z tak zwanych 'markowych' serwisow ( poza ASO ) to robia? | w Rzeszowie jeżdżę na ul. Lubelską po wielu próbach różnych zakładów. Mont napisał/a: | zimówki też kupiłes 18" ?? | opony dostałem w kpl do samochodu, więc dokupiłem felgi - też 18". Mont napisał/a: | Wersja Itnense sprzedawana jest na 16" | Int+ na 18" alu, co z uwagi na sposób jazdy całkowicie mi odpowiada. WYstarczy, że buda Outlandera trochę się kładzie na zakretach, opony już nie muszą swojego dokładać.
jorzyk1976 - 02-12-2010, 20:07
a ja mam mianowicie następujący problem z drganiem kierownicy. po wizycie w ASO przy 65tys. mechanicy zauważyli wyrobione końcówki drążka kierownicy i wymienili je na gwarancji!!. od tego czasu po przekroczeniu 9--100km drga kierownica i cały samochód. i czy to jest związane z ta wymiana czy tez może zamienili przypadkowo koła przód-tył lub jak było pisane wcześniej najzwyczajniej od środka felga jest brudna lub zaśnieżona.
-WALDOR- - 02-12-2010, 20:46
w foce jak przekraczałem 80 km/h wibrowała mi kierownica ,słabło to powyżej 120km/h ..okazało się że pomimo wcześniejszego wyważenia kół jedno straciło odważnik na krawężniku i wprawiało kolo w wibracje.Po wyważeniu problem ustał.
No i pozostaje pytanie czy po wymianie ustawili zbieżność i geometrie...bez tego się nie da
jorzyk1976 - 02-12-2010, 20:55
-WALDOR- napisał/a: | w foce jak przekraczałem 80 km/h wibrowała mi kierownica ,słabło to powyżej 120km/h ..okazało się że pomimo wcześniejszego wyważenia kół jedno straciło odważnik na krawężniku i wprawiało kolo w wibracje.Po wyważeniu problem ustał.
No i pozostaje pytanie czy po wymianie ustawili zbieżność i geometrie...bez tego się nie da |
....po wymianie drążków? pewnie nie zrobili bo zapewne nie maja sprzęty nie wiem tego.
bonito - 03-12-2010, 08:17
Oulander ma ewidentnie jakiś problem z konstrukcją przedniej osi - u mnie koła na 18stkach muszą być IDEALNIE wyważone (nawet +-10/20 na jednym kole prowadzi do delikatnych drgań). W innych samochodach takie małe niewyważenie nie wywoływało żadnych efektów - oponiarze też się zawsze łapią za głowę jak jadę do nich z reklamacją...
bonito
michu300 - 03-12-2010, 09:03
Nie wiem czy to jest problem tylko Outlandera. Nissanem w zeszłym roku jeździłem 4 razy do oponiarza z reklamacją wyważenia. Gość nie mógł sobie dać rady, co wyważenie to problem jakby mniejszy, ale dalej był. W końcu stwierdził, że opony mogą być lekko zwichrowane (nieprawidłowe przechowywanie) i zamienił tyła na przód i problem zniknął. Tak, że może to być też kwestia opon- szczególnie po długim okresie leżakowania.
mitsu00 - 03-12-2010, 10:51
bonito napisał/a: | Oulander ma ewidentnie jakiś problem z konstrukcją przedniej osi - u mnie koła na 18stkach muszą być IDEALNIE wyważone (nawet +-10/20 na jednym kole prowadzi do delikatnych drgań). W innych samochodach takie małe niewyważenie nie wywoływało żadnych efektów - oponiarze też się zawsze łapią za głowę jak jadę do nich z reklamacją...
bonito |
Potwierdzam w 100% fakt że koła należy wyczyścić niemal idealnie w OII, szczególnie w przypadku większych średnic obreczy. Zanim nie zacząłem czyscić 18'' przed wyważeniem, zawsze kilka razy musieli wyważać, bo ciągle mialem bicie i drgania na kierownicy między 120-140 km/h.
lexus - 03-12-2010, 15:03
W moim nie wyważam co roku bo sam wymieniam koła i nie mam problemu wibracji .Może u mnie mam cóś zepsute
mitsu00 - 03-12-2010, 15:14
lexus napisał/a: | W moim nie wyważam co roku bo sam wymieniam koła i nie mam problemu wibracji .Może u mnie mam cóś zepsute |
To się ciesz A tak serio to do pierwszego razu Być może to tez przypadłośc konkretnego modelu felgi. Ja w Instyle-u mam 18'' po diamentowej obróbce i koa na tych felgach sa ciężkie do wyważenia jeśli sa brudne. W Intense są inne felgi.
jorzyk1976 - 03-12-2010, 19:51
-WALDOR- napisał/a: | w foce jak przekraczałem 80 km/h wibrowała mi kierownica ,słabło to powyżej 120km/h ..okazało się że pomimo wcześniejszego wyważenia kół jedno straciło odważnik na krawężniku i wprawiało kolo w wibracje.Po wyważeniu problem ustał.
No i pozostaje pytanie czy po wymianie ustawili zbieżność i geometrie...bez tego się nie da |
dzwoniłem do serwisu mitsubishi i powiedziano mi że po wymianie końcówek drążka nie sprawdzili i ewentualnie nie ustawili geometrii i zbieżności, gdyż nie było takiej potrzeby (cytat serwisanta). tak się robi czy zawsze trzeba sprawdzić zbieżność i geometrie po wymianie końcówek drążków kierowniczych.
mitsu00 - 03-12-2010, 20:12
jorzyk1976 napisał/a: | dzwoniłem do serwisu mitsubishi i powiedziano mi że po wymianie końcówek drążka nie sprawdzili i ewentualnie nie ustawili geometrii i zbieżności, gdyż nie było takiej potrzeby (cytat serwisanta). tak się robi czy zawsze trzeba sprawdzić zbieżność i geometrie po wymianie końcówek drążków kierowniczych. |
Zrób to sobie sam dla świętego spokoju, tzn na stacji diagnostycznej. W Warszawie w lipcu za zbieżnośc i geometrię na obu osiach zapłaciłem 140 zł. Tak więc majątek to nie kosztuje
jorzyk1976 - 03-12-2010, 22:31
witam rozumiem że jest to nie majątek, ale gdy oddaje się do przeglądu w autoryzowanym serwisie sprawny samochód a otrzymuje się z wada to jest to denerwujące. i będę dobijał się aby to zrobili tak jak powinno być!!!!
|
|
|