Eclipse - Techniczne - 16,5 l/100 PB [emeryt]
Anonymous - 20-01-2008, 01:27
cy_cek napisał/a: |
Autem nie jeździ się na luzie, tylko hamuje silnikiem. Wtedy spalanie jest 0, ponieważ czas wtrysku jest 0. Bo noga z gazu jest zdjęta, silnik nie musi utrzymywać wolnych obortów i odcina dopływ paliwa. Dlatego hamując silnikiem nie zużywasz paliwa. |
To bardzo interesujace.... to cco utrzymuje silnik w ruchu?? Tylko zasysane powietrze?? Jakim cudem kiedy wcisniesz pedal gazu idzie dalej i zwieksza oborty?? Jakto ze sie nie ksztusi...
Powiem szczerze ze ta teoria sklania mnie do sprobowania testu: Wylaczyc pompe i pusisc samochod z gorki przy przekreconym kluczyku i wysprzeglony np. 3-5 biegu. Ciekawe czy wtedy zachowa sie dokladnie tak samo kiedy podamy mu dawke paliwa.
Sorki ale nie wierze ze na biegu paliwo jest calkowicie odciete.
Przepraszam jesli wszczynam niepotrzebny OT.
Anonymous - 20-01-2008, 10:48
Na sto procent wtryski troszeczkę psikają,sprawdzalem do nie dalej jak tydzien temu.
Anonymous - 20-01-2008, 12:16
Jak jedziesz autem np. 50 km/h na godzinę, puszczasz gaz to czas otwarcia wtrysków jest 0. Dopiero jak dochodzi do wolnych obrotów zaczyna działać silniczek krokowy i wtryski leją ok. 2,5 msek. Normalna zasada w każdym aucie z wtryskiem paliwa, że podczas hamowania silnikiem nie jest spalane paliwo, ponieważ jest ono wogole niepotrzebne bo po co. Przecież przepustnica jest całkowicie zamknięta więc nie potrzeba żadnego powietrza, a już napewno paliwa, bo bez powietrza się nie spali.
Anonymous - 20-01-2008, 12:45
cy_cek napisał/a: | Przecież przepustnica jest całkowicie zamknięta więc nie potrzeba żadnego powietrza, a już napewno paliwa, bo bez powietrza się nie spali. |
Przepustnica jest zamknieta tak samo jak na wolnych obrotach. Bo tak samo nie naciskasz na pedal gazu.... To w tym momencie jakim cudem jest tam paliwo a nie ma powietrza.... (na wolnych obrotach) i wciaz silnik jest w stanie pracowac????????
Anonymous - 20-01-2008, 13:55
specjalnie dla Alliasa
Anonymous - 20-01-2008, 14:07
Co to jest za zrodlo?
Anonymous - 20-01-2008, 14:13
allias napisał/a: | Co to jest za zrodlo? |
wysokie obroty
Anonymous - 20-01-2008, 14:19
Nie znam tego... czy to jest wiarygodne zrodlo? Zadaje te wszystkie pytania nie w celu wszecia klutni czy czegos podobnego tylko w celu nawiazania dyskusji z pewnymi faktami podwazajacymi teorie.
Z jednej strony wyglada ze moze mam klapki na oczach ale chce wiedziec wiecej na ten temat. Mam nadzieje ze nikt nie ma mi tego za zle.
Adaho_krak - 20-01-2008, 14:31
allias, postaram Ci się to przybliżyć prostymi słowami. W chwili hamowania silnikiem, przy zamkniętej przepustnicy, ECU bada obroty silnika. I teraz jeśli są powyżej +/-1200 rpm, odłącza wtryski. Silnik w tym momencie napędza skrzynia biegów. Dotknięcie pedału przyspieszenia, powoduje natychmiastowe uruchomienie przez ECU wtrysków. Czas uruchomienia jest tak mały, że nie jesteś w stanie go wyłapać. Oczywiście nie ma tu mowy o szarpaniu, jak ktoś to wyżej napisał. AMEN
saphire - 20-01-2008, 17:54
Już tyle razy o tym było że nie ma po co ponownie kruszyć o to kopii. Jak hamujesz silnikiem w aucie z wtryskiem paliwa to wtrysk jest odcinany a włączany ponownie na podtrzymanie gdy obroty spadną poniżej pewnego krytycznego poziomu. Tak jest i koniec kropka.
Anonymous - 20-01-2008, 19:55
Nio wiec dzisiaj bylem na przejazdzce
Temperaturka +7, cisnienie w oponach na 2 atmosfery. Niby była to trasa, ale co chwila było trzeba bawic sie biegami bo spory ruch był .. Ogolnie jechalem 90-110. Starałem sie jechac przy granicy 3 tys obrotow na kazdym biegu. Nie pozwalalem spasc ponizej 2,5.
Wyszlo srednio 9.1l/100 km, wiec chyba dobrze prawda? (ile Wam pala na trasie?)
Anonymous - 20-01-2008, 20:25
9L ale to jest silnik 2.4L. Po miescie mam 11L. Wedlug mnie to 2 atm to za malo. Polecam przynajmniej 2.2 choc ja osobiscie mam u siebie 2.7-2.8 atm (40PSI)
Anonymous - 20-01-2008, 20:59
No to jak na 2,4 to naprawde mało pali .. Wiec jednak cos jest nie tak?
Hmm na zimowkach takie duze cisnienie? ..
Anonymous - 20-01-2008, 21:16
nie zapomniajmy tez ze nie ma co porownywac silnikow z 3 z silnikami z 1g... dzieli ich "kilka wiosen" , moim zdaniem spalanie w normie... ale cisnienie w kolach walnal bym tak jak psize allias... do min 2,2... mimo wszystko
Anonymous - 21-01-2008, 20:18
allias napisał/a: | Przepustnica jest zamknieta tak samo jak na wolnych obrotach. Bo tak samo nie naciskasz na pedal gazu.... To w tym momencie jakim cudem jest tam paliwo a nie ma powietrza.... (na wolnych obrotach) i wciaz silnik jest w stanie pracowac???????? |
Bo jak obroty silnika spadają poniżej określonej granicy, automatycznie uruchamia się silniczek krokowy (jak sama nazwa mówi robi kroki) i wysuwa leciutko klapę przepustnicy aby jak będą lały wtryski było powietrze na wolne obroty. I wykonuje różną liczbę kroków w zależności od potrzeb ECU, jak zimno bardziej uchyla, jak cieplej mniej. Wtedy są obroty z tzw. ssaniem. Ot cała teoria ...:)
|
|
|