Eclipse - Techniczne - Napinacz rozrządu do 4g63
Anonymous - 13-07-2006, 22:17
elring to dobre niemieckie uszczelniacze. ja wychodziłem z założenia że jak nie stać mnie na coś oryginalnego to kupowałem najlepsze możliwe niemieckie części - bo firmy znane i sprawdzone. nie musiałem niczego poprawiać z tego co wymieniłem.
cena... hmm
coś około 10 zł za sztukę, mogę sprawdzić na jutro jak chcesz.
Anonymous - 14-07-2006, 00:33
shovel napisał/a: | elring to dobre niemieckie uszczelniacze. ja wychodziłem z założenia że jak nie stać mnie na coś oryginalnego to kupowałem najlepsze możliwe niemieckie części - bo firmy znane i sprawdzone. nie musiałem niczego poprawiać z tego co wymieniłem.
cena... hmm
coś około 10 zł za sztukę, mogę sprawdzić na jutro jak chcesz. |
sprawdz jak możesz i gdzie je można zdobyć bo coś czuje że znowu głowice ( albo jak znajde kogoś kto mi zrobi wymiane bez ściągania głowicy ) będe musiał zciągać
Bartek - 14-07-2006, 16:18
Krzyzak napisał/a: | No to może być fakt, bo w Colcie Daniela po wymianie uszczelniaczy początkowo spalanie oleju zanikło, ale szybko się też pojawiło - nie takie jak wcześniej, ale jednak. |
Z uszczelniaczami nie jest taka prosta sprawa - wymiana bez zdejmowania głowicy ma sens tylko jeżeli nie ma zbytniego luzu na trzonkach zaworów. Z doświadczenia po 200 kkm na wydechowych zaworach luz już bywa spory
Anonymous - 14-07-2006, 17:33
panowie podpowiedzcie mi co mam robić , to są fotki cylindrów w moim eclipsie
żadnych rys żadnego progu , zmieniłem pierścionki i uszczelki ( takomy ) głowicy ,
po remącie ubywa mi j więcej niż przedtem , na początku jakieś 300 na 1000 km
a teraz pewnie z 500 ml mam już 6,5 tyś km po remącie przebieg 55 tyś km ( napewno nie oryginalny ale nie widać tego za bardzo po silniku ) czy to mogą uszczelniacze puszczać ??
czy pierścionki czy te uszczelniacze elringa sprawe załatwią ??
Bartek - 14-07-2006, 17:43
A pomiary były zrobione?
Jaka jest owalizacja cylindrów?
Jaka jest różnica między średnicą tłoka a największą zmierzoną średnicą cylindra?
Nowe pierścienie na zużytych gładziach - nawet pięknych jak lusterka zawsze dadzą odwrotny efekt do zamierzonego.....
Anonymous - 14-07-2006, 22:10
jak coś to w IC mają promocję tłoków + 0,25 mm... mahle z pierścieniami wychodzą poniżej 200 za szt...
Anonymous - 14-07-2006, 22:30
panowie ale jak może jajo z cylindra zrobić jak żadnego progu na końcu niema , nic
pod palcem nieczuć , zawaliłem sprawe bo nie pomieżyłem wszystkiego i o to włąśnie się obwiniam , bo niewiem na czym stoje , ale jak zobaczyłem gładź w idealnym stanie to sobie
dałem spokój , już niewiem co robić dzwonie po firmach głowicy szukam , to za silnikami się
rozglądam , znowu remąt niewiem co robić , a może ma ktoś silnik na sprzedaż
no taki żeby oleju nie brał
kiepuczi - 14-07-2006, 23:24
do jakiego silnika ci glowica potzrebna??? jesli chodzi o czesci to tez moge ci zalatwic dobrej jakosc czesci, tloki ori mitsubishi za 900 PLN komplet z pierscieniami. najpierw powiedz do jakiego silniak ci pottzrebna gliowica i dlaczego chesz glowice wymieniac?/ co z nia nietak, komplet uszcelniaczy zaworowych ferrea najlepszych an rynku to ok 200 PLN za nieco mniej moge zalatwic ori Mitsubishi.
Anonymous - 17-07-2006, 08:29
A jest ktoś w stani mi powiedzieć jaki konkretnie elementy wchodzą w skład kompletnego rozrządu? Czy w eclipsie 2G GS euro 4G63 napinacz jest hydrauliczny?
Pozdrawiam
Bartek - 17-07-2006, 10:48
Plan minimum:
Pasek główny
Pasek balansowy
Rolka napinająca paska balansowego
Rolka napinacza paska głównego
Rolka prowadząca pasek główny
+ uszczelniacze:
Uszczelniacz wału
Uszczelniacz wałka balansowego
Uszczelniacz wałka rozrządu w DOHC 2 szt.
Uszczelniacz pompy oleju
+ hydrauliczny napinacz (wszystkie 4g6 i 4g9 po 92 mają hydrauliczny)
+ pompa wody
Krzyzak - 17-07-2006, 11:10
Bartek napisał/a: | wszystkie 4g9 po 92 mają hydrauliczny |
4G92 nie ma
Bartek - 17-07-2006, 11:13
A 4g93 ma , więc widocznie nie wszystkie 4g9.....
Anonymous - 17-07-2006, 12:14
No to jeszcze jedno proste pytanie, czy przy wymianie rozrządu wraz z uszczelniczami min pompy oleju sam olej również trzeba wymienić, czy da się to zrobić bez zlewania go?
Krzyzak - 17-07-2006, 12:24
Jeśli zastanawiasz się, czy po wyciągnięciu uszczelniacza zacznie się lać olej, to odpowiedź brzmi NIE - jest dużo niżej w misce. Ale dobrze jest połączyć wymiany - jedno brudzenie się
Anonymous - 17-07-2006, 13:49
No właśnie chodzi o to, że nie chciałbym połączyć, bo olej wymieniłem w tamtym tygodniu
|
|
|