To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] [ELEKTRYKA] - Światła w MSS

cns80 - 05-02-2008, 14:26

niutiger, djandrew, slo_mo, rozumiem że jesteśmy umówieni na test żarówek w najbliższy czwartek ? Ja będę około 19.00
Anonymous - 06-02-2008, 14:50

to ja tez przyjadę na 19.00 :) co prawda w piątek mam egzamin ale zrobię sobie przerwę w nauce :) Mam nadzieję że jakoś tam trafię :)
cns80 - 06-02-2008, 15:10

djandrew napisał/a:
Mam nadzieję że jakoś tam trafię
Na podforum mazowieckim jest chyba mapka w Zumi :)
Anonymous - 06-02-2008, 16:24

Moje przybycie wątpliwe. Ale wciąż nie tracę nadziei, że się uda.
cns80 - 08-02-2008, 07:47

No dobra. Jesteśmy po teście Tungsram vs. Philips Night Guide. Zdjęcia jutro :D
Anonymous - 10-02-2008, 14:02

chyba się nie doczekamy na te zdjęcia :)
cns80 - 10-02-2008, 20:48

Cytat:
chyba się nie doczekamy na te zdjęcia
Zdjęcia będą jutro przed południem, bo właśnie zgrywam je z aparatu na fotosika, ale nie dam rady wgrać ich na forum.

[ Dodano: 11-02-2008, 11:55 ]

Tungsram vs. Philips NightGuide

(zdjęcia z wysokości ok. 40-60 cm nad ziemią)

(zdjęcia z dachu samochodu)

(zdjęcia z lewego lusterka samochodu)

Porównywane były tylko światła mijania :)

Anonymous - 17-02-2008, 16:00

stałem się już szcześliwym posiadaczem żaróweczek philips nightguide. Wczoraj testowałem je w 150 km trasie w godzinach 22.00-00.00 i muszę powiedzieć, że w porównaniu z moimi starymi żarówkami jest to rewelacja. Może na zdjęciach tego nie widać ale naprawę jak sie siedzi za kierownicą to komfort jazdy jest nie do porównania. W mieście nawet nie widziałem światła żarówek na ulicy jak latarnie świeciły. Cieszę się z wymiany żarówek (może nie są najtańsze ale warto było) Do tego pojechałem na ustawienie świateł i teraz jazda po nocy to czysta przyjemność :)
Anonymous - 21-02-2008, 16:11

czy te żarówki będą pasować do MSS z 2000 r ?
Sorry za to lamerskie pytanie ale od niedawna mam MSS (pierwszy samochód) a w instrukcji serwisowej oraz użytkownika nie znalazłem nic o żarówkach (pewnie słabo szukałem) :roll: :roll: :roll:

cns80 - 22-02-2008, 08:23

Zgaduję że tak. Jeśli tylko masz żarówki H4 to napewno będzie OK. Jeśli tam są H1/H7 (w co niewierzę) to poprostu kwestia zakupu H1 i H7 z tej serii. Żeby to ustalić wystarczy sprawdzić czy milania i długie zapalają się w tej samej żarówce (H4) czy w dwóch odzielnych (H1 i H7).
Anonymous - 19-03-2008, 14:54

No i czar prysł. Wspaniałe żarówki Osram night breaker +90% padły jednocześnie po 2 miesiącach użytkowania. Żeby było śmieszniej niemal po takim samym czasie padły kumplowi w focusie (dwa dni różnicy i też obie na raz). A więc ja odradzam - świecą pięknie ale dwa miechy to zdecydowanie za krótko. Czekam na info kiedy padną filipsy najtgajdy :)

Pozdro,

Moominek - 19-03-2008, 17:23

niutiger napisał/a:
Czekam na info kiedy padną filipsy najtgajdy :)

Typuję, że wytrzymają ok. 5-6 m-cy :) Praktycznie rok po zakupie MSSa rozpocząłem testy żarówek i teraz postępuje tak:
- kupuje +50% i wstawiam mniej więcej na przełomie września października... spokojnie wytrzymują "ciemny"sezon...
- wiosna/lato nie musza oświetlać, a tylko świecić (dłużej jest jasno), a zazwyczaj już nie świecą po tym czasie, więc przechodzę na zwykłe thungsramy za parę złociszy :)

Anonymous - 20-04-2008, 10:49

popieram kolege Moominka.
Tez tak robie juz od kilku lat i zdaje to egzamin

cns80 - 20-04-2008, 13:27

Z moich doświadczeń wynika że żarówki dłużej wytrzymują przy silniku diesla niż przy benzynowym. Diesel ma stabilniejsze obroty przy dodatkowych obciążeniach (np. klima), a benzyna potrafi przygaszać światła w wyniku zapinania klimy, odryglowywania centralnego zamka i działania silnika krokowego. Moje wcześniej służyły w Nissanie ze słabą instalacją i wcale się nie ździwię gdy szybko padną. W Nissanie wytrzymywały 5 m-cy. Ale nasępne myślę że wytrzymają dłużej.
Anonymous - 06-05-2008, 20:32

Odświeżę temat świateł. Otóż przyszły ciepłe dni i chcę coś zrobić ze swoimi parującymi od środka lampami. Czy ktoś już kiedyś rozbierał przedni reflektor? W weekend majowy wyjąłem cała przednią lampę, ale nie wiedziałem za bardzo jak ją rozebrać i zdjąć sam klosz :cry: Są tam niby takie 4 metalowe blaszki (dwie od góry i dwie od dołu) ale ich zdjęcie nie wiele daje. Tak jakby klosz był przyklejony do reszty jaką gumą uszczelniającą. Do tego zauważyłem, że w klosz wchodzą jakieś bolce od mechanizmu regulacji świateł i boję się też to popsuć. Przeszukałem manuala i nic tam na ten temat nie ma. Proszę o jakieś wskazówki i pomoc :cry: