[92-96]Colt CA0 - Stuki w zawieszeniu podczas deszczu
Hugo - 08-02-2008, 10:13
mugen napisał/a: | w civiku sprezyne trzymaja zewnetrzne blaszki a w colcie na fartuchu amortyzatora wyprowilowany jest stozek pod sprezyne wlasnie po to zeby nie latala nie ma roznicy czy trzymana jest z zewnatrz czy wewnatrz | mugen a jednak nie tylko u mnie stuka. I to na 100% sprężyna. U Ciebie nie wali?
Anonymous - 08-02-2008, 10:16
no wlasnie nie ani na starym ani na nowym zawieszeniu, braciak w galancie ma takie samo rozwiazanie i tez nie wali jedynie co sie dzieje z tylnym zawieszeniem to skrzypienie lacznika w upaly
Hugo - 08-02-2008, 11:23
mugen napisał/a: | no wlasnie nie ani na starym ani na nowym zawieszeniu | Co masz nowe w zawieszeniu? mugen napisał/a: | skrzypienie lacznika w upaly | Jakiego łącznika?
Anonymous - 08-02-2008, 12:08
nowe mam amory i sprezyny, nie lacznik a tylny wahacz poprzeczny zle to nazwalem
Hugo - 08-02-2008, 13:08
mugen napisał/a: | nowe mam amortyzatory i sprezyny | Dochodzę do wniosku, że na nowych amortyzatorach nie powinno nic stukać. Się okaze jak je wymienię, bo przecież tak i tak muszę to zrobić. Sprężyny mam sportowe -25 mm, ale dobrej firmy (K&N), więc nie sądzę zeby były źle wykonane i powodowały stuki.
Anonymous - 08-02-2008, 13:22
byc moze sprezyny maja minimalnie wieksza srednice dlatego stukaja? przy wymianie sprawdz czy nie lataja na boki w gniezdzie
Hugo - 08-02-2008, 14:15
Zdaje się, że nie mają luzów na boki, sprawdzę jeszcze. Dzięki.
londolut - 09-02-2008, 13:30
mugen napisał/a: | byc moze sprezyny maja minimalnie wieksza srednice dlatego stukaja |
Mam standardowe sprężyny a jak spadnie deszcz to oszaleć można, po deszczu to białej gorączki dostaję
Chociaż niedawno skrzypiało jeszcze bardziej. Jak wjeżdżałem pod jakiś próg hamujący, krawężnik itp itd to w przednim zawiasie coś jęczało jakby ktoś łamał deskę, taki przeszywający zgrzyt. Wczoraj wlazłem pod auto i co...? Okazało się, że stalowa obejma, która przytrzymuje gumowe mocowanie wahacza jest pęknięta i cała guma w środku pracowała. Zaspawałem, poskręcałem i jak ręką odjął Cisza... aż do następnego deszczu
Anonymous - 09-02-2008, 14:02
Moim zdaniem w wiekszosci przypadkow jak cos stuka na deszczu to ma to zwiazek z elementami gumowymi.
Hugo - 09-02-2008, 15:05
londolut napisał/a: | w przednim zawiasie coś jęczało jakby ktoś łamał deskę, taki przeszywający zgrzyt. Wczoraj wlazłem pod auto i co...? Okazało się, że stalowa obejma, która przytrzymuje gumowe mocowanie wahacza jest pęknięta i cała guma w środku pracowała | Napisz dokładniej która to guma? Cytat: | Moim zdaniem w wiekszosci przypadkow jak cos stuka na deszczu to ma to zwiazek z elementami gumowymi. | Eee stukają elementy gumowe? Raczej metal o metal.
londolut - 09-02-2008, 15:20
Cytat: | Napisz dokładniej która to guma? |
Guma (tuleja wahacza) jest na zielono a obejma (czerwona) była pęknięta na jednym z tych łuków przy otworze na śrubę.
mugen napisał/a: | Moim zdaniem w wiekszosci przypadkow jak cos stuka na deszczu to ma to zwiazek z elementami gumowymi. |
Stuki to metal o metal a kwiczy, skrzypi guma o metal.
[ Dodano: 09-02-2008, 15:26 ]
Mogą być jeszcze przypadki, że stukają elementy metalowe o siebie ale które mają w mocowaniu po między sobą gumowy dystans, podkładkę lub jakieś gniazdo tak jak np w przednim amorku.
Hugo - 09-02-2008, 17:12
londolut napisał/a: | Guma jest na zielono a obejma (czerwona) była pęknięta na jednym z tych łuków przy otworze na śrubę | A to ciekawe. U mnie też coś skrzypi, ale na 99% jest to nieszczęsny łącznik stabilizatora.
Anonymous - 09-02-2008, 18:40
Eee stukają elementy gumowe? Raczej metal o metal.
Stuka metal o metal ale zazwyczaj przez wyrobiony element gumowy
londolut - 09-02-2008, 22:12
mugen napisał/a: | Stuka metal o metal ale zazwyczaj przez wyrobiony element gumowy | No z tym to się mogę zgodzić
Anonymous - 26-02-2008, 23:39 Temat postu: [CA0 92-96] stuki przy ostrym skrecie Panowie?a pytanko
Biore ostry zakret i z tylu w lewym amorze slysze takie wkurzajace stuki.Co to moze byc u licha? mam sportowa zawieche plus sprezyny moze beda mialy ponad pol roku
bwr
|
|
|