To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - HAK HOLOWNICZY

Marcino - 04-02-2009, 17:19

A jak to wyglada z zamotowaniem uzywanego haka? Musze mieć papiery, czy wystarczy diagnosta?
Wiktor - 04-02-2009, 19:22

Marcino napisał/a:
A jak to wyglada z zamotowaniem uzywanego haka? Musze mieć papiery, czy wystarczy diagnosta?

wystarczy ze na haku jest tabliczka znamionowa, wtedy tylko do diagnosty

5eba - 04-02-2009, 23:51

Bartek napisał/a:
5eba napisał/a:
DMC auta a nie masy wlasnej

niestety nie.... Właśnie od własnej - poczytaj sobie Konwencję Wiedeńską o ruchu drogowym z 8.11.1968 ratyfikowaną przez nasz kraj (i uprzedzając wątpliwości nadal obowiązującą) 24.2.1988.....

Ty mowisz o mozliwosciach jakie daje kategoria posiadanego prawo jazdy B :)

W samochodzie techniczna mozliwosc ciagnietej przyczepy okresla robryka w dowodzie i jest to roznica pomiedzy masa calkowita zestawu F3 i masa calkowita pojazdu F1 i z tego co pamietam DMC przyczepy moze siegnac nawet DMC pojazdu + do 40% .
Zasada ta wyrażona jest w art. 62 ustawy z 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym

Bartek - 05-02-2009, 09:57

Jasne - faktycznie nie brałem pod uwagę technicznych możliwości, tylko możliwości "ludzkie".

Jakie prawo jazdy upoważnia do prowadzenia takiego zestawu, skoro B (nawet + E) zabrania?

rick - 05-02-2009, 10:04

to i ja się podepnę pod ten topic....
mam pytanie czy normalny hak mozna zmienić na odczepiany? mam założony zwykły i nie podoba mi się to. chciałbym zmienić na odczepiany tylko nie wiem czy zamocuję go w miejscu poprzedniego

5eba - 05-02-2009, 10:08

Wiesz,mnie to gilga bo mam firme transportowa z zestawami 40ton i odpowiednie prawko :)
Pisalismy o aucie a nie o kierowcy :)

Po za tym w polskim prawie jest tak wiele nie jasnosci dotyczacych B+C ,ze sami policjanci sie gubia. Dla przykladu : znajomy jezdzi na B+C iveco daili dmc3,5 + laweta na dwa auta ... Jego zestaw warzy blisko 7ton - lata po calej europie i legitymuje B+C - jak dotad problemu nigdzie nie mial .

Cos gdzies czytalem,ze B+C mozesz wlasnie jezdzic z przyczepa ktorej DMC nie przekracza DMC pojazdu ciagnacego. A na samo B mozesz tak samo z roznica ,ze DMC zestawu musi byc mniejsze jak 3,5t.

Bartek - 05-02-2009, 11:14

Cytat:
Pisalismy o aucie a nie o kierowcy

Dlatego przyznałem Ci rację ;) , a co do jakości polskiego prawa milczę

winter1986 - 05-02-2009, 11:48

5eba napisał/a:
Dla przykladu : znajomy jezdzi na B+C iveco daili dmc3,5 + laweta na dwa auta
Pewny jesteś, że B+C a nie C+E ? kategoria C pozwala na kierowanie samochodem ciężarowym o DMC powyżej 3,5 tony (ale bez przyczepy/naczepy ... chyba że z przyczepą lekką).

5eba napisał/a:
A na samo B mozesz tak samo z roznica ,ze DMC zestawu musi byc mniejsze jak 3,5t.
nie dokońca jest to prawdą. Art. 88 Kodeksu Drogowego mówi nam owszem o tym że: "kat. prawa jazdy B uprawnia do kierowania: Pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t." Jednak jest pewien wyjątek ... gdy nasz pojazd samochodowy waży np. równo 3,5 tony (a tyle może ważyć i możemy nim jeździć w ramach kat. B) to do tego pojazdu możemy bez problemu zaczepić "przyczepę lekką" którą kodeks definiuje jako "przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg". W takim razie zespół pojazdów w ramach kat. B może ważyć max 4250 kg.
Bartek - 05-02-2009, 11:54

winter1986 napisał/a:
Jednak jest pewien wyjątek ... gdy nasz pojazd samochodowy waży np. równo 3,5 tony (a tyle może ważyć i możemy nim jeździć w ramach kat. B) to do tego pojazdu możemy bez problemu zaczepić "przyczepę lekką" którą kodeks definiuje jako "przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg". W takim razie zespół pojazdów w ramach kat. B może ważyć max 4250 kg.

nie - patrz:

Bartek napisał/a:
poczytaj sobie Konwencję Wiedeńską o ruchu drogowym z 8.11.1968 ratyfikowaną przez nasz kraj (i uprzedzając wątpliwości nadal obowiązującą) 24.2.1988.....

Kategoria B = DMC zestawu samochód + przyczepa 3.5t KONIEC. W konwencji nie ma podziału na przyczepy lekkie, zwykłe, ciężkie, jednoosiowe, pięcioosiowe..... przyczepa to przyczepa i już

winter1986 - 05-02-2009, 12:09

Właśnie jestem w trakcie kursu na instruktora prawa jazdy. W testach są pytania dotyczące kat B i jest właśnie pytanie dotyczące pojazdu samochodowego ważącego 3,5 tony i przyczepy 750 kg. Oczywiście odpowiedz wskazuje na to, że taki zestaw w ramach kat. B może swobodnie się poruszać po Polskich drogach. Poza tym na zajęciach z egzaminatorami odpowiedź ich na to pytanie była taka sama samochód 3,5 tony + przyczepa 750 kg ... jak najbardziej może jechać.
Bartek - 05-02-2009, 13:03

Ciekawostka:

Dz.u. z 2005 r. Nr 108, poz. 908 napisał/a:
Ustawa z dnia 20 czerwca 1997 r. "Prawo o ruchu drogowym" tekst jednolity z późniejszymi zmianami

Art. 88. ust. 2.
Prawo jazdy uprawnia do kierowania:
Ust. 3.
kategorii B:

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla;
b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t;
c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym;

ale ja się nie znam ;)

Ursus - 05-02-2009, 13:57

Kiedyś właśnie chciałem się podpierać tymi właśnie przepisami. Niestety znajomy instruktor nauki jazdy oraz policjant uświadomili mi, że to bzdura. Nikt jednak nie umiał mi wytłumaczyć, dlaczego tak ten przepis jest sformułowany i czy to kwestia interpretacji czy istnienia innych, że rzeczywistość okazuje się inna...
PabloGal - 05-02-2009, 14:18

Podepnę się do tematu, czy hak od galanta sedana będzie pasował do kombi? Chodzi mi o oryginalny mitsu.
Pozdrawiam.

winter1986 - 05-02-2009, 16:33

Bartek napisał/a:
ale ja się nie znam ;)
Art. 88 uwzględniłem w poprzednim moim poście. Mówię to, czego nauczyłem się na kursie (także testy wskazują na taką możliwość - zastaw w ramach kat. B ważący 4250 kg) oraz to co przekazali nam dwaj egzaminatorzy.

warto zajrzeć http://www.v10.pl/prawo/C...250,kg,356.html

akbi - 08-02-2009, 21:30

winter1986 napisał/a:
Bartek napisał/a:
ale ja się nie znam ;)
Art. 88 uwzględniłem w poprzednim moim poście. Mówię to, czego nauczyłem się na kursie (także testy wskazują na taką możliwość - zastaw w ramach kat. B ważący 4250 kg) oraz to co przekazali nam dwaj egzaminatorzy.

zmień ośrodek szkoleniowy
Bartek ma rację