[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Manualna skrzynia biegów ciężko wchodzą biegi
roch_27 - 05-10-2006, 21:38
W sumie nigdzie się nie spotkałem z konkretną informacją czy na zimnym, czy na ciepłym
Osobiście sprawdzałem po 15-20 minutach po zakończeniu jazdy.
Najwazniejsze, żeby poziom oleju był widoczny pod dolną częścią śruby kontrolnej.
Rodzaj oleju (klasa lepkości) jest na foto poniżej
pozdro
pa_pi - 06-10-2006, 07:16
Ok. Dzięki u mnie i tak chyba synchro 2 do wymiany .
Anonymous - 08-10-2006, 17:25
Ja mam też problem ze skrzynią w moim galu EA. Przeczytałem wszystkie posty, ale mój problem jest trochę inny od Waszych.
Sytuacja wygląda następująco. Gdy normalnie ruszam (po odpaleniu) wszystkie biegi wchodzą bez problemu, lecz na przykład podczas powolnej jeździe po mieście jak jadę na dwójce i się zatrzymam, chcę wrzucić jedynkę, by ponownie ruszyć, ale bieg nie wchodzi - jakby w ogóle go tam nie było (tak jak bym chciał wrzucić "piątkę" w maluchu ). Dopiero po dwóch, trzech, a czasami nawet czterech wysprzęgleniach bieg się "pojawia". Problem nie występuje się na przykład, gdy jadę szybciej (np. na 4 biegu) i zatrzymuję się na światłach - jedynka w chodzi bez, żadnego cudowania.
Co jest nie tak w moim miśku i czy awaria jest poważna?
xor - 22-02-2007, 11:25
Też mam tak z 1, ale w sumie przy elastyczności 6a13 akurat to nie jest dla mnie problem
Zresztą mechanik mówi, że tak czasami bywa i niekoniecznie jest to wada, aczkolwiek IMO synchro zjechane. Tylko jak pisałem - nie jest to aż tak wkurzające.
Roch - i może właśnie tutaj pies pogrzebany - temperatura. Miałeś za dużo - bo zalewany był olej zimny, Ty sprawdziłeś na ciepłym - no i był go za dużo. Zlałeś i jest ok...
Być może ja mam ten sam problem - po wymianie oleju 'za zimnym' jest tragedia z 2... Zresztą generalnie zgrzyta. Potem jest cycuś. Ale o tym już płaczę w innym wątku...
Anonymous - 25-05-2007, 22:24
Mam pytanie, może śmieszne, ale ponoć kto pyta wielbłądzi Chciałem sprawdzić poziom oleju w swojej skrzyni bo też mi lekko zgrzytają biegi ale za nic nie mogę odkręcić śruby kontrolnej. Panowie powiedzcie czy na tej śrubie jest normalny prawy gwint czy może lewy? Pytam bo nie chce nic ukręcić a nie lubię robić nic na siłę. W serwis manualu nie ma żadnej wzmianki na ten temat.
Pozdro!
Anonymous - 02-06-2007, 00:32
podobnie jak koledzy u mnie pojawial sie problem ze skrzynia oczywiscie gdy byla zimna dwojeczka bardzo ciezko wchodzila ale tylko jak byl zimny jak sie rozgrzal chodzilo jak po masle
kolejna sprawa jest ze gdy auto jedzie niewiem z jakka predkoscia mniej wiecej ale oko 10, 15 , czy 20 i wiecej km/h nie jestem wstanie wrzucic sobie 1 biegu! jednak jak sie tylko zatrzymam jedyneczka wchodzi idealnie i sie tak zastanawialem co to
i doszedlem do wniosku ze to moze byc jakas blokada zeby sobie nie wrzucic w czasie jazdy 1 biegu przez przypadek! niewiem czy dobrze mowie bo jestem zupelnym nowicjuszem ..ale wyglada mi na cos takiego bo wsumie z jedyneczki sie startuje i wtedy wchodzi mi idealnie jak wrzucam ja przy stojacym aucie
pozdrawiam
Marcino - 04-06-2007, 10:07
Ja polecam olej 75w-80, taki zalełem Texaco MTF 75w-80, co prawda załatwiłem go soebie 2l bo nie jest dostepny w mniejszych bankach ale poprawa jest niesamowita. Od wymiany od marca nie ma u mnie zadnego praoblemy z 1-2 z którymi na zimnym silnku miałem problemy. jak dla mnie 75-90 jest za gestym olejem, który w przypadku zimnych skrzyn nie zdaje egzaminu. Polecam wymiane, oleju zanim wymienicie swoje synchronizatory lub sprzegło które ja tez u siebie podejrzewałem.
Pozdro
Anonymous - 01-07-2007, 17:05
Ha! Rozwiązałem u siebie problem ze zgrzytającą 2ką i 3ką Jedynki nadal nie mogę wrzucić kiedy autko sie toczy (dopiero jak jadę bardzo wolno lub jak się zatrzymam wtedy wchodzi bez problemu ale mogę z tym żyć). Lekarstwem było odpowietrzenie sprzęgła. Po tym zabiegu czy na zimno czy na rozgrzanym silniku, nie ważne przy jakich obrotach, nie ważne czy szybko czy wolno zmieniam biegi, dwójka ani trójka nie zgrzytnie ani troszkę Normalnie jeździ sie teraz totalnie bezstresowo
Pozdro dla wszystkich!
Anonymous - 20-07-2007, 00:10
Witam mam podobny problem z moim galem i male pytanko do was ! Jak odpowietrzyc sprzeglo ?? bo jak podpompuje troche to wchodzi ladnie bieg
Anonymous - 20-07-2007, 12:59
fidobiboy1 napisał/a: | Witam mam podobny problem z moim galem i male pytanko do was ! Jak odpowietrzyc sprzeglo ?? bo jak podpompuje troche to wchodzi ladnie bieg |
ja odpowietrzałem identycznie jak hankle czyli
popuszczasz lekko srubke odpowietrznika(na sprzegle w ksztalcie kalamidki)i zakladasz wezyk na kalamidke a drugi koniec umieszczasz w buteleczce z plynem
jedna osoba siedzi w aucie i na zgaszonym silniku pompuje okolo 3 razy sprzeglem wciskajac je i popuszczając następnie wciska do oporu i muwi już
druga w tym momencie lekko odkreca ten zaworek odpowietrzający i widzisz jak w butelce z plynem idzie powietrze i zaraz zakrecasz. pedal sprzegla zostaje w podlodze podnosisz go i znow to samo od poczatku
tak kilka razy az pujdzie plyn i nie bedzie babelkow powietrza. i tyle zakrecasz kalamidke i finito
novy - 20-07-2007, 13:14
Piatnik napisał/a: | Ha! Rozwiązałem u siebie problem ze zgrzytającą 2ką i 3ką Jedynki nadal nie mogę wrzucić kiedy autko sie toczy (dopiero jak jadę bardzo wolno lub jak się zatrzymam wtedy wchodzi bez problemu ale mogę z tym żyć). Lekarstwem było odpowietrzenie sprzęgła. Po tym zabiegu czy na zimno czy na rozgrzanym silniku, nie ważne przy jakich obrotach, nie ważne czy szybko czy wolno zmieniam biegi, dwójka ani trójka nie zgrzytnie ani troszkę Normalnie jeździ sie teraz totalnie bezstresowo
Pozdro dla wszystkich! |
Z tego co mi wiadomo to jest to normalne w samochodach (przynajmniej we wszystkich ktorymi jezdzilem), ze zeby wlaczyc jedynke trzeba jechac bardzo wolno, "dotaczac sie", lub calkowicie sie zatrzymac. Nie jest to wada, a zabezpieczenie przed pomylkowym wlaczeniem jedynki przy wyzszych predkosciach zakonczonym zniszeniem skrzyni biegow a moze i nawet silnika.
Anonymous - 23-07-2007, 11:31
novy: ja np. jezdzilem roznymi autkami.. i powiem szczerze ze u wiekszosci z nich mozna spokojnie wrzucic 1 przy np. 40-50km/h ( tylko po co:P )
jestes pewien ze jest to zabezpieczenie?
novy - 23-07-2007, 11:41
maniakowy - moze trafilismy na rozne autka, faktycznie natknalem sie tez na modele w ktorych dalo sie wrzucic jedynke (bylo ich jednak kilka). pytalem sie kiedys znajomego mechanika i taka dostalem odpowiedz.
jest to poniekad logiczne zabezpieczenie, bo jesli wrzucisz przy 60km/h przez pomylke jedynke, to...chyba wiadomo co sie stanie
Anonymous - 23-07-2007, 11:49
hyhyhyh a co sie stanie?;] jak juz moj stary nissanek szedl na zlom to robilem nim pare experymentow;)) 1 ciagnela do 65km/h, a i przy redukcji na nia, powiedzmy przy 55-60km/h nie bylo problemow;))
szczerze mowiac to galancik byl pierwszy samochodem, ktory mial takie trudnosci z biegami.. bo zarowno 1 jak i dwojka zima mi sie nie podobala;)
no ale coz.. taki ich urok
novy - 23-07-2007, 12:22
Co sie stanie? hm...wydaje mi sie ze jesli przy takiej predkosci za szybku puscisz sprzeglo to rozwalisz albo skrzynie albo silnik, albo jedno i drugie.
A to, ze w galancie ciezko chodzi skrzynia to w pelni sie zgadzam...w maluchu biegi ladniej wchodzily:)
|
|
|