Off Topic - SZukam kozaka programisty od C++
arekp - 29-01-2008, 11:37
cns80 napisał/a: | arekp napisał/a: | Jesli informatyka, czy tez jakis jej klon nie jest dla niego, to warto rozwazyc inne kierunki | Mnie to wygląda na obawę przed konkurencją na rynku pracy |
Raczej obawe przed kolejnym magistrem/inzynierem, ktory przyjdzie na rekrutacje i zmarnuje moj czas udajac, ze jest informatykiem/programista/whatever.
ps. prawo wbrew pozorom przydaje sie w kazdej branzy, ja rok temu musialem sie doksztalcac w prawie patentowym i obronic wlasne interesy Wczesniej nawet nie przyszlo mi do glowy, ze moglbym tego potrzebowac.
saphire - 29-01-2008, 11:40
Jakiej konkurencji? Na jakim rynku? Toż większość dobrych programistów tyra w dobrych firmach i nie zamierzają zmieniać pracy a ci lepsi od nich wyjechali i tyrają w jeszcze lepszych firmach na zachodzie. To co zostało u nas to już żadna konkurencja przecież
[ Dodano: 29-01-2008, 11:42 ]
arekp napisał/a: | Raczej obawe przed kolejnym magistrem/inzynierem, ktory przyjdzie do mnie na rekrutacje i zmarnuje moj czas udajac, ze jest informatykiem/programista/whatever. |
Klikaczem raczej. Sam już od jakiegoś czasu nie biorę udziału w takich casting'ach bo mnie cholera brała jak miałem gościa przepytać co umie i nawet wypowiedzieć się nie umieli już nawet nie wspominając o tematycznej wiedzy tak teoretycznej jak i praktycznej. Tak po prawdzie w ogóle nie wiedzieli "o czym ja do nich rozmawiam"
Anonymous - 29-01-2008, 11:46
arekp, jaki jest tytul tej ksiazki?
stanik - 29-01-2008, 11:53
zgadzam sie, obecnie konkurencji brak jesli tylko cos sie potrafi a i kase tez czesto pracodawca jest w stanie zpalacic niezla, tylko trzeba udowodnic swoja wiedze.
A co do prawa, to praktycznie kodeks pracy i kawalek cywilnego w ostatnim polroczu poznalem na tyle doglebnie ze pewnie dalbym rade zdac z tego kilka egzaminow (niestety, muszę walczyć z nieuczciwym pracodawcą...). Obyczaje panujące w PIP, US, ZUS tez poznalem i wiem jedno, zalatwic tam cokolwiek to zgroza. Doszedlem juz nawet do wniosku ze ochrona praw pracownika to niemalze fikcja.
Pozdrawiam
cns80 - 29-01-2008, 11:59
arekp napisał/a: | Raczej obawe przed kolejnym magistrem/inzynierem, ktory przyjdzie na rekrutacje i zmarnuje moj czas udajac, ze jest informatykiem/programista/whatever. | Chyba Ci za to płacą ??? A jeśli stawiasz wymagania "wykształcenie wyższe" i nic więcej, to nie dziw się że masz później plewy zamiast ziarna
Tak naprawdę to nie wiemy jaką specjalizację ma dylirzans i może programowanie w C++ jest mu tak samo potrzebne jak mi (czyli wcale)
arekp napisał/a: | prawo wbrew pozorom przydaje sie w kazdej branzy, ja rok temu musialem sie doksztalcac w prawie patentowym i obronic wlasne interesy Wczesniej nawet nie przyszlo mi do glowy, ze moglbym tego potrzebowac. | Jak będę tego potrzebował to się nauczę lub wynajmę fachowca. Nie ma się co oszukiwać. Na studiach jest kilka przedmiotów zbędnych.
Tak naprawdę to zamiast pisać na tym forum już dawno mógłbyś odezwać się na PW do dylirzansa i napisać mu ten programik (pewnie prosty) lub przynajmniej dać mu wskazówki, albo rozwiązać jakiś problem na którym się zatrzymał. W ten sposób pomógłbyś Mitsumaniakowi, a on odwdzięczyłby się "POMÓGŁ"
karolgt - 29-01-2008, 12:45
dylirzans napisz temat jaki potrzebujesz, moe ktos z nas juz nawet pisal cos takiego i bedzie po problemie. w sumie kolejny dzień minął a my nie znamy tematu i wymagań wiec nie jesteśmy w stanie wogóle pomóc.
Anonymous - 29-01-2008, 12:52
arekp napisal:
Cytat: | Teraz nie ma na to czasu? A co robil przez caly semestr? |
calymi dniami pilem wode i piwo z kolegami, a wieczorami to jechalem na dragach, nawet przez mysl mi nie przeszlo zeby pozaliczac marketing, badania marketingowe, prawo, makroekonomie, finanse, statystyke, ktore jednak pozaliczalem bez problemu to na calkem dobre oceny
Tak wiec nie piszcie mi ze jestem leniem ze sie caly semstr obijalem.
Zdolalem wycisnac cos takiego:
#include <iostream.h>
// definicja klasy, pola prywatne + metody publiczne
class TFaktura
{
private:
double netto;
double vat;
double brutto;
public:
void WstawNetto(float);
void WstawVat(float);
void WstawBrutto(float);
void PodajWszystko();
void Oblicz();
};
void TFaktura::WstawNetto(float n)
{
netto=n;
};
void TFaktura::WstawVat(float vat)
{
this->vat=vat;
};
void TFaktura::Oblicz()
{
brutto = netto + vat/100.0 * netto;
};
void TFaktura::PodajWszystko()
{
cout << "netto " << netto << endl << "brutto " << brutto << endl << "vat " << vat << endl;
};
int main()
{
TFaktura fakturka;
fakturka.WstawNetto(100);
fakturka.WstawVat(22);
fakturka.Oblicz();
fakturka.PodajWszystko();
system("pause");
return 0;
}
program ma (niby) obliczac cene brutto z podanej ceny netto i VAT-u ze zdefiniowaną klasą TFaktura.
arekp - 29-01-2008, 13:14
dylson napisał/a: | arekp, jaki jest tytul tej ksiazki? |
Szkoła Programowania: Jezyk C
Autor: Stephen Prata
Wydawnictwo: SAMS
Ksiazke polecam zwlaszcza poczatkujacym, poniewaz jest bardzo dobrze napisana i latwo przyswoic sobie wiedze w niej zawarta.
[ Dodano: 2008-01-29, 13:23 ]
cns80 napisał/a: | arekp napisał/a: | Raczej obawe przed kolejnym magistrem/inzynierem, ktory przyjdzie na rekrutacje i zmarnuje moj czas udajac, ze jest informatykiem/programista/whatever. | Chyba Ci za to płacą ??? A jeśli stawiasz wymagania "wykształcenie wyższe" i nic więcej, to nie dziw się że masz później plewy zamiast ziarna |
Oczywiscie, ze nam placili ... ale wolelibysmy programowac zamiast marnowac czas na 'programistow'. Firma w ktorej taka nieszczesna rekrutacje przeprowadzalismy na szczescie wiediala, ze jesli ktos skonczyl szczecinska polibude to ma (w wiekszosci przypadkow) tylko jedna ogromna zalete: jest wytrwaly w dazeniu do celu Jak juz wczesniej wspomnialem, nasza polibuda nie uczy ... bo studenci poprawiaja wykladowcow w czasie wykladow. Wiec nie 'wyzsze' bylo zaleta a umiejetnosci praktyczne.
[ Dodano: 2008-01-29, 13:25 ]
cns80 napisał/a: | lub przynajmniej dać mu wskazówki |
Na samym poczatku zaproponowalem uzyczenie bardzo dobrej ksiazki do nauki C.
[ Dodano: 2008-01-29, 13:37 ]
dylirzans napisał/a: | Tak wiec nie piszcie mi ze jestem leniem ze sie caly semstr obijalem. |
Tego nie napisalem i nie zamierzalem Cie obrazic.
Drazni mnie proszenie 'o napisanie programu' zamiast prosby o 'pomoc w zrozumieniu jezyka C' i stad moja taka a nie inna reakcja - i jest ona zawsze taka sama, niezaleznie kto by to napisal.
karolgt - 29-01-2008, 13:50
dylirzans napisał/a: | arekp napisal:
Cytat: | Teraz nie ma na to czasu? A co robil przez caly semestr? |
Tak wiec nie piszcie mi ze jestem leniem ze sie caly semstr obijalem.
|
wiec jak tu juz ktos napisal, On ma gdzies ten program, chce go oddac, zaliczyc i zapomnieć, mysle ze bez umoralniania w takim wypadku sie obejdzie prawda?
dylirzans napisał/a: |
program ma (niby) obliczac cene brutto z podanej ceny netto i VAT-u ze zdefiniowaną klasą TFaktura. |
w sumie to co napisales jest ok, i jesli to ma tylko liczyc cene brutto to jest ok (zakladam ze dobrze ta cene liczy
mozesz dodac cos takiego ewentualnie zeby mozna bylo zmieniac cene netto w locie:
int main( int argc, const char* argv[] )
{
double w_netto;
cout << "Podaj wartosc netto:\n" << endl;
cin >> w_netto;
TFaktura fakturka;
fakturka.WstawNetto(w_netto);
fakturka.WstawVat(22);
fakturka.Oblicz();
return 0;
}
zamiast Twojego main'a wstaw tego i bedzie dzialac. Roznica w sumie zadna i wiele tu nawet nie dopisalem a funkcjonalnosc o wiele lepsza.
Aha i u góry, zmień na takie cos:
#include <iostream>
using namespace std;
[ Dodano: 29-01-2008, 13:54 ]
arekp napisał/a: |
cns80 napisał/a: | lub przynajmniej dać mu wskazówki |
Na samym poczatku zaproponowalem uzyczenie bardzo dobrej ksiazki do nauki C.
|
[/quote]
ciekawe gdzie On by w tej książce klasy znalazł, chyba tylko jako opis ze w 2 części są opisane.
Juiceman - 29-01-2008, 15:21
dylirzans napisał/a: | pozaliczac marketing, badania marketingowe, prawo, makroekonomie, finanse, statystyke, |
Z jakiej racji studiuje co innego a mam te same przedmioty hyhy ; ) C++ fajny język tzn podstawy ; ) kiedys w LO to mialem i standardowego Pascala, ktorego nikt juz nieuzywal heh
Anonymous - 29-01-2008, 18:54
Moj program niestety nie chce dzilac...
Kompilator nie wykrywa zadnych bledow ale program albo sie nie uruchamia wogole albo bardzo szybko wylancza :/
Czy ktos moglby sprawdzic ten kod u siebie ?
karolgt - 29-01-2008, 19:02
dylirzans napisał/a: | Moj program niestety nie chce dzilac...
Kompilator nie wykrywa zadnych bledow ale program albo sie nie uruchamia wogole albo bardzo szybko wylancza :/
Czy ktos moglby sprawdzic ten kod u siebie ? |
u mnie dziala. plus to co ci wkleilem zebys podmienil to juz napewno.
Na czym go uruchamiasz? jaki kompilator uzywasz?
Anonymous - 29-01-2008, 19:07
karolgt napisał/a: | Na czym go uruchamiasz? jaki kompilator uzywasz? |
TC++
karolgt - 29-01-2008, 19:18
dylirzans napisał/a: | karolgt napisał/a: | Na czym go uruchamiasz? jaki kompilator uzywasz? |
TC++ |
o windowsowych kompilatorach wiem tyle co nic, ale mozesz sprobowac Bloodshed Dev-C++ http://www.bloodshed.net/
daj znac co i jak.
a uruchamiałes z moją funkcją main? tam jak uruchomisz to program bedzie na Ciebie czekal az wpiszesz wartosc ceny netto, wiec napewno sie szybko nie zamknie - bo w tym jest problem.
[ Dodano: 29-01-2008, 19:29 ]
masz tutaj jeszcze wklejone z konsoli na dowod ze to dziala:
Kod: | #include <iostream>
using namespace std;
class TFaktura
{
private:
double netto;
double vat;
double brutto;
public:
void WstawNetto(float);
void WstawVat(float);
void WstawBrutto(float);
void PodajWszystko();
void Oblicz();
};
{
netto=n;
};
void TFaktura::WstawVat(float v)
{
vat=v;
};
{
};
{
cout << "netto " << netto << endl << "brutto " << brutto << endl << "vat " << vat << endl;
};
{
double w_netto;
cin >> w_netto;
TFaktura fakturka;
fakturka.WstawVat(22);
fakturka.Oblicz();
return 0;
}
karolgt@karolgt:/tmp> g++ main.cpp -o cena_brutto
karolgt@karolgt:/tmp> ./cena_brutto
Podaj wartosc netto:
1000
netto 1000
brutto 1220
vat 22
karolgt@karolgt:/tmp> |
Anonymous - 29-01-2008, 19:31
Uruchomilem w Dev-C++ i nawet mi sie nie uruchamia, pokazuje, ze jest 25 bledow, w obu przyadkach (rowniez z Twoim mainem i tym poczatkowym).
Dobra mam ale troche zmienilem bo po podaniu wartosci netto z klawiatury i wcisnieci entera program sie wylanczal, a wiec dodalem <conio.h> i zamiast retur 0; dalem getch();
WYglada to tak:
#include <iostream>
#include <conio.h>
using namespace std;
class TFaktura
{
private:
double netto;
double vat;
double brutto;
public:
void WstawNetto(float);
void WstawVat(float);
void WstawBrutto(float);
void PodajWszystko();
void Oblicz();
};
{
netto=n;
};
void TFaktura::WstawVat(float v)
{
vat=v;
};
{
};
{
};
{
double w_netto;
cin >> w_netto;
TFaktura fakturka;
fakturka.WstawVat(22);
fakturka.Oblicz();
getch();
}
Teraz tylko chcialbym zeby program pytal o ponowne przeliczenie no i zeby te wyniki jakos ladnie podawal w ramce itp
|
|
|