To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Zmiana ogumienia na letnie (latem) i zimowe (zima)

Anonymous - 29-03-2006, 23:17

Witam, dwa miesiące temu kupiłem galancika z 91r. i właśnie przymierzam się do zmaiany opon. Założone są w nim oponki 185/70/14, ale kolega chce mi sprzedać alufelgi 15 i nie wiem jakie powinienem założyć opony - jaka wysokość i szerokość. Byłem na dwóch warsztatach i na obydwu powiedzieli mi co innego.
Czy możecie mi jakoś pomóc??

Kofi - 29-03-2006, 23:29

sprawdz sobie w necie...
http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp

Krzyzak - 30-03-2006, 09:07

Do 15" i tego Galanta polecam 195/60/15 - i nie powinno być przekłamań na liczniku. Do tego na lato szersza oponka będzie lepiej trzymała na suchej nawierzchni (nie wspominając, że ładniej wygląda).
kochajj - 30-03-2006, 09:11

a jakie opoki załozyć do colta... dodam ze colt ma zawieszenie eibach'a... wiec z profilem nie moge przesadzić :)
Anonymous - 30-03-2006, 09:38

ja jeżdżę na 195/65/15, nie wiem czy są przekłamania na liczniku, ale przy twardym zawieszeniu mojego gala te opony mi trochę chronią felgi - a w zasadzie bardzo chronią bo przy wypadku felga nie pękła...
na lato chcę 205/60/15 albo 205/55/15.. zależy co się znajdzie

Anonymous - 05-04-2006, 16:02

u mnie carisma w ASO na remoncie skrzyni i narazie na zimowkach wiec wczoraj zalozylem letnie do audi i sie okazalo ze z przodu nie wchodza opony, brakuje doslownie kilku mm (teraz juz wiem dlaczego wszyscy do A6 montuja 225 na 19, wczesniej myslalem ze wzgledu na oszczednosci, 225 jest tansza niz 235).
dlatego na ten czas jezdze z 15 z przodu i z 19 z tylu, wiec w bialymstoku prosze sie nie smiac :D jak ktos mnie zobaczy (czekam na dystanse 5mm).

Hubeeert - 05-04-2006, 16:03

A u mnie dziś śniegiem waliło :shock:
Anonymous - 05-04-2006, 16:09

Hubert- nie zartuj ;)

Ja jeszcze jezdze na zimowkach. Powodow kilka -
1. po prostu uznalem, ze jeszcze troche za wczesnie (z powodow, ktore wymieniliscie)
2. Opony zimowe mam na oryginalnych felgach mitsubishi, mam tez do nich kolpaki i jako tako to wyglada.
3. Opony letnie mam 13stki na felgach do VW golf III - tragicznie to wyglada na Misiu ;((((

Kurcze ile bede musial wylozyc na komplet opon+felgi 15'' do mojego colta? :( Moze ktos podac orientacyjnie? Hm, moge zalozyc, ze felgi z oponami ktore mam (opony kupione w maju tamtego roku) moge odsprzedac, ale za jakie pieniadze, eh... :(

Hubeeert - 05-04-2006, 16:12

Nie żartuję - kilka cm śniegu spadło śnieżyca taka że świata widac nie było :shock:
Krzyzak - 05-04-2006, 16:28

W Gdyni też na chwilę śnieżyło, teraz słoneczko jest.
Ja też nie zmieniam - prognozy na ten tydzień dla pomorza środkowego są takie, że mają być przymrozki.
A druga sprawa, że czekam na aluski i nowe oponki :twisted:

josie - 05-04-2006, 17:02

Nie straszcie mnie, ja dzisiaj alusy założyłem. Jak śnieg spadnie to na moich nalewkach będę 30km/h musiał jeździć :?
Anonymous - 16-10-2006, 12:33

wymieniacie juz na zimowki? ja powoli zaczynam, dzis zaczalem od fabii, w kolejnych dniach "poleca" inne samochody.
sadze ze juz cieple fronty atmosferyczne mamy za soba, a przed nami szare, zimne dni :(

Matejko - 16-10-2006, 13:08

ja poki co zamowilem wiec pewnie jutro albo w srode beda i zmienie bo temperatura spadla okrutnie (czwartek krotki rekaw, piatek kurtka na polarze) wiec tak samo moze byc ze sniegiem nie ma i sru pol metra :mrgreen: i kolejki na 4h pod wulkanizacjami
stanik - 16-10-2006, 13:48

ja zazwyczaj zmieniałem po 1 listopada (nie pamietam juz kiedy zmienilem wczesniej). Z tego co pamiętam zimówki zaleca się gdy temperatura spadnie na stałe poniżej 7 stopni. Niestety moje zimowki prosza sie juz o wymiane (jedna juz wyraznie skrachciala, na pozostalych nie ma takich objawow ale...) a tu za pasem wyjazd w gory na sylwestra i kurcze nie wiem czy nie bede zmuszony kupic chocby jakis Stomilkow (teraz mam i jestem bardzo zadowolony) czy jakiś inych tanich oponek. Troche szkoda bo na tych starych po miescie to bym spokojnie jeszcze pojezdzil, bo bieznika jeszcze maja bardzo duzo, ale w trase to nie wiem czy da rade sie na nich wybrac... Patrzylem na oferte regenerowanych to za dobre trzeba zaplacic okolo 100 PLN a nowe Stomilki mam za 160, to juz wole dolozyc i kupic nowe. A po jednym sezonie zawsze mozna sprzedac za pol ceny, tym bardziej ze to dosc popularny rozmiar to chetny zawsze sie znajdzie, kwestia ceny. Musze jeszcze pomyslec, bo jakos nie bardzo mi sie widzi wydac teraz ponad 600 PLN. Ale nawet jakby to jeszcze bym nie zmienil.
Pozdrawiam

Anonymous - 16-10-2006, 21:50

arturro napisał/a:
wymieniacie juz na zimowki?
zgodnie z tradycją :mrgreen: koniec pażdziernika - początek listopada , chyba że wcześniej sypnie śniegiem :shock: