To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Czy mogę założyc inny zderzak ?

swinks_UK - 12-02-2008, 10:57

Co wy z tą belką...???
Belki wzmacniającej nie przekładasz przecież, tylko najwyżej tą listwę stalową jak już mocno pogięta.
Jedynie dwie śruby przychodzą na belkę od góry (na zdjęciu zaznaczone na zielono), więc jakby co to można przecież nawiercić otwory i nagwintować, pozostałe śruby nie mocują zderzaka do belki (te na czerwono oznaczone):

Poza tym w żaden sposób belka nie koliduje ze zderzakiem.

Wiktor - 12-02-2008, 11:16

ja to wiem i dlatego mnei to dziwi, że belka nei pasowala, tymbardziej że zderzak od se jest trocge bardziej wystajacy więc nie wiem dlaczego miała by nie pasowac
Anonymous - 12-02-2008, 17:01

hmmm, dziwne.... Jestem pewien że belka jest inna, chociaż patrząc na rysunek z ASO wygląda tak samo :| . Jedyne co przychodzi mi do głowy to to, że u mnie nie podeszła, bo sprzedawca nie dołączył do niej tych dwóch metalowych elementów które czynią że jest bardziej wystająca ( nie wiem czy mnie ktoś zrozumiał :/), a u mnie niestety jeden z nich się znacznie zdeformował.... Wiem na pewno, że coś z nią było nie tak, skoro blacharz stwierdził, że jest inna i się nie nadaje... Szkoda, że nie mam żadnej foty, bo może coś byście wywnioskowali...
BTW: jeśli się mylę to jak ktoś przełoży zderzak bez zmieniania belki to proszę mnie wyprowadzić z błędu.
Jeśli kogoś wprowadziłem w błąd swoimi wypowiedziami to sorki, ale wciąż nie mogę uwierzyć... bo wiem co widziałem...

Jakby nie było to belkę która może się nadaje do SE, ale według mnie nie pasuje - oddam tanio w dobre ręce.

PS. Po analizie zdjęcia od swinksa stwierdzam że racja leży po obu stronach. Belka do SE jest inna, ale po małych modyfikacjach można założyć zderzak od SE bez zmieniania belki na belkę od SE. :)

Pozdrawiam

Anonymous - 06-03-2008, 18:12

qufeel napisał/a:
hmmm, dziwne.... Jestem pewien że belka jest inna,
pislaes o SE A JA ZROBILEM PRZEKLADKE NA AVANCE'A ta belka jest taka sama zderzak od avance'a podszedl bez problemu do elegance'a zrobil sie natomiast problem z nadkolami zrobily sie zbyt waskie do nowego ubranka i nie jestem pewein jak plyta pod silnik bo nie mam ale zamierzam sobie wkoncu sprawic

a tu efekt przekladki

http://www.fotosik.pl/pok...6599420f07.html

atsar - 09-03-2008, 08:13

czyli wszystko jasne poza jednym co z halogenami? czy te z wersji Elegance podpasuja do zderzaka z Avance? Czy musza miec jakies dodatkowe (inne) mocowanie etc. bo nie wiem czy kupic zderzak i bedzie wszystko elegancko pasowalo, no i co w koncu z tym grillem? Podejdzie czy nie podejdzie od Elegance? (wiem ze miejszy ale czy na okres przejsciowy bedzie sobie mogl tam spokojnie siedziec?) i czy ten bedzie pasowal idealnie? grill i jeszcze co z tymi brakujacymi plastikami na dole zderzaka? Wiem ze czesto sie gubia a czy sa ogolnie gdzies dostepne?
Pozdrowionka

swinks_UK - 09-03-2008, 12:18

Co do szerokości nadkoli, to raczej optyczne złudzenie, lub kwestia podciągnięcia na śrubach. U mnie wszedł elegancko bez "ale". Natomiast zaraz po założeniu widać, że należy boczne listwy pomalować w kolorze nadwozia, albo dokupić nakładki. Zderzak Avance jest "niższy" i potem patrząc z boku od razu widać zgrzyt.
atsar: niestety halogeny musisz mieć z Avance, tak samo jak grill. Te od Elegance nie podejdą. Jak już to szukaj kompletnego zderzaka, wyjdzie ci taniej niż potem osobno kupować halogeny.

Anonymous - 09-03-2008, 12:44

atsar napisał/a:
no i co w koncu z tym grillem? Podejdzie czy nie podejdzie od Elegance? (wiem ze miejszy ale czy na okres przejsciowy bedzie sobie mogl tam spokojnie siedziec?)
bedzie mogl tam siedziec przez chwile choc bedzie widac zaczepy w zderzaku od dolnejczesci grillka z avance'a (bo jest on wysuniety do przodu)
grille maja te same zaczepy na belce wiec trzymac sie bedzie pozostanie tylko kwestia estetyczna...
a z tymi plastikami ze srodka jest baaaardzo ciezko na forum byl nawet temat o dorabianiu u kogos ale chyb nic z tego nie wyszlo ...ja mam zrobione tak u kolesia spawajacego plastiki zamowilem sobie wstawienie na stale tego elementu zakrywajacego tylko ta widoczna czesc dziury z przodu i leciutko od dolu

swinks_UK napisał/a:
Co do szerokości nadkoli, to raczej optyczne złudzenie, lub kwestia podciągnięcia na śrubach.
mnie jakos brakuje ze 3 nawet 4 cm (jak zrobie fote to wkleje)

swinks_UK napisał/a:
Jak już to szukaj kompletnego zderzaka, wyjdzie ci taniej niż potem osobno kupować halogeny.
jakos nie widzialem zeby ktos sprzedawala w kompletach ...jesli juz to tylko z siatka w zderzaku ale nawet bez klapki wszystkie byly a juz tymbardziej bez halogenow ! ja kupilem zderzak za 250 zeta bez siatek halogeny za 200 i grilla za 100 zl siatke wstawilem kupna i wyglada w miare ok nie rzuca sie w oczy ze jest inna

[ Dodano: 10-03-2008, 09:05 ]

co do plstikowej zaslepki na dole zderzaka to u mnie wyglada to tak (na stale wklejone)

siatke fabryczna zastapilem taka

w zderzaku od avance'a jest takie cos co byloby widac po zalozeniu normalnego grilla

aby uniknac walki z kostkami od halogenow wystarczy przelozyc to

[ Dodano: 11-03-2008, 10:25 ]
jesli chodzi o nadkola to wyglada to tak

można naciągnąć dołem do oczka w ktore przychodzi spinka ale mocno sie naciąga i wygina(robi sie banan) co na polskich drogach grozi połamaniem

edit by roch_27 - przed i po zdjęciach proszę o naciśniecie ENTER - jest wtedy bardziej czytelnie :!:

tucci - 28-03-2008, 23:10

jesli ktos namierzy zderzak od SE to prosze pisac na priv.......
tylko prosze bez takich jak
TUTAJ
...podobny jest ale to nie zderzak od se! Czy sie myle?

Anonymous - 29-03-2008, 16:21

tucci wywala blad na tej stronce...

[ Dodano: 29-03-2008, 16:25 ]
http://moto.allegro.pl/it...rt_zderzak.html

tucci - 08-02-2009, 12:26

Co do mocowania nowego zderzaka od avance'a na zwykly model EA5W (nie elegance) rocznik '98 nie bede musial zmieniac zadnych belek ani pasa przedniego, ale jak on ma byc zamontowany jesli zderzak od avance'a jest zdecydowanie szerszy od podstawowej wersji, pepi wspominal cos, ze zderzak wejdzie i zawisnie ale opadnie wiec trzeba bedzie montowac go na jakichs tulejkach/przedluzkach...
Moze to ktos potwierdzic prosze :lol:

Anonymous - 08-02-2009, 15:00

tucci napisał/a:
trzeba bedzie montowac go na jakichs tulejkach/przedluzkach...
Moze to ktos potwierdzic prosze
to chodzi chyba o takiego typu tulejki
(zdj z galntfans.nl)
ja osobiscie nie pamietam czy montowalem cos takiego :lol:

swinks_UK - 08-02-2009, 16:14

Wg. mnie nie trzeba specjalnych tulejek. Jak nie jesteś estetą, to zwykłe plastikowe opaski wystarczą do podpięcia końców zderzaka z nadkolami (bo jedynie tu jest inaczej). Poza tym plug&play, no i grill od Avance.
pepi - 08-02-2009, 18:46

To i ja dorzucę swoje 3 grosze bo zmieniałem na avansa a miałem elegance
Belka jest inna bez 2 zdan
Jeśli masz zwykłego gala to nie podejdzie zderzak z SE i avansa ( owszem przykręcisz go ale na starej belce będzie wisiał)
Jeśli masz SE podejdzie bez problemu avance
Co do grilla każdy podejdzie ale fakt jest taki ze grill z awansa pasuje najfajniej wlasnie do avansa i do SE (ten nosek jak by splywa na zderzak który jest wysuniety do przodu)

Tu masz obie wersje

Belki w SE i Avance SA bardziej wyciągnięte do przodu
U mnie nie zmieniałem tej belki i bez problemu przykręciłem zderzak ale jak się jedzie to on się wygina w stronę ziemi, zaczyna wisieć
Po wymianie belki jest ok.
Po prostu jest stabilny
Jeśli nie ma belki można zrobić właśnie takie tuleje i tez jest wszystko ok.
Jedyny minus to te nadkola o których pisze Cuube

tucci - 08-02-2009, 21:15

cuuube napisał/a:
tucci napisał/a:
trzeba bedzie montowac go na jakichs tulejkach/przedluzkach...
Moze to ktos potwierdzic prosze
to chodzi chyba o takiego typu tulejki
Obrazek (zdj z galntfans.nl)
ja osobiscie nie pamietam czy montowalem cos takiego :lol:

raczej chodzi o to panie kolego, a powiedz m kto wieszal zderzak na takich tulejkach?

Anonymous - 08-02-2009, 23:00

tucci napisał/a:
kto wieszal zderzak na takich tulejkach?
odp juz jest
cuuube napisał/a:
Obrazek (zdj z galntfans.nl)
przegladalem holenderskie forum i znalazlem tam takie wlasnie rozwiazanie. tokarz dorobi takie cos w kilka minut zapewne za pare zlociszy