[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Galant EA z automatyczną skrzynią biegów
Bartek - 28-03-2006, 11:27
ES czyli amerykaniec..... a tam GDi niet..... jest klasyczne 2.4 SOHC 16v, wiec gazownie znosi dzielnie
Anonymous - 28-03-2006, 11:34
gazowanie znosi bardzo dzielnie, zagazowany zostal rok temu, przejechane 25k km, za instalacje zaplacilem 1800zł wiec raczej nie duzo, jezdzi bardzo dobrze, spadek mocy wyczuwalny wyraznie, ale brak jakichkolwiek strzalow prychow itd, troche mialem obawy przed ale teraz jestem zadowolony, dodam ze samochod ma przejechane w sumie ok 180k km.
Anonymous - 28-03-2006, 14:38
Bartek napisał/a: | ES czyli amerykaniec..... a tam GDi niet..... jest klasyczne 2.4 SOHC 16v, wiec gazownie znosi dzielnie |
Aaaa to przepraszam...
Po prostu jak widzę 2.4 w trzech diamentach to automatycznie wskakuje w myślach GDI...:D Może dlatego że rynek amerykański jest mi zupełnie obcym rynkiem, a ich wymysły po prostu są czasami w ogóle nietrafione (czyt. ENDEAVOR)...;)
piwkotom - 30-03-2006, 00:00
Baaardzo serdecznie chcialem bardzo podziekowac wszystkim wypowiadajacym sie w tym temacie. Wszystkie rady przyjalem sobie do serca i podszedlem do tego na luzie i...... od momentu kiedy wsiadlem za kierownice czulem juz jakbym jezdzil tym autem od zawsze
Ten automat to jest mniut na moje serce. Normalnie brak mi slow
Kumpel, ktory mial superwypasionego Leksusa 4l w automacie, stwierdzil ze ta skrzynia w niczym nie ustepuje leksusowej i zachowuje sie bardzo fajnie. Ja nie mam porownania ale powiem ze zachowuje sie zaje**scie i zaczalem sie zastanawiac dzisiaj, jak to sie stalo ze jezdze tym autem dopiero od dzisiaj
pzdr
EDIT: oczywiscie ze mialo byc Lexusa i lexusowej
Krzyzak - 30-03-2006, 08:56
Tomku - INVECS-II to jedna z najlepszych o ile nie najlepsza skrzynia adaptacyjna świata. Więc to może Luxusa powinno się do Galanta porównywać a nie na odwrót.
BTW - czy to Ty kupiłeś tego bordowego Galanta z Kutna? Kolega chciał i mu ktoś sprzątnął sprzed nosa dosłownie.
piwkotom - 30-03-2006, 15:04
Krzyzak napisał/a: | Tomku - INVECS-II to jedna z najlepszych o ile nie najlepsza skrzynia adaptacyjna świata. Więc to może Luxusa powinno się do Galanta porównywać a nie na odwrót. |
Bardzo sie ciesze , tutaj chodzilo chyba raczej o porownanie cena/jakosc, czyli dodatkowo znowu na korzysc Gala, chociaz te 330KM z napedem na tyl robi swoje
Krzyzak napisał/a: | BTW - czy to Ty kupiłeś tego bordowego Galanta z Kutna? Kolega chciał i mu ktoś sprzątnął sprzed nosa dosłownie. |
Owszem
Anonymous - 30-03-2006, 15:20
Krzyzak napisał/a: | BTW - czy to Ty kupiłeś tego bordowego Galanta z Kutna? Kolega chciał i mu ktoś sprzątnął sprzed nosa dosłownie. |
no ja wiedziałem że Piwko ma zawsze szczęście
Krzyzak - 30-03-2006, 16:13
piwkotom napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | BTW - czy to Ty kupiłeś tego bordowego Galanta z Kutna? Kolega chciał i mu ktoś sprzątnął sprzed nosa dosłownie. |
Owszem |
Ach... jak ja Ci zazdroszczę - do tego jeszcze bordowy (idę się ciąć)
Anonymous - 04-08-2006, 16:50
dolacze sie do posta.
jak parkuje i wylaczam silnik to ma byc w pozycji P skrzynia?
jak dzial HOLD?
Luz N mam do czegos uzywac? L , , 2 , 3 to ogranicznenia biegow? autko w nizszych obrotach fajnie jezdzi , po miescie scigam sie na 2 lub 3..
nie rozumiem tego przycisku.
myslalem ze optymalnie jest trzymac tego gala na 1,5 = 2 tys obrotow. Z tego co mowicie lepiej trzymac go na 3-3.5 tys?
kurde sorki odgrzalem posta. data:)
piwkotom - 04-08-2006, 17:12
slawekpurc napisał/a: | jak parkuje i wylaczam silnik to ma byc w pozycji P skrzynia? |
Tak, zwroc uwage ze jak skrzynia nie jest na P to nie odpalisz auta
slawekpurc napisał/a: | jak dzial HOLD? |
HOLD zabezpiecza przed buksowaniem kol przy ruszaniu jak jest slisko. Przy tej mocy auta zima to ciezka sprawa chyba
slawekpurc napisał/a: | Luz N mam do czegos uzywac? |
jak lubisz... na postuju na swiatlach, to taki szybki "luz" przynajmniej ja go tak traktuje. No i w przypadku zabronionego holowania to tylko na N. Wiem, co do holowania automatu opinii jest milion, w kazdym badz razie zostalem kiedys do tego zmuszony i jedyna dopuszczalna (przy innych ograniczeniach) opcja to wlasnie N.
slawekpurc napisał/a: | L , , 2 , 3 to ogranicznenia biegow? |
dokladnie tak jest jak mowisz
slawekpurc napisał/a: | myslalem ze optymalnie jest trzymac tego gala na 1,5 = 2 tys obrotow. Z tego co mowicie lepiej trzymac go na 3-3.5 tys? |
kwestia gustu mi sie najlepiej jezdzi przy 4,5-6tys. obr
Tak swoja droga to jak masz automat to tym bardziej nie rozumiem dlaczego mialyby Ci grac zawory. Musial byc niezle palowany.
roch_27 - 05-08-2006, 08:32
piwkotom napisał/a: | slawekpurc napisał/a:
Luz N mam do czegos uzywac?
jak lubisz... na postuju na swiatlach, to taki szybki "luz" przynajmniej ja go tak traktuje. No i w przypadku zabronionego holowania to tylko na N. Wiem, co do holowania automatu opinii jest milion, w kazdym badz razie zostalem kiedys do tego zmuszony i jedyna dopuszczalna (przy innych ograniczeniach) opcja to wlasnie N. |
w sprawie pozycji "N" nie ma takiej potrzeby przełaczać na światłach, gdyz jest to niekorzystne dla skrzyni automat bez problemu wytrzyma obciążenie "na biegu" - pozycje "N" nalezy stosować do różnych prac związanych obługa auta- przedlądy, wymiany etc
Holować rzeczywiście się nie zaleca (a wprzypadku niektórzych skrzyń wyklucza ), jednak można tego dokonać przy zachowaniu pewnych zaleceń - mianowicie polecam automat.pl
pozdro
Anonymous - 05-08-2006, 14:31
slawekpurc napisał/a: | L , , 2 , 3 to ogranicznenia biegow? |
Za pomocą tych przełożeń, możesz startować samochodem jak z manualną skrzynią biegów:
L - blokada na pierwszym biegu
2 - wrzucasz dwójkę
3 - wrzucasz trójkę
D - nadbieg (czwórka)
Powyższa metoda została przeze mnie sprawdzona, więc można ją stosować.
Nie wiem czy redukcję można wykonywać w podobny sam sposób - po prostu boję się sprawdzić...
piwkotom - 05-08-2006, 14:35
Patrol napisał/a: | Nie wiem czy redukcję można wykonywać w podobny sam sposób - po prostu boję się sprawdzić... |
znam ludzi ktorzy tak jezdza od wielu lat i nic sie nie dzieje ze skrzynia, sam zrobilem cos takiego ze 2 razy Jest jeden warunek, spelnienia ktorego trzeba sie mocno pilnowac: po redukcji biegu musisz miescic sie w zakresie dopuszczalnych dla danego biegu obrotow.
Anonymous - 05-08-2006, 14:40
piwkotom napisał/a: | znam ludzi ktorzy tak jezdza od wielu lat i nic sie nie dzieje ze skrzynia, sam zrobilem cos takiego ze 2 razy Jest jeden warunek, spelnienia ktorego trzeba sie mocno pilnowac: po redukcji biegu musisz miescic sie w zakresie dopuszczalnych dla danego biegu obrotow. |
Pamiętasz jakie są dopuszczalne obroty dla każdego biegu?
Przy kickdown silnik "ciągnie" do 6500, więc wydaje mi się, że z jazdą "manualną" powinno być dokładnie tak samo... A może się mylę...
roch_27 - 05-08-2006, 14:42
Jeżeli chcesz szybciej wystartowac na spod świateł lepiej załaczyć jak najniższy bieg (zablokować) dlatego, że w tym momencie ciśnienie oleju nie jest kierowane na całość obiegu lecz na kosz danego biegu. Jednak uwaga należy pamiętać o przełaczeniu skrzyni na wyższy bieg jeżeli prędkość osiągnie max dla danego biegu
Dodatkowo funkcja blokowania poszczególnych biegów jest wykorzystywana przy stromych zjazdach np. w górach poprzez zablokowanie danego biegu skrzynia nie pozwoli na zmianę na wyższy bieg - następuje hamowanie silnikiem.
pozdro
|
|
|