To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Techniczne - [MSS ALL] SILNIK Gdzie jest filtr paliwa ?

pozioma1 - 27-08-2008, 14:36

cns80 napisał/a:
Nie wiem czy to nie podgrzewanie paliwa, albo czujnik wody w paliwie. Tylko zgaduję :)

nie widziałem tam ewentualnego układu podgrzewania, myślę że mógłby być czujnik ale czego ?? nie mam pojęcia.

os12 - 20-09-2008, 11:40

Witam mam pytanie do szanownych kolegów czy w MSS 1,8 GDI z 1999r jest filtr paliwa czy nie, a jeśli jest to gdzie on się znajduję bo jakoś przy wymianie oleju nie mogłem go nigdzie znalezć, czy oznacza to że jest on zabudowany w pompie paliwa?
Z góry dziękuje za odpowiedz
pozdrawiam
Andrzej vel os12

Lukaso - 25-01-2009, 10:29

Cytat:
Dziś pierwszy raz wymieniałem filtr paliwa w moim misiaku DiD. Zasugerowałem się radą JCH i poszło bez problemu. postanowiłem wrzucić fotkę z umiejscowieniem tegoż filtra.

Hej, też chce go wymienić sam po kupnie - czy oprócz odkręcenia tej śrubki mocującej + odpięcia 2 przewodów są jakieś inne czynności do zrobienia ?? Dostęp jest dość ciężki i czy filtr łatwo da się wyciągnąć ?[/quote]

[ Dodano: 21-03-2009, 11:01 ]

[ Dodano: 21-03-2009, 11:02 ]
Witam,
No i stało się znalazłem chwile, zabrałem się za wymianę tego filtra paliwa w 1.9 DID. Wypiąłem jakiś czujnik, odkręciłem śrubkę mocującą od góry, otworzyłem wieczko razem z przewodami (nie trzeba ich odpinać) wyciągnąłem stary filtr i wsadziłem nowy. Złożyłem w odwrotnej kolejności wpiąłem ten czujnik (po przeciwnej stronie niż 2 przewody paliwowe).
Przekręcam kluczyk parę razy (aby ciśnienie zrobić) i odpalam:

- samochód normalnie odpalił i pochodził 5 sekund
- zgasł i nie da się uruchomić

Niestety coś leciutko brzęczy w komorze silnika po przekręceniu kluczyka. Zdemontowałem raz jeszcze wsadziłem stary filtr to samo - nie odpala.

Proszę o pomoc co zrobiłem źle. Kolega z klubu cytrynki mówi że może jakaś pompka jest mechaniczna do zrobienia ciśnienia a mi wydaje się, że to raczej elektrycznie powinno działać. Weekend zapowiada się słoneczny a tu samochód uziemiony.

pozioma1 - 15-04-2009, 10:23

[quote="Lukaso"]
Cytat:
Dziś pierwszy raz wymieniałem filtr paliwa w moim misiaku DiD. Niestety coś leciutko brzęczy w komorze silnika po przekręceniu kluczyka. Zdemontowałem raz jeszcze wsadziłem stary filtr to samo - nie odpala.
Proszę o pomoc co zrobiłem źle. Kolega z klubu cytrynki mówi że może jakaś pompka jest mechaniczna do zrobienia ciśnienia a mi wydaje się, że to raczej elektrycznie powinno działać. Weekend zapowiada się słoneczny a tu samochód uziemiony.

Witam, zobacz na fotki które umieściłem stronę wcześniej, widać poniżej filtra pompkę.
Po pompuj chwilkę by odpowietrzyć układ.

timiti - 30-04-2009, 13:28

Witam a jak ma sie sprawa z carisma 1.6 16v 2002 poprzedni włąsiciel zostawił filtr w bagarzniku ale ostatnio mechanik mi tego niw wymienił nie znalażł??
przemyslawgora - 17-06-2009, 09:33
Temat postu: filtr paliwa
Witam Wszystkich.
Chciałem się dowiedzieć gdzie w mss 1,3 99 r. znajduje się filtr paliwa?
Od niedawna jestem posiadaczem tego autka i tak się składa,że nie posiadam książki obsługi.
Pozdrawiam

[ Komentarz dodany przez: xjacobs: 19-06-2009, 13:39 ]
Połączyłem tematy, nie ma sensu robić kilku o tej samej treści. Szukajka nie gryzie, pozdrawiam.

irekmiecz - 17-06-2009, 11:57

przemyslawgora prześledź ten temat http://forum.mitsumaniaki...ht=filtr+paliwa
A tak swoją drogą cz aby napewno nie mamy drugiego filtra paliwa w tym samym miejscu co DID-y
Książka serwisowa przeglądy okresowe podaje "Filtr paliwa (z wyjątkiem filtra w zbiorniku paliwa) " wymiana co 150tyś.km.

jjw666 - 17-06-2009, 12:23

W MSS 1.3 pod skrzynką bezpieczników jest taki osadnik\separator\filtr - diabli wiedzą jaką to pełni funkcje, bo ma wejście, wyjście i dodatkowy, niepodłączony króciec, chociaż jak dobrze zrozumiałem jego działanie, to jest na powrocie (?) z systemu wtryskiwania (ustalone doświadczalnie) do zbiornika paliwa (podłączone pod króciec w pompie oznaczony jako L jeśli się nie mylę). Pompa ma na 100% własny filtr wielowarstwowy w formie siatki. Ta z kolei znajduje się dokładnie pod tylnią kanapą. Troszkę kłopotliwa w wyjęciu, ale wersja w moim miśku dawała się rozebrać i wyczyścić (działa).
przemyslawgora - 17-06-2009, 18:16

jjw666 napisał/a:
W MSS 1.3 pod skrzynką bezpieczników jest taki osadnik\separator\filtr - diabli wiedzą jaką to pełni funkcje, bo ma wejście, wyjście i dodatkowy, niepodłączony króciec, chociaż jak dobrze zrozumiałem jego działanie, to jest na powrocie (?) z systemu wtryskiwania (ustalone doświadczalnie) do zbiornika paliwa (podłączone pod króciec w pompie oznaczony jako L jeśli się nie mylę). Pompa ma na 100% własny filtr wielowarstwowy w formie siatki. Ta z kolei znajduje się dokładnie pod tylnią kanapą. Troszkę kłopotliwa w wyjęciu, ale wersja w moim miśku dawała się rozebrać i wyczyścić (działa).

Dziękuję za pomoc. Przed chwilą rozebrałem tył pod siedzeniem i tam jest tylko 2 przewody i kostka podłączona do pompy.
Z przodu pod skrzynką bezpieczników mam tylko osadnik, widocznie filtr jest w pompie i trzeba będzie wymienić całość,
Pozdrawiam :wink:

drtymf - 11-10-2010, 10:32

Patrzyłem ostatnio w instrukcji i wychodzi na to że DID faktycznie ma podgrzewanie filtra paliwa. To już wiem czemu nie zamarza przy dużych mrozach jak inne diesle stoją :) .
Jest tam jeszcze 2 bezpieczniki oznaczone jako podgrzewanie tyle że nie mam pojęcia czego.