Carisma - Techniczne - [1,8 GDI] Spalanie
Anonymous - 17-02-2008, 20:27
sprawdzane przez tankowanie do pelna i przez wskazania compa,GDI trzeba nauczyc sie jezdzic, przy zmianie biegow odpowiednio szybko sciagac noge z gazu,itp.a przekonasz sie ze to mozliwe.
mlun - 17-02-2008, 20:27
Przy 4km to też nie wierze w 8,5.Na takich odcinkach jak się kręcę po mieście od sklepu do sklpeu,ciagłe gaszenie i zapalanie auta wychodzi koło 10-11L.
Moomin - 17-02-2008, 20:32
orzech napisał/a: | sprawdzane przez tankowanie do pelna i przez wskazania compa,GDI trzeba nauczyc sie jezdzic, przy zmianie biegow odpowiednio szybko sciagac noge z gazu,itp.a przekonasz sie ze to mozliwe. |
Nic sobie nie pościągam bo mam automat. Ale jeżdżę delikatnie i spalanie mam takie jak napisałem.
emfranc - 17-02-2008, 21:41
Witam, dorzucę i swoje 3 grosze.. Otóż po przywiezieniu autka w czerwcu spalanie - rewelacja! Na trasie wziął mi wg kompa 8l/100 z tym że 1200km zrobiłem w 9 godzin z jedną przerwą na tankowanie i krótką wizytą we Wrocku (zrobiłem po mieście łącznie 20km a 1100km autostrada reszta to nasze country roads). Podobno niemieckie paliwo lepsze, ale po zalaniu w Polsce spalanie było na podobnym poziomie 7-8l jazda po moim miasteczku i okolice, kręciłem miśka do 5-5.5tys. Raz go sprawdziłem na trasie 100km traktując gaz delikatniej niż zwykle - spalanie 5.2/100 przy prędkości ok 90-110km/h po drodze 4 wioski po 50km krótki postój i powrót tą samą trasą. Jak dla mnie rewelacja! Przy spokojnej jeździe po mieście potrzebował ok 7l. Zaczęła się zima spalanie skoczyło do 8l po mieście z tym, że muszę jeździć bardzo delikatnie, na trasie weźmie ok 6.5 przy jeździe do 110-130km/h. Ostatni tydzień skłonił mnie jednak do tego, żeby zajrzeć pod maskę bo spalanie podskoczyło do ok 9l po mieście. Wynik wymiana pasa klinowego i wieloklinowego i zalecana wymiana świec. Świece w moim miśku po prostu tragiczne! Żałuję tylko, że nie pamiętam modelu świec jakie mam teraz bo wiem, że do GDI są specjalne NGK po ok 50zł za sztukę, ale za to starczają na ok 90kkm. Mam nadzieję, że za to zawyżone spalanie odpowiedzialne są zużyte świece i po wymianie na zalecane spalanie wróci do normy. O wynikach na pewno poinformuję.
saphire - 18-02-2008, 07:48
emfranc napisał/a: | Żałuję tylko, że nie pamiętam modelu świec jakie mam teraz bo wiem, że do GDI są specjalne NGK po ok 50zł za sztukę, ale za to starczają na ok 90kkm. |
NGK IZFR6B
Anonymous - 18-02-2008, 12:24
no i kolego MLUN jak napisal EMFRANC spalanie na tym poziomie jest mozliwe ot (NIEDOWIAREK) MISIEK TO NIZGLEBIONA TAJEMNICA.
mlun - 18-02-2008, 16:40
Ja Ci napisałem że mi pali 8,5-9L(zresztą emfranc też).Nigdzie nie napisał jakie dystanse po mieście pokonuje.Ale jakbym miał jeździć na odcinkach po 4km kiedy silnik się nie dogrzeje to nie wiem co by Ci komp pokazywał to nidy nie uzsykasz średniej 8L. Praw fiyzki nie oszukasz.
Anonymous - 18-02-2008, 19:35
To ja też coś dorzuce
Ostatnio zatankowalem swoja Cari do pełna i na warszawe (z Gostynia_wielkopolska) 100 km do autostrady, 100 km autostrada, 150 od autostrady. poza autostrada jechalem srednio 120-140km/h(nie liczac miast i miasteczek ) na autostradzie ok 160 srednia wyszła 7,2 litra, a rezerwa zapalila mi ze po ok 730 km. Niewiem czy to duzo czy nie ale jak dla mnie jest ok. Normalnie jak jezdze to sr palanie (na trasie)pokazuje 62-6.3 l/100km (100-120km/h).
Musze tylko wymienić w najblirzszym czasie świece i wyczyścic przepustnice Bo niewiem czy byla czyszczona a ma juz przejechane ok 202 tys km A jak przyjechala z dani miala 190 tys km
Pozdrawiam
wazu - 19-02-2008, 19:37
Właśnie wymieniłem świeczki na nowe. Rzeczywiście te do Volvo GDI No.271239-6, są takie jak zaleca Mitsu czyli NGK IZFR6B . Chciałem wymienić te które miałem, bo nie byłem pewny, czy poprzedni właściciel zrobił to na czas. Po wykręceniu starych okazało się, że też były oryginalne NGK IZFR6B i prawdę mówiąc wyglądają całkiem, całkiem (widać czarny nalot sadzy, ale na samych czubkach elektrod irydowych są białe). Prawdę mówiąc w pracy silnika nie widzę jakiejś super różnicy, ale w czasie jazdy cari może trochę lepiej się zbiera . Teraz mam satysfakcję, że na najbliższe 90000 km mam z tym elementem silnika spokój Mam teraz nadzieję, że może trochę spalanie po mieście spadnie było (ok.9-10l/100), chociaż poza miastem przy rozsądnej jeździe cari brała 6,5-7 l/100.
Moomin - 20-02-2008, 19:32
Dzisiaj mnie moja Cari zadziwiła spalaniem. Odebrałem ją w końcu po robotach blacharskich (ależ pięknie teraz wygląda ) gdzie miała odłączany akumulator. Wyzerowały się więc zapisy spalania i mierzyłem je od nowa. Pojeździłem trochę po mieście żeby nauczyć kompa obrotów, a skrzynie zmian biegów i co - spalanie 9,2, a było mniejsze tylko potem trochę pochodził na luzie. W trakcie jazdy było nawet 8,5. Czyli można uzyskać takie spalanie nawet automatem, ale warunek - ruszałem z pomieszczenia gdzie temperatura była domowa więc silnik się nie musiał długo grzać i jechałem bardzo spokojnie i jednostajnie. No i przejechałem nie 3-4km, jak zazwyczaj, tylko 18.
emfranc - 20-02-2008, 22:04
Te 8 brała mi w jeździe po moim miasteczku- czyli odpalam silnik 1-2km jazdy i tak w kółko. Jak wyjeżdżałem poza miasto to spalanie spadało do 6-7.5 w zależności od ciężaru buta Teraz w mieście bierze 9 - pewnie jest to związane z tym, że czas na nowe świeczki, ale i niższa temperatura robi swoje, ponieważ poza miastem spalanie utrzymuje się na podobnym poziomie jak wcześniej. Tylko że w lecie jeździłem na klimie - i bądź tu mądry...
Moomin - 20-02-2008, 22:07
emfranc napisał/a: | Te 8 brała mi w jeździe po moim miasteczku- czyli odpalam silnik 1-2km jazdy i tak w kółko. Jak wyjeżdżałem poza miasto to spalanie spadało do 6-7.5 w zależności od ciężaru buta Teraz w mieście bierze 9 - pewnie jest to związane z tym, że czas na nowe świeczki, ale i niższa temperatura robi swoje, ponieważ poza miastem spalanie utrzymuje się na podobnym poziomie jak wcześniej. Tylko że w lecie jeździłem na klimie - i bądź tu mądry... |
Kurde, ale takie spalanie to diesle mają, a nie benzyniaki...
emfranc - 21-02-2008, 00:26
Cytat: | Kurde, ale takie spalanie to diesle mają, a nie benzyniaki... |
Raz kumpel zapodał mi link.
http://www.spritmonitor.de/en/detail/218175.html
Stwierdziłem, że fajna stronka i od tej pory wpisuję tam każde tankowanie, więc nie ma, że komputer oszukuje. Więcej - mam nawet na wszystko paragony Poza tym piszę tylko o tym jak mam, jak każdy chyba na tym forum, więc o co Ci chodzi?!
a to widziałeś??
http://www.spritmonitor.de/en/detail/179262.html
to też diesel?
Pozdrawiam
Moomin - 21-02-2008, 00:45
Widziałem, tylko, że to jest spalanie średnie z trasy, a nie z miasta i tego nie kwestionuje bo w trasie mi też ładnie pali. A czy te Twoje 8 to nie jest przypadkiem tak, że to jest Twoje średnie spalanie, które po jeździe w mieście trochę się podnosi (do tych 8 właśnie)? Bo ja Ci podaje to co mi pali wyłącznie w mieście bez żadnych tras i ciężko mi uwierzyć, że jeżdżąc na zimnym silniku (czyli cały czas na ssaniu skoro mówisz o dystansach 1-2km) można mieć takie spalanie. To jakiś fenomen.
emfranc - 21-02-2008, 08:05
Teraz w mieście bierze 9 - pewnie jest to związane z tym, że czas na nowe świeczki, ale i niższa temperatura robi swoje, ponieważ poza miastem spalanie utrzymuje się na podobnym poziomie jak wcześniej.
|
|
|