To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - Test 300

Anonymous - 26-02-2008, 17:39

Chyba tu nam troche rozmowa zeszal na boczny tor( szose?) bo mieslismy rozmawiac o tescie 300.

Co do porowania to dla mnie wybor był załosny. Nie mozna porownywac samochodu za 70 i 110 tys zlotych (mowie o wersji podstawowej) no ale stalo sie...

Co do samego testu...zarzut braku regulacji kierowncy w drugim poziomie... jezdzilem Vectra B z regulacja tylko w plaszcczyznie pionowej i jakos dalo rade. Kiedy kupilem to auto ustawilem kierownice i tak juz jezdzilem przez pare lat. Jasne byla by to funkcja ale czy jest az tak krytycznie wazna?! Mysle ze bardziej uzyteczna jest ta mala lodowka niz ta regulacja... taka moja opinia.

Mozecie przypomniec jakie byly wymienione zarzuty wobec Miska. Bo pamietam ze chcialem zapytac o jakis Was ale zupelnie zapomnialem. Moze ktos pamieta?

Anonymous - 26-02-2008, 18:35

Chłopaki to co powiedzieć np. o E klasie, która mój kumpel kupił chyba ze 4 lata temu po ponad roku kiedy samochód więcej spędził w serwisie niż na drodze, oddał go.
Czy to też zwykły przeciętny samochód ?

Toyota mojej żony też miała kilka przygód a nadal uważam ją za solidny samochód.
Dodam że model składany był w japonii a nie turcji.

A np. Carisma. która przelatałem 300 tysi i naprawde poza wymianą oleju, zmianą klocków itp. nie miałem z nią żadnych problemów. Była dużo mniej awaryjna od wcześniej wspomnianej Toyoty, nie wspomne tu o poprzedniej renówce bo to dopiero była pomyłka motoryzacji.

Mitsu to Mitsu :finga:

pozdrawiam

Anonymous - 26-02-2008, 18:40

mati2 napisał/a:
Mozecie przypomniec jakie byly wymienione zarzuty wobec Miska. Bo pamietam ze chcialem zapytac o jakis Was ale zupelnie zapomnialem. Moze ktos pamieta?

Mało elastyczny silnik,regulacja kierownicy, umieszczenie przycisku od komputera pokładowego.

Moim zdaniem powinna byc jeszcze słaba widocznośc na boki [ ze wzgledu na szerokie słupki]
pozdr

Anonymous - 26-02-2008, 19:34

dobrze że nie wspomnieli o lakierze... właśnie wróciłem ze Słowacji i mam miliony malutkich odprysków na przedniej masce i błotnikach. (chyba szutrowe trasy na Słowacji nie służą naszym Outkom)...
HugoOrmo - 26-02-2008, 20:46

ku pokrzepieniu serc:
http://www.off-road.pl/in...=1456&Itemid=99
http://www.off-road.pl/in...=1455&Itemid=99

pzdr

Jackie - 26-02-2008, 23:35

Panowie,
Jako, że akurat dziś urodziły się moje Misiuchy i jestem bardzo zmęczonym, bardzo pijanym i bardzo szczęśliwym TATĄ - to powiem Wam tylko jedno - Miśka koledzy docenią po przejechaniu 200 tysi. Do tej pory nawet renówki jeżdżą "w miarę bezawaryjnie" ;) :D
Pozdrowienia

Anonymous - 27-02-2008, 15:23

Jackie napisał/a:
Jako, że akurat dziś urodziły się moje Misiuchy i jestem bardzo zmęczonym, bardzo pijanym i bardzo szczęśliwym TATĄ

No to najserdeczniejsze gratulacje chłopaku ! :partyman:

olabart - 27-02-2008, 15:45

Co tam TEST300, tu mamy dopiero wydarzenie. Gratulacje :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!: :!:
Anonymous - 28-02-2008, 21:12

...a propo rury od interkulera która odpadła koledze rafaelcx,u mnie stało się to samo po
przejechaniu 4000 tys.km.Outek pojechał na lawecie do serwisu,gdzie Pan serwisant
oznajmił rozbrajająco,że chyba na taśmie w Japoni dokrecono opaskę mocującą zbyt słabo.
W moim outku mam zamontowanego chipa .Jeżeli ktoś się nad tym zastanawia to moim
zdaniem absolutnie nie warto tego robić.Wzrost mocy prawie niezauważalny,lepiej było za te
pieniądze wziąść skórzaną tapicerkę,welurowa to koszmar,ciekawe jak będzie wyglądać
po kilku latach?

Pozdrawiam!!!

Hiszpan - 28-02-2008, 21:39

sampras napisał/a:
...welurowa to koszmar,ciekawe jak będzie wyglądać
po kilku latach?...

Witamy - to po pierwsze :wink:

Co do samej tapicerki to ja mam 30 tys. i lekko się przytarł podłokietnik na drzwiach, chociaż przytarł to za mocne słowo.
Ale są i tacy, którzy narzekają na tą tapicerkę, gdzieś już był wątek
Pozdrawiam

Anonymous - 28-02-2008, 23:17

HugoOrmo napisał/a:
Jackie napisał/a:
gorąco polecam jazdę testową JAKIMKOLWIEK Nissanem po 2005 roku

zanim zakupilem mitsu przez 4 lata jezdzilem nissanem kupionym w polsce w salonie...i pozostawie na boku wrazenia z jazdy i awaryjnosc poniewaz wchodzac do serwisu w nissanie bylo widac, ze ktos slyszal co to takiego 5S i jak zorganizowac prace w warsztacie, nawet odbierajac mitsu z nowego salonu serwis wygladal jak garaz pana kazia... odwiedzilem jeszcze trzy inne i duzo lepiej w nich nie bylo...(no moze poza jednym mocno sie wyrozniajacym na tle innych)

Jackie napisał/a:
Fiat jest jeszcze lepszy pod tym względem. Porównasz go z Miśkiem?

Chwileczke, porownujemy marki, ktore konkuruja ze soba na rynku w tych samych segmentach np: pick-up'y, SUV'y, terenowki - tu od zawsze mitsu i nissan walczyly czy to za pomoca patrola i pajero, czy tez D22 i L200 czy ostatnio outlander i x-trail - a nie skutery kontra pociagi TGV...

Jackie napisał/a:
Pamietaj o jednej rzeczy - klient Mitsu jest inny niż klient Nysy. Miśki nadal są towarem "z górnej półki"

czy to oznacza, ze klient mitsu jest bardziej wysportowany a moze ma inna karnacje? :wink: nie wydaje mi sie...a co do miskow jako towaru z gornej polki to powiedzialbym raczej, ze sa towarem niszowym, specyficznym i probuja odzyskac pozycje po problematycznym okresie z przed paru lat gdy mitsu prawie znalazlo sie na dnie...
Jedno jest pewne wszystkie starsze samochody mitsu jak i nyski maja dobra opinie a co do nowych to nic innego jak plastik-fantastik i tyle...dzis motoryzacja to globalizacja i dlatego nyska wspolpracuje z renault a mitsu z ich bezposrednia konkurencja PSA...zreszta C-Crosser ma ma lepszy silnik niz ten oryginalny diesel mitsu w outlanderze :wink:

Nie mam tu zamiaru bronic nyski a bardziej obiektywnie popatrzec na Mitsu...mam to auto od prawie roku i ogolnie jestem zadowolony ale czy jest w nim cos wyjatkowego (osiagi, prestiz, jakosc serwisu/obslugi, bezawaryjnosc...) absolutnie nie...to poprostu zwykly dobry przecietny samochod...

P.S.
Kitaj po rosyjsku jezeli dobrze pamietam to Chiny, wiec Kitajce to chinczyki... :mrgreen: :wink:

Przeczytalem ta cala Twoja wypowiedz i to co jest napisane na koncu przyprowadzilo mnie wrecz o smiech i dlatego zdecydowalem,ze porusze ten temat...
Prosze podaj mi chociaz jeden naprawde konkretny argument,ze silnik francuski w C-Crosserze jest lepszy od VW?!
Jeden argument,ktory jest rzeczowy,nie co Ci sie wydaje...tylko same konkrety...
Przykro mi to pisac,ale napisales wielka bzdure...Wiele godzin przedyskutowalem na ten temat,z roznymi ludzmi,wiele madrych artykulow przeczytalem,bo dlugo sie zastanawialem,ktore auto kupic i NAPRAWDE uwierz,ze te smieszne 160KM,ktore ma Citroen,nie sa w stanie przyspieszyc tak jak 140KM VW....ten silnik jest bardzo dobry...VW dostal za niego nagrode..to nie przypadek,ze jest montowany w Outlanderze,Seacie,Skodach,VW,nawet Jeep Compas ma ten silnik....

Silnik Mitsu jest duzooooo lepszy od silnika citroena.....

Anonymous - 29-02-2008, 01:21

To ja mam pytako odnosnie tapicerki... w czym jest taka zla? Macie na mysli to ze sie szybko przeciera, czy moze jakos potwornie sie brudzi czy cos takiego?

A tak na marginesie mozna sobie skore wrzucić na fotele po np.2 latach ? czy to tylko przy zamawianiu samochodu? Domyslalem sie ze moge wziaść fotele do tapicera i na wlasna reke obszyc ale ciekaw jestem czy mozna to zrobic u dealera?

HugoOrmo - 29-02-2008, 01:55

200EY napisał/a:
Przeczytalem ta cala Twoja wypowiedz i to co jest napisane na koncu przyprowadzilo mnie wrecz o smiech i dlatego zdecydowalem,ze porusze ten temat...
Prosze podaj mi chociaz jeden naprawde konkretny argument,ze silnik francuski w C-Crosserze jest lepszy od VW?!
Jeden argument,ktory jest rzeczowy,nie co Ci sie wydaje...tylko same konkrety...
Przykro mi to pisac,ale napisales wielka bzdure...Wiele godzin przedyskutowalem na ten temat,z roznymi ludzmi,wiele madrych artykulow przeczytalem,bo dlugo sie zastanawialem,ktore auto kupic i NAPRAWDE uwierz,ze te smieszne 160KM,ktore ma Citroen,nie sa w stanie przyspieszyc tak jak 140KM VW....ten silnik jest bardzo dobry...VW dostal za niego nagrode..to nie przypadek,ze jest montowany w Outlanderze,Seacie,Skodach,VW,nawet Jeep Compas ma ten silnik....

Silnik Mitsu jest duzooooo lepszy od silnika citroena.....

Jezeli chodzi o konkrety to:
Silnik VW z Outlandera ma 310 Nm przy 1750 obr/min
Silnik C-Crosser'a ma 380 Nm przy 2000 obr/min a przy 1750 ma wiecej o okolo 30 Nm niz Outlander (lepszy rozklad momnetu).
W diesel'ach o podobnych parametrach najważniejszy jest moment bo to on decyduje o dynamice jazdy i tak C-Crosser ma lepsze przyspieszenia na wyzszych biegach co = wieksza elastycznosc i bezpieczenstwo chociazby podczas wyprzedzania, ze o najmniej waznym parametrze pt 0-100km/h nie wspomne (1 sek roznicy na korzysc Cytryny).
Silnik HDI jest nowsza konstrukcja niz pompo-wtryskiwaczowy VW co powoduje, ze pracuje rowniej i ciszej w calym zakresie obrotów i temperatur.

A z nie konkretow to silniki te maja takie same przebiegi jak VW a jako ciekawostke moge powiedziec, ze nieopodal Breslau jest fabryka pewnej japonskiej firmy motoryzacyjnej, ktora produkuje diesel'e i jak tylko na rynku pojawila sie 407'ka z tym silnikiem to firma ta zakupila taki samochod i dokladnie zbadala silniczek...

Najlepiej byloby miec Outka z silnikiem HDI i automatem :mrgreen:

pzdr

Anonymous - 29-02-2008, 08:43

No to musze Ci powiedziec,ze widzialem na francuskim motoryzacyjnym programie w telewizji test outlandera i c-crossera...i wszyscy bylo zdziwieni,ale outlander objechal cytryne.
Prawda jest taka,ze wszsytkie osiagi,ktore podaje producent to tylko lipa...niby ma przespieszenie lepsze,a jak to mozliwe,ze w 3 probach..3 razy lepszy byl misiek...?
To samo moment obrotowy...znow ma lepszy "niby" citroen,ale jak przyszlo do porownania na przyspieszenie od 80-140...to znow byl lepszy outlander...

Sam wiem,ze wczesniej przed outladerem mialem mondeo 2.2 155KM...mocny silnik,a objechal mnie kiedys pasat 140KM...wiec to co podaja producenci w danych technicznych nie do konca jest prawda...,dlatego uwazam i bede przystawal przy swoim,ze silnik VW jest lepszym dla tego auta nic francuski HDi.

HugoOrmo - 29-02-2008, 11:11

...ja znow widzialem test w ktorym cytryna objechala outlandera i co?...mam wrazenie, ze bezwzgledu na to co sie napisze i tak bedzie VW...a tak jest czesto bo skody, vw, audi i inne wynalazki jezdza na calym swiecie no a juz w polsce sa prawie czczone.

nie napisalem, ze silnik vw jest to d... to bardzo dobry silnik ale akurat uwazam, ze HDI jest lepszy...

co wcale nie oznacza, ze nie mam zamiaru kupic outlandera :mrgreen: bo chyba tak zrobie...

pzdr