Carisma - Techniczne - [Cari 1.6] montaż szyb elektrycznych
arekb - 08-07-2011, 07:36
oki, dzięki bardzo za opis. Faktycznie nie wygląda to na trudne zadanie. Będę w takim razie sam to robił, jak tylko kupie mechanizm.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy ktoś może mi napisać jak wpiąć się w kostkę silniczka mechanizmu? Konkretnie która blaszka jest "+"em, a która "-"em. Mam poprowadzoną już instalację od podnośników uniwersarnych i chciałbym ją teraz wykorzystać /dopasować do oryginalnego podnośnika. Ma ktoś może schemat elektryczny takiego podnośnika? ( taki prosty, albo z tłumaczeniem co jest od czego). Zakładam, że trzeba mieć 3 kabelki. jeden "-" oraz 2 plusowe: jeden od podnoszenia "do góry", a drugi od opuszczania szyby. Tylko jak je wpiąć w kostkę żeby nie spalić mechanizmu.
Jak sądzicie dobrze rozumuję, będzie to tak działało?
ttomek551 - 30-05-2012, 23:15
Witam,
moja Cari ma elektryczne szyby tylko z przodu, ale posiadam drugą na częście (dawcę), która ma także tylne szyby elektryczne i chciałbym te tylne przełożyć do siebie. W związku z tym moje pytanie brzmi, czy przypadku mojej Cari mogę się spodziewać instalacji pod tylne szyby, czy muszę zmieniać całą wiązkę? Chętnie dowiedziałbym się też jak tą wiązkę wyciągnąć, ile rozkręcania jest z tym związane i jakie częście z wnętrza trzeba będzie zdemontować?
remi - 30-05-2012, 23:45
z tego co mi wiadomo to nie powinno być problemów. Cari ma raczej rozbudowaną instalację elektryczną więc powinno pasować. Dodam, że u siebie dołożyłem klimę manualną. Cała instalacja była.
Z pewnością musisz mieć przełączniki do drzwi kierowcy, ponadto reszta trzyma się na śrubach więc "plug and play". Ja bym próbował. Powodzenia. Napisz o efektach.
Na początek polecam sprawdzić, czy w tylnych drzwiach masz doprowadzone kable, jeśli nie to ściągnij osłonę słupka w aucie i zobacz czy nie ma tam luźnych kostek, jednak sądzę, że powinny być, bo pewnie pociągnęli razem z kablami od centralnego.
Tapicerkę w tylnych drzwiach ściągasz: Odkręcasz śrubki krzyżakiem po bokach tapicerki, Odkręcasz śrubkę w klamce, wyciągasz plasticzek z klamki, odkręcasz śrubkę pod rączką do zamykania drzwi. Potem odciągasz dół tapicerki żeby zatrzaski wyskoczyły i jak już dołem się nie trzyma to walisz ją od dołu żeby wyskoczyła do góry.
Chyba o niczym nie zapomniałem.
ttomek551 - 31-05-2012, 12:43
No właśnie z tego co wyczułem metodą organoleptyczną to w tych gumach między budą, a drzwiami nie ma zbyt dużo kabli, więc biegną tylko od centralnego, ale skoro mówisz, ze kostki moga być w słupkach to muszę tam zerknąć ;D Przyciski mam, gdzyż posiadam dawcę, który miał tylne szyby pod prądem Jedynee co mnie zastanawia to co jeśli nie będzie tych kostek, czy da się gdzieś podpiąć przewody z tylnych szyb, czy trzeba cała instalację przednich wypruć i włożyć z przednich i tylnych Miejmy nadzieję, że jednak w słupkach będą kostki tak jak od grzanych foteli ;D
remi - 31-05-2012, 13:54
ale w tych gumach nie będzie dużo kabli, bo do centralnego idą tylko dwa a do szyb elektrycznych to nie wiem, jednak też z dwa lub trzy (najlepiej sprawdź u dawcy ile jest kabli w kostce od przycisku szyb, a nawet czy jest tak samo w tej gumie) więc tak to nie wyczujesz, musisz ściągnąć ta gumę i zobaczyć. Może się okazać, że jest tam wiązka włożona w jeden plastikowy wężyk, jak go delikatnie nadetniesz to zobaczysz.
ttomek551 - 01-06-2012, 00:45
No i właśnie o ile pamiętam to tam szły tylko dwa kabelki, ale nie zaszkodzi sprawdzić, ale obawiam się trochę ściągania tej gumy, bo tam jest trochę ciasno w przypadku tylnych drzwi i nie wiem, czy uda mi się bezproblemowo nałozyć tą gumę
mateelv - 06-02-2013, 23:21
co powinienem dokładnie kupić jeśli chcę mieć z przodu elektryczne szyby w cari przed liftem? Lepiej zainwestować w używany oryginał czy nowy uniwersalny zestaw?
nowy, uniwersalny: http://allegro.pl/uniwers...2977135972.html
Hugo - 07-02-2013, 07:49
mateelv, tylko używany oryginał.
mateelv - 07-02-2013, 11:45
Hugo napisał/a: | mateelv, tylko używany oryginał. |
W takim razie co musi zawierać zestaw z oryginału?
Nie mam nic, zwykłe drzwi z korbką.
http://allegro.pl/mechani...2992278864.html co do tego?
nashkarol - 07-02-2013, 15:43
Dołączam się do pytania mateelv - posiadam Cari 2000 rok w wersji Classic, cztery korbki a przydałoby się puścić prąd na przednie szyby
Co jest potrzebne do montażu ? Tylko dwa mechanizmy, dwa przełączniki i trochę kabelków ?
Przełączniki od sterowania chyba wrzucę na tunel środkowy, w miejsce na monety (w bogatszych wersjach w tym miejscu jest grzanie tyłka ). Tylko muszę dobrać rozmiar tych przełączników. Dobry pomysł ? Czy lepiej w boczkach dziury wydłubać ?
A no i czym najlepiej zaślepić dziury po korbkach ? Macie jakieś patenty ?
mateelv - 12-06-2014, 01:25
Odświeżam pytanie, Panowie, co dokładnie potrzebne do montażu elektrycznych szyb na przodzie?
-mechanizmy
-przełączniki
co jeszcze?
Na co zwrócić uwagę przed zakupem, pod co podpinać? Ktoś mógłby pomóc?
robertdg - 12-06-2014, 08:56
Wiązki drzwi przednich
Tapicerki drzwi przednich
Cos tam pewnie jeszcze śię znajdzie
mateelv - 12-06-2014, 14:58
robertdg napisał/a: | Wiązki drzwi przednich
Tapicerki drzwi przednich
Cos tam pewnie jeszcze śię znajdzie |
Co do wiązek, gdzie je dostanę?
robertdg - 12-06-2014, 17:23
Najlepiej dorwać takie auto na częsci, zdemontować sobie to co potrzeba, bo później za duperelami to masa czasu zleci na szukanie i dodatkowy problem
|
|
|