Off Topic - Lokaty bankowe
JCH - 16-03-2009, 14:23
Student napisał/a: | nadinterpretacja własnych oczekiwań. | O właśnie, dokładnie to
http://www.noblebank.pl/_...90316032009.pdf
Cytat: | Stawki zawarte w niniejszej tabeli zawierają oprocentowanie wyrażone w skali roku |
gulgulq - 16-03-2009, 14:26
Tylko że ofertę składa Ci Open Finance a nie Noble
JCH - 16-03-2009, 14:35
gulgulq napisał/a: | Tylko że ofertę składa Ci Open Finance a nie Noble |
Cytat: | Oprocentowanie: 8%
Kwota minimalna: 500 PLN
Okres: 2 miesiące
Stopa: stałe
Bank: Noble Bank |
Jak oni to tam nazwali? Open Finance to tylko "dystrybutor lokaty"
gulgulq - 16-03-2009, 14:51
JCH napisał/a: |
Jak oni to tam nazwali? Open Finance to tylko "dystrybutor lokaty" |
czyli pośrednik
czy pośrednik nie odpowiada za to że wprowadza ludzi w błąd?/
tak samo jak:
http://banki.wp.pl/kat,60...ml?ticaid=17adf
Cytat: | "Jak pisze "Gazeta Prawna", reklamy lokaty w PKO BP budzą zastrzeżenia nadzoru finansowego. Kolejną firmą, którą zajmie się KNF, może być PZU.
Pod lupą KNF ponownie znalazła się reklama banku PKO BP. "Choć sam nadzór nie chce się wypowiadać w tej sprawie, nieoficjalnie wiadomo, że KNF prowadzi postępowanie w sprawie reklamy nowej lokaty PKO BP, którą bank oferuje od dwóch tygodni. Zastrzeżenia nadzorcy budzi fakt, że reklama podaje oprocentowanie w ujęciu 18-miesięcznym (10,5 proc), a nie jak to standardowo jest przyjęte w ujęciu rocznym. Reklama głosi też, że w dowolnym momencie można wypłacić pieniądze, nie mówi jednak, że w tym przypadku nie ma szans, by zarobić owe reklamowane 10,5 proc.", czytamy w "GP"." |
Reklama w Open Finance mówi o 8 procentach na 2 miesiące. Szczegóły dowiadujesz się dopiero gdy przeczytasz drobnym druczkiem w Noble.
JCH - 16-03-2009, 14:58
gulgulq napisał/a: | czy pośrednik nie odpowiada za to że wprowadza ludzi w błąd? | Ktoś pewnie odpowiada. I być może powinno to zostać zgłoszone do Nadzoru Bankowego lub UOKiK-u tylko kto ma na to czas .....
Swoją drogą uważam że nie jest to zła oferta - jest przynajmniej krótko i zwięźle a nie jak winnych ofertach że 10% a drobnym drukiem, ale w ostatnim miesiącu 9-cio miesięcznej lokaty.
karol - 16-03-2009, 17:53
A jaki jest haczyk w tym ELDORADO PolBanku?Bo jedna bliska osoba napalila sie
na ta oferte i nie wiem jak(czy wogole) jej to wyperswadowac.
gulgulq - 17-03-2009, 06:40
JCH napisał/a: |
Swoją drogą uważam że nie jest to zła oferta - jest przynajmniej krótko i zwięźle a nie jak winnych ofertach że 10% a drobnym drukiem, ale w ostatnim miesiącu 9-cio miesięcznej lokaty. |
a co do tej opinii to zgadzam się całkowicie
[ Dodano: 17-03-2009, 06:45 ]
karol napisał/a: | A jaki jest haczyk w tym ELDORADO PolBanku?Bo jedna bliska osoba napalila sie
na ta oferte i nie wiem jak(czy wogole) jej to wyperswadowac. |
w lokacie niema - 7% rocznie bez żadnych wygibasów, niema kapitaliacji odsetek bo sa one przelewane co miesiąć na konto, lokate można zerwać bez utraty dotychczoswych wypłaconych odsetek
mały haczyk - depozyty w Polbanku nie są gwarantowane przez NFG tylko przed odpowiednik grecki
karol - 18-03-2009, 02:33
Cytat: | w lokacie niema - 7% rocznie bez żadnych wygibasów, niema kapitaliacji odsetek bo sa one przelewane co miesiąć na konto, lokate można zerwać bez utraty dotychczoswych wypłaconych odsetek |
Skoro tak,to chyba juz nie bede zniechecal zonke do tego ELDORADO,bo w jej mBanku daja
tylko 5%.Dzieki za opinie gulgulqa,chociaz i tak sprobuje pozadnie wglebic sie w
lekture umowy-nie ufam tym lichwiarzom....
gulgulq - 18-03-2009, 06:53
no jakby bank upadł....kasa w powietrze
stanik - 20-03-2009, 10:27
co do Polbanku, to jesli traktowac konto tam jako oszczednosciowe to polecam, aktualnie daja calkiem spoko procenty (choc juz mozna znalezc lepsze oferty). Ale... jak ktos chce uzywac ich konta jako takiego do codziennej działalnosci to totalnie odradzam. System internetowy jest totalnie niedopracowany, menu nieintuicyjne, do tego dosyc awaryjne. Ja na razie spotkalem sie z dwoma blędami, raz to przelew wykonywany okolo 23:00 zawisl w jakims dziwnym stanie, jakby sie w ogole nie wykonal ?(pieniadze nie sciagnely sie z konta). Jak sie dowiedzialem potem to norma, bo maja w nocy przetwarzanie i faktycznie system moze nie łyknąć prawidlowo nowych przelewow... zaalecono mi wykonywanie za dnia
Druga sprawa to czesto system internetowy w ogole nie jest dostepny. DObrze ze ja tam zagladam ze dwa razy w miesiacu, ale czytajac fora na ten temat, to ludzi krew zalewa.
A trzecia sprawa, ze przelewy mozna wykonywac tylko z komputera z przegladarka IE i zainstalowanym certyfikatem (mozna go zainstalowac na 3 komputerach). A wiec jakies awaryjne przelewanie z innego komputera nie wchodzi w gre.
Takze polecam jako oszczednosciowe gdzie sie wrzuca i zapomina, ale do codziennego uzytku sie nie nadaje.
Pozdrawiam
PS
Panie w okienku zdecydowanie zalecaja otwieranie lokat w okienku (czyli przelewamy kase na konto a potem idziemy do banku w celu otworzenia lokaty na podstawie srodkow z konta), bo system takze podobno potrafi sie zawiesic przy otwieraniu lokaty przez internet, albo cos tam zle nalicza Takze to tez jest minus, dobrze ze mam blisko placowke.
PS2
A osttnimi dniami, znajomy mi mowil, ktory splaca u nich kredyt i musi korzystac z tego konta czesciej niz ja, ze przez kilka dni system w ogole byl niedostepny, bo ponoc modernizowali soft. Po czym po kilku dniach wrocili ze starym softem a na koncie byl komunikat, ze przepraszaja za niedogodnosci, ale jednak jeszcze musza troche popracowac nad nowa wersja konta internetowego... I dopiero po kilku dniach wdrozyli nowy wyglad konta (i tu musze pochwalic, bo dla mnie jest to zmiana na plus i dziala zdecydowanie szybciej).
|
|
|