To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Parktronik, parktronic

morosophem - 01-11-2010, 21:15

Hmm, to ciekawe. Masz czujniki z przodu? W którym miejscu są? Ja mam obrazek na kostce i zapalają się diody przy uruchamianiu silnika, ale nie działają na przeszkody. U mnie chyba nie działa włącznik przy skrzyni, tylko nie wiem gdzie go zlokalizować. A co do Twoich problemów to ja tak miałem takie objawy tylko przy zalepionych śniegiem czujkach na tylnym zderzaku. Poza tym wszystko u mnie działa dobrze. Pokazuje dość dokładnie odległość pozostawiając jakieś 15 cm przy sygnale STOP. A co do instrukcji to może jakieś foto to podesłałbym to do tłumaczenia?
Optic - 01-11-2010, 21:23

Noooo, śniegu chwilowo u mnie... czekaj wyjrzę... nie ma. ;) )
Masz może jakiś inny pomysł?

Coś chyba jednak zwiera, albo może przebicie jakieś. :( Nie wiem jak to sprawdzić, bo nie mogę nigdzie znaleźć schematu elektrycznego tej instalacji.

Czujki przednie wyglądają jak takie gumowe listewki naklejone na rogi przedniego zderzaka. Fajnie to nawet wygląda i myślałem że to taka ochrona na wypadek przytarcie podczas parkowania, a tu - niespodzianka: "nie do końca działające" czujki przednie. ;)

Zaraz podeślę zdjęcia i instrukcję.

Pozdrówka!

[ Dodano: 01-11-2010, 21:54 ]
Oto fotki:

Tak wygląda przy wrzuconym wstecznym, skala cały czas pokazuje 0.5m i intensywnie pika. Obrys pokazuje centralnie i po prawej. Z prawej stało zaparkowane auto, ale jest krótsze od mojego, więc czujka chyba nie powinna była go złapać? Centralnie z tyłu za samochodem nie było nic.

Widok na wskazania:

Czujka przednia:

Instrukcja po niemiecku:
http://yfrog.com/4p20101101121jx

robertdg - 01-11-2010, 22:01

Optic, gdzie ta przednia czujka, bo ja nic nie widze.
Optic - 01-11-2010, 22:06

Musi być w tej czarnej gumie, co na zdjęciu - żadnej innej nie widać a przewód gdzieś tam znika... :/
Może pod nią jest (choć raczej tak się nie da)? A może ta guma ma wbudowaną czujkę...

robertdg - 01-11-2010, 22:39

Nie w gumie napewno nie ma, trzeba sprawdzić resztę instalacji oraz czujniki.
Optic - 01-11-2010, 22:44

Pal licho ten przód - gorzej z tyłem, bo jak na razie po 2 dniach po przesiadce z Lancera nie za bardzo mam wyczuty gabaryt. :/

Nie wiesz może jak sprawdzić te czujniki? Przewody mają mieć jakieś napięcie, opór, cokolwiek? Da się taki czujnik jakoś sprawdzić multimetrem?

Pozdrawiam.

badmdfk - 02-11-2010, 15:39

Że tak się podepnę. Co sądzicie o tym zestawie?? Klik. Tak mnie właśnie naszło i stwierdziłem, że fajnie było by mieć coś takiego. Jak z montażem, czy trzeba mieć kanał (pewnie tak) i czy ktoś montował już może na nie zdjętym zderzaku??
morosophem - 02-11-2010, 20:05

Hmm, Tak oglądam Twój zestaw i mój jest niemal identyczny, tylko.. ja mam to zamontowane w poziomie i napisy w poziomie look:

no i jak wspominałem nie działają mi czujki z przodu i nie mam takich gum.
A działa Ci ta czujka która się nie świeci? Może jakiś opór gdzieś jest albo jakieś zanieczyszczenie?

Optic - 02-11-2010, 23:11

No fakt - ciekawe, hehe. :)

Ta czujka mi nie tyle nie świeci, ile cały czas podaje, że jest przeszkoda. Dzisiaj się tym trochę pobawiłem i wygląda na to, że jedna z tylnych wewnętrznych cały czas podaje sygnał o przeszkodzie. Na razie odlutuję przewód jednej z nich i zobaczę czy dalej będzie błąd. Jeśli nie, to ok - trzy z tyłu wystarczą - bez jednej się obejdę, a jak będę miał trochę czasu to ją wymienię.

Ale wcześniej czeka mnie wymiana banana lewy przód... :P

Pozdrówka.

Marti - 03-11-2010, 19:31

badmdfk napisał/a:
czy ktoś montował już może na nie zdjętym zderzaku??

Szkoda zachodu skoro odkręcasz raptem 17 śrub/śrubek i masz zderzak na zewnątrz. I tak będziesz musiał przeciągnąć kable więc bez zdejmowania ciężko. Co do montażu to nie montuj za szeroko. Ja jestem już po wszystkim łącznie z lakierowaniem lecz mam założone za szeroko dlatego jestem średnio zadowolony, choć system działa.

Zolar - 11-11-2013, 23:29

Czy ktoś może ostatnio montował czujnik parkowania i mógłby polecić tani i sprawdzony zestaw? Zależy mi tylko na sygnale dźwiękowym, nie musi być sygnalizacji wizualnej ani tym bardziej kamery.
Hugo - 12-11-2013, 07:54

Ja mam takie: http://allegro.pl/czujnik...3627944750.html
Działają super, rzadko kiedy po ostrym deszczu lub gdy zderzak jest brudny zaświrują sygnalizując przeszkodę, mimo że jej nie ma.

Zolar - 30-12-2014, 14:25

Czy ktoś spotkał się z problemem, że przy niskiej temperaturze (poniżej +10) czujnik zaczął wariować i piszczeć bezustannie? Mam taki problem i nie wiem czy to kwestia tego, że jest chińska tandeta (j.w.) czy może coś innego. Przecierałem te czujniki i nie dawało to efektu więc jedynym wytłumaczeniem może być temperatura :scratch:
Tomii - 30-12-2014, 14:28

Zolar napisał/a:
Czy ktoś spotkał się z problemem, że przy niskiej temperaturze (poniżej +10) czujnik zaczął wariować i piszczeć bezustannie? Mam taki problem i nie wiem czy to kwestia tego, że jest chińska tandeta (j.w.) czy może coś innego. Przecierałem te czujniki i nie dawało to efektu więc jedynym wytłumaczeniem może być temperatura :scratch:

ja bym stawiał na chińską tandetę. Sprawny czujnik może piszczeć jednostajnie jedynie jak jest na nim lód, śnieg.

xluki - 30-12-2014, 18:14

Hugo, pokaż zdjęcia jak wyglądają na aucie. Też taki zestaw sobie sprawiłem i czeka do wiosny :wink: