[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Parktronik, parktronic
morosophem - 01-11-2010, 21:15
Hmm, to ciekawe. Masz czujniki z przodu? W którym miejscu są? Ja mam obrazek na kostce i zapalają się diody przy uruchamianiu silnika, ale nie działają na przeszkody. U mnie chyba nie działa włącznik przy skrzyni, tylko nie wiem gdzie go zlokalizować. A co do Twoich problemów to ja tak miałem takie objawy tylko przy zalepionych śniegiem czujkach na tylnym zderzaku. Poza tym wszystko u mnie działa dobrze. Pokazuje dość dokładnie odległość pozostawiając jakieś 15 cm przy sygnale STOP. A co do instrukcji to może jakieś foto to podesłałbym to do tłumaczenia?
Optic - 01-11-2010, 21:23
Noooo, śniegu chwilowo u mnie... czekaj wyjrzę... nie ma. )
Masz może jakiś inny pomysł?
Coś chyba jednak zwiera, albo może przebicie jakieś. Nie wiem jak to sprawdzić, bo nie mogę nigdzie znaleźć schematu elektrycznego tej instalacji.
Czujki przednie wyglądają jak takie gumowe listewki naklejone na rogi przedniego zderzaka. Fajnie to nawet wygląda i myślałem że to taka ochrona na wypadek przytarcie podczas parkowania, a tu - niespodzianka: "nie do końca działające" czujki przednie.
Zaraz podeślę zdjęcia i instrukcję.
Pozdrówka!
[ Dodano: 01-11-2010, 21:54 ]
Oto fotki:
Tak wygląda przy wrzuconym wstecznym, skala cały czas pokazuje 0.5m i intensywnie pika. Obrys pokazuje centralnie i po prawej. Z prawej stało zaparkowane auto, ale jest krótsze od mojego, więc czujka chyba nie powinna była go złapać? Centralnie z tyłu za samochodem nie było nic.
Widok na wskazania:
Czujka przednia:
Instrukcja po niemiecku:
http://yfrog.com/4p20101101121jx
robertdg - 01-11-2010, 22:01
Optic, gdzie ta przednia czujka, bo ja nic nie widze.
Optic - 01-11-2010, 22:06
Musi być w tej czarnej gumie, co na zdjęciu - żadnej innej nie widać a przewód gdzieś tam znika... :/
Może pod nią jest (choć raczej tak się nie da)? A może ta guma ma wbudowaną czujkę...
robertdg - 01-11-2010, 22:39
Nie w gumie napewno nie ma, trzeba sprawdzić resztę instalacji oraz czujniki.
Optic - 01-11-2010, 22:44
Pal licho ten przód - gorzej z tyłem, bo jak na razie po 2 dniach po przesiadce z Lancera nie za bardzo mam wyczuty gabaryt. :/
Nie wiesz może jak sprawdzić te czujniki? Przewody mają mieć jakieś napięcie, opór, cokolwiek? Da się taki czujnik jakoś sprawdzić multimetrem?
Pozdrawiam.
badmdfk - 02-11-2010, 15:39
Że tak się podepnę. Co sądzicie o tym zestawie?? Klik. Tak mnie właśnie naszło i stwierdziłem, że fajnie było by mieć coś takiego. Jak z montażem, czy trzeba mieć kanał (pewnie tak) i czy ktoś montował już może na nie zdjętym zderzaku??
morosophem - 02-11-2010, 20:05
Hmm, Tak oglądam Twój zestaw i mój jest niemal identyczny, tylko.. ja mam to zamontowane w poziomie i napisy w poziomie look:
no i jak wspominałem nie działają mi czujki z przodu i nie mam takich gum.
A działa Ci ta czujka która się nie świeci? Może jakiś opór gdzieś jest albo jakieś zanieczyszczenie?
Optic - 02-11-2010, 23:11
No fakt - ciekawe, hehe.
Ta czujka mi nie tyle nie świeci, ile cały czas podaje, że jest przeszkoda. Dzisiaj się tym trochę pobawiłem i wygląda na to, że jedna z tylnych wewnętrznych cały czas podaje sygnał o przeszkodzie. Na razie odlutuję przewód jednej z nich i zobaczę czy dalej będzie błąd. Jeśli nie, to ok - trzy z tyłu wystarczą - bez jednej się obejdę, a jak będę miał trochę czasu to ją wymienię.
Ale wcześniej czeka mnie wymiana banana lewy przód...
Pozdrówka.
Marti - 03-11-2010, 19:31
badmdfk napisał/a: | czy ktoś montował już może na nie zdjętym zderzaku?? |
Szkoda zachodu skoro odkręcasz raptem 17 śrub/śrubek i masz zderzak na zewnątrz. I tak będziesz musiał przeciągnąć kable więc bez zdejmowania ciężko. Co do montażu to nie montuj za szeroko. Ja jestem już po wszystkim łącznie z lakierowaniem lecz mam założone za szeroko dlatego jestem średnio zadowolony, choć system działa.
Zolar - 11-11-2013, 23:29
Czy ktoś może ostatnio montował czujnik parkowania i mógłby polecić tani i sprawdzony zestaw? Zależy mi tylko na sygnale dźwiękowym, nie musi być sygnalizacji wizualnej ani tym bardziej kamery.
Hugo - 12-11-2013, 07:54
Ja mam takie: http://allegro.pl/czujnik...3627944750.html
Działają super, rzadko kiedy po ostrym deszczu lub gdy zderzak jest brudny zaświrują sygnalizując przeszkodę, mimo że jej nie ma.
Zolar - 30-12-2014, 14:25
Czy ktoś spotkał się z problemem, że przy niskiej temperaturze (poniżej +10) czujnik zaczął wariować i piszczeć bezustannie? Mam taki problem i nie wiem czy to kwestia tego, że jest chińska tandeta (j.w.) czy może coś innego. Przecierałem te czujniki i nie dawało to efektu więc jedynym wytłumaczeniem może być temperatura
Tomii - 30-12-2014, 14:28
Zolar napisał/a: | Czy ktoś spotkał się z problemem, że przy niskiej temperaturze (poniżej +10) czujnik zaczął wariować i piszczeć bezustannie? Mam taki problem i nie wiem czy to kwestia tego, że jest chińska tandeta (j.w.) czy może coś innego. Przecierałem te czujniki i nie dawało to efektu więc jedynym wytłumaczeniem może być temperatura |
ja bym stawiał na chińską tandetę. Sprawny czujnik może piszczeć jednostajnie jedynie jak jest na nim lód, śnieg.
xluki - 30-12-2014, 18:14
Hugo, pokaż zdjęcia jak wyglądają na aucie. Też taki zestaw sobie sprawiłem i czeka do wiosny
|
|
|