To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - FAQ - [Carisma] Co to za kostki? (podgrzewane fotele)

remi - 01-11-2015, 18:52

Więc wywaliłbym przekaźnik z zakupionego zestawu i wykorzystałbym oryginalne kable dokupując ori włączniki, jednak przerabiaiąc w ten sposób, żeby każda mata była na osobnym przewodzie zasilającym. Do tego zalestawu co kupiłeś, tylko dodaj jeden bezpiecznik, bo rozumiem, że tam masz tylko jeden. Faktycznie.trzeba to wszystko rozebrać. Jednak jak Ci się nie chce tego rozbierać, to pociągnij dodatkowe zasilanie od aku do przekaźnika, tutaj możesz przy samym aku dać bezpiecznik, do tego sterowanie na przekaźnik, ale takie po stacyjce (najlepiej sterowanie plusem- może być spod zapalniczkizki), to sterowanie oczywiście za włącznikiem z zaiupionego zestawu. No i po sprawie, będziesz miał bezpiecznie podłączone zasilanie do mat i nawet jak ich nie wyłączysz, to po wyciągnięciu iluczyka nie będą grzały.
AidsD - 02-11-2015, 12:28

remi, ori wlaczniki praktycznie nie do dostania w uzywce a nowe kosztuja tyle co caly zestaw mat. Bezpiecznik dodatkowy jest na plusie przed przekaznikiem.
kravter80 - 03-11-2015, 18:47

witam panowie, tez chce sobie zrobic podgrzewane fotele ;) wlacznikow do tych kostek raczej nie dostaniesz a oryginalne podobno ok 200zl, co do instalacji, mysle ze prad mozna wziac z gniazda zapalniczki, przeciac kable i wlutowac te od mat (po wyjeciu kluczyka w zapalniczce nie ma pradu) na kablu dac bezpiecznik a wlacznik jakis z 3 pozycjami (oczywiscie w miare estetyczny) bo podobno podgrzewanie foteli i poduszka to ta sama wiazka kabli, a jak dacie zacilanie na poduszke... wiecie jak to sie skonczy :D mysle ze danie krotkiej osobnej instalacji jest lepszym rozwiazaniem, ewentualnie z aku? co o tym myslicie? aaa i czy material na fotelach nie musi byc przystosowany do podgrzewania? (tak cos slyszalem :D )

kolego AidsD, jakie maty kupiles? :) mozesz dac jakis link? z gory dzieki ;)

FredPL - 03-11-2015, 20:33

Przełączniki są dostępne na allegro od czasu do czasu. Na ten moment znalazłem trzy aukcje. Pytanie czy przełączniki w wersji przed i po lifcie są takie same ?
kravter80 - 03-11-2015, 23:31

no nie jest to tania rzecz wam powiem, i to jest 50zl za 1 sztuke?
FredPL - 08-11-2015, 23:02

Sądząc z opisu to tak. Kwestia wyliczenia finalnej ceny, generalnie to sam mam plan żeby któregoś dnia zamontować u siebie maty ale to temat na później. Teraz muszę znaleźć jakiegoś zdolnego tapicera, który byłby w stanie przywrócić mi fotele do stanu fabrycznego (zależy mi na oryginalnym wyglądzie) co będzie zapewne trudne i kosztowne.