To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I Ogólne - Spalanie - jak ustawic?!

Hiszpan - 26-03-2008, 00:21

tomekrvf napisał/a:
Nie kasuje się. Po ponownym przestawieniu na M zostaje wyświetlona zapamiętana wartość średniego zużycia. System tylko sam przestawia z M na A ale nie kasuje zapamiętanego średniego zużycia paliwa.

Faktycznie
Wcześniej niezwróciłem na to uwagi, bo zawsze przełączałem po jeździe więc wskazania były podobne. Dziś przejechałem kilkaset metrów, wskazania pokazały coś koło 30 l/km a po przełączeniu na M - 7,5 l/km

tomekrvf - dzięki za info

tomekrvf - 26-03-2008, 14:38

Hiszpan napisał/a:
a po przełączeniu na M - 7,5 l/km

Uuuuuu, to Ty chyba pchasz Outka:)

Hiszpan - 26-03-2008, 18:52

tomekrvf napisał/a:
Hiszpan napisał/a:
a po przełączeniu na M - 7,5 l/km

Uuuuuu, to Ty chyba pchasz Outka:)

Nie, tylko mam 22 pkt. karne :mrgreen:

tomekrvf - 26-03-2008, 20:07

Hiszpan napisał/a:
Nie, tylko mam 22 pkt. karne

A to wszystko tłumaczy - jazda ze stałą, nawet dużą prędkością jest bardziej ekonomiczna niz ciągłe przyspieszanie i zwalnianie

Anonymous - 27-03-2008, 23:45

a wiec finalizujac Panowie rozumiem,ze nie da sie tego ustawic,zeby komputer nie kasowal tego spalania i zatrzymywal w pamieci nawet dla 2000km....?
tomekrvf - 28-03-2008, 00:20

200EY napisał/a:
Panowie rozumiem,ze nie da sie tego ustawic

Źle rozumiesz. Da się.Po kolei:
-parkujesz w bezpiecznym miejscu i zaciągasz ręczny
-przyciskiem INFO wybierasz setting menu i przytrzymujesz INFO
-zmieniasz tryb kasowania średniego zużycia z A na M
-wychodzisz z menu
-zerujesz średnie zużycie paliwa(na wyświetlaczu w rogu powinna być litera M)
-od tego momentu mierzysz średnie zużycie na dowolnie długim dystansie, ale żeby je sprawdzić to musisz znowu przełączyć się na M
I tyle.

Mateusz - 28-03-2008, 08:58

troche w temacie spalania: http://www.autokrata.pl/l..._auta_terenowe/
pozdrawiam,
mateusz

Hiszpan - 28-03-2008, 09:57

tomekrvf napisał/a:
Źle rozumiesz. Da się.Po kolei:
-parkujesz w bezpiecznym miejscu i zaciągasz ręczny
-przyciskiem INFO wybierasz setting menu i przytrzymujesz INFO
-zmieniasz tryb kasowania średniego zużycia z A na M
-wychodzisz z menu
-zerujesz średnie zużycie paliwa(na wyświetlaczu w rogu powinna być litera M)
-od tego momentu mierzysz średnie zużycie na dowolnie długim dystansie, ale żeby je sprawdzić to musisz znowu przełączyć się na M
I tyle.

Jedyny minus w tym wszystkim to to, że po przestawieniu na M i wyłączeniu zapłonu, system przełącza automatycznie na A.
Wskazanie co prawda nie jest kasowane ale, żeby podglądnąć, trzeba się zatrzymać (tak jak pisałeś)
Z jednej strony jak jest ustawione na M to powinno być Manual - bez samoczynnego przełączania na A,
z drugiej wydaje się to logiczne, bo np. po przejechaniu tych wspomnianych 2000 km nawet jakby nam ktoś zrobił dziurę w zbiorniku :wink: wskazanie raczej się nie zmieni, albo nieznacznie wzrośnie. Przy trybie Auto wskaźnik zareaguje znacznie szybciej ze względu na mniejszą ilość km, które bierze do wyliczenia średniej.

No chyba, że ktoś jedzie te 2000 km non-stop :shock: , to obydwa wskazania są identyczne