Car Audio - Jakie głośniki w tylną półkę?
major - 01-04-2008, 15:25
Helix Dark Blue 6.1 jest chyba najlepszą opcja ze wszystkich podanych przez Ciebie:)
Anonymous - 01-04-2008, 20:06
Cytat: | Słabszy wzmok nie będzie w stanie kontrolować 16 tak dobrze jak 13tek |
1) Generalizujesz co nie jest dobre w tego typu rozważaniach.
2) Czy w swoich wnioskach bierzesz pod uwage dobroc glosnika?
3) Czy mowisz o Mms? Moze zdarzyc sie tak ze bedzie parametr ten nizszy w glosniku 13cm ale to tak jakby powiedziec ze ogórek jest dłuższy od chleba - czasem tak , czasem nie.
4) Rozmawiamy o "wyższości" 13 nad 16 wiec co tu wzmak i jego zniekształcenia maja do powiedzienia? Czy wzmak zniekształca wczesniej na 16? a moze na 13?
Zgodze sie jedynie co do tego ze warto zainwestować we wzmacniacz jezeli chce sie sluchac czegos poza wiadomosciami.
Co do "ad.2" to wg. mnie jest to zbiór ogólników i bełkotu pseudoforumowego, poczekam az odniesiesz sie do kwestii, które poruszylem.
Pozdrawiam
Kamyk
Anonymous - 01-04-2008, 21:20
Chciałem tylko pomocy w wyborze głośników;) A tu mamy niezłe Net-Wars
Hugo - 01-04-2008, 23:55
Sienek86 napisał/a: | Helix Dark Blue 6.1 | No napewno nie dwudrożne. Zestaw odseparowany kolego.
Anonymous - 02-04-2008, 08:11
KamykGdynia napisał/a: | Cytat: | Słabszy wzmok nie będzie w stanie kontrolować 16 tak dobrze jak 13tek |
powiedzienia? Czy wzmak zniekształca wczesniej na 16? a moze na 13?
Zgodze sie jedynie co do tego ze warto zainwestować we wzmacniacz jezeli chce sie sluchac czegos poza wiadomosciami.
Co do "ad.2" to wg. mnie jest to zbiór ogólników i bełkotu pseudoforumowego, poczekam az odniesiesz sie do kwestii, które poruszylem.
Pozdrawiam
Kamyk |
Wyższość 13tki nad 16tką jest widoczna wtedy, gdy wzmok który mamy jest stosunkowo słaby. W omawianym przypadku końcówka mocy ma być wybitnie słaba (jakościowo i mocowo), gdyż głośniki mają być zasilane z radia. Pomysłem rzuconym na forum jest, by wywalić 13tki (dwudrożne) i wsadzić w ich miejsce 16tki (zasilane także z radia).
Z tą koncepcją pozwoliłem sobie popolemizować, bo uważam, że to najgorsze z możliwych rozwiązań - nic nie wnosi, bo głośniki zasilane z radia, jakie by nie były i tak będą grały słabo, gdyż wzmok w radiu jest generalnie słaby z założenia.
Całe rozważania dotyczą koncepcji z wątku a nie wyższości 13 nad 16 in generum.
Co do koncepcji skrzyni - poruszamy się w budżecie kilkuset złotych. W tym budżecie łatwiej jest kupić skrzynię i przyciąć bas na midbasach z przodu niż bardzo dobrze wytłumić drzwi i wsadzić końcówkę mocy, która bas nam wydobędzie z przednich głośników. TYLE.
Rozważania o zjawiskach o których wspominasz są w ramach tego wątku przedmiotowe, choć jako off-topic mogłyby być ciekawym tematem na inny wątek.
Istotą problemu jest to, że tłumienie drzwi jest bardzo drogie. Ja u siebie na tłumieniu wnętrza poległem - ponieważ mam pickupa to nie miałem miejsca na skrzynię basową i bass musi być grany przez midbasy w drzwiach. Mimo ogromnej ilości dynamatu w drzwiach oraz na podłodze boczki drzwi nadal grają, wzbudzając się przy wysokim basie. Jest to zjawisko trudne o ogarnięcia gdyż taka jest konstrukcja drzwi i ich wykończenia w moim samochodzie. Tanio się tego zjawiska nie wyeliminuje. Sprawę załatwiłby filtr na midbasach 400Hz i skrzynia która grała by dolne pasmo - wtedy boczki by się nie wzbudzały. Rozwiązanie tanie w swojej prostocie. Niestety nie ma gdzie wstawić skrzyni i muszę żyć z lekko grającymi boczkami.
Rozważania takie przy problemie postawionym przez forumowicza w postaci: "Chcę mieć trochę basu - jakie głośniki kupić na półkę?" uważam za ciekawe, chociaż wybitnie off-topic.
Będę jednak bronił tezy, że TANIEJ jest wyciąć bass i dać go na skrzynię niż przygotować drzwi do tego, by bass grany był przez midbasy w drzwiach. Zwróć uwagę, że systemy audio fabryczne (takie niby HI-FI, ale tylko firmowane przez dobrą firmę) niemal zawsze opierają się o subwoofer. Wiąże się to z faktem, że przygotowanie drzwi do grania basu jest zwyczajnie "drogie", bo bebechy drzwi jak i same boczki są zazwyczaj z tandetnego materiału.
tyle.
pozdrawiam
S,
Anonymous - 02-04-2008, 15:53
Cytat: | wywalić 13tki (dwudrożne) i wsadzić w ich miejsce 16tki (zasilane także z radia).
Z tą koncepcją pozwoliłem sobie popolemizować, bo uważam, że to najgorsze z możliwych rozwiązań - nic nie wnosi |
A to dlaczego? Esencja tego rozwiazania jest eliminacja efektu Dopplera.
Tak wiec kolejna z teorii upada.
Cytat: | Dlatego taniej jest wyciąć bas np. na 300Hz i przekazać go w całości na skrzynię |
Cytat: | Sprawę załatwiłby filtr na midbasach 400Hz i skrzynia która grała by dolne pasmo - wtedy boczki by się nie wzbudzały |
1) Ludzkie ucho nie jest w stanie zlokalizowac zrodla dzwieku o czest ponizej ok 100Hz - wyzej juz tak - dlatego aby poprawnie zaaplikowac subwoofer (w zaleznosci od stromosci ciecia pasma) powinno odcinac sie go przy max 70-80Hz. Koszta nie graja tutaj wiekszej roli bo czy budujesz auto za 2 czy 200tys zl to jezdzi ono na 4 kolach a nie na 3 + podpieranie kijem.
2) Co do drzwi - ich przygotowanie jest PRACOCHŁONNE a nie koniecznie drogie. Mozna woofer wyjac przed tapicerke, mozna zastosowac (gdzie to mozliwe) komory - tak wiec opcji jest wiele.
3) Z tego co wywnioskowalem z twoich postow radzisz autorowi zostawic kiepskie koaxiale na przodzie + dokupic za "kilkaset zlotych" suba + wzmaka (pomijam fakt iz suby w znacznej wiekszosci nie sa przystosowane do przetwarzania takich czestotliwosci o jakich piszesz). Efekt: Góra do kitu, srednicy w tym przedziale cenowym nie uswiadczysz i dudniacy, niekontrolowany bass kompletnie nie pasujacy do przodu za sprawa chociazby roznic w fazach sygnalu.
4) Wg. mnie powinno sie zaczac od wygluszenia drzwi (to jest koszt ok 200zl /pare drzwi - mowie tutaj oczywiscie o materialach budzetowych), zainstalowania zestawu z prawdziwego zdarzenia + jezeli wystarczy pieniedzy to jakis dobry, nie koniecznie drogi wzmacniacz. Woofery z zestawu mozna spokojnie ciac przy ok 50-70Hz (w pewnych przypadkach mozna nizej lub bez filtra) wiec i bas bedzie , dodatkowo poprawi sie scena i bedzie mozna mowic o jakims tam zblizeniu do rownowagi tonalnej.
Cytat: | Rozważania o zjawiskach o których wspominasz są w ramach tego wątku przedmiotowe, choć jako off-topic mogłyby być ciekawym tematem na inny wątek. |
Byc moze chociaz watek to przede wszystkim dyskusja a nie monolog
Anonymous - 04-04-2008, 09:55
Kamyk!
W poście zaczynającym wątek jest wprost napisane:
1. Mam 13tki zasilane z radia
2. Chcę mieć trochę basu
3. Wymodziłem, że kupię 16tki a 13tki dam na półkę i zasilę je z radia wzmokiem o mocy 15W na kanał (z radia).
4. Jakie 16tki polecacie, by był bas w cenie ok. 160 PLN?
Gość nie napisał, ze jest audiofilem, że ważne jest dla niego by dźwięk był czysty. Chciał mieć głośniej i więcej basu. Doradziłem rezygnację z instalacji 16tek, pozostanie przy obecnych głośnikach i instalację taniego wzmacniacza dwukanałowego. Zaznaczyłem, że próbie dużego podnoszenia mocy w przednich głośnikach zaczynają się schody z przygotowaniem drzwi - powyżej pewnej granicy dramatycznie rosną koszty, bo zaczynają występować problemy, których wcześniej nie było.
Ponieważ m.zd. kiepskie koaxiale wyprodukują więcej basu niż obecnie, gdy będą zasilane wzmokiem o mocy ok. 30-40W (w szczególności porównaniu do rozwiązania pod tytułem dokładamy 16tki zasilane z radia na półkę), takie rozwiązanie zasugerowałem (wzmok można kupić sensowny niewiele drożej niż 160 PLN wskazane w poście. I tyle.
Mam wrażenie że chcesz wszystkim pochwalić się terminologią, którą znasz a nie odpowiedzieć forumowiczowi na konkretnie postawione pytanie.
Jeśli ci na tym zależy, to załóż oddzielny wątek - na pewno wiele osób stanie do dyskusji, ale w tym wątku odpowiedz na jasno postawiony problem w pierwszym poście!
EOT.
pozdr.
S,
Anonymous - 04-04-2008, 13:16
spyrant napisał/a: |
Gość nie napisał, ze jest audiofilem, że ważne jest dla niego by dźwięk był czysty. Chciał mieć głośniej i więcej basu. |
O to właśnie chodzi! Teraz mam w drzwiach głośniki Blaupunkta GTc 652 i wg mnie grają nieźle. Dają trochę basu. Z tyłu mam jakieś 100mm głośniki Jensen (tymczasowo). Moje ucho nie jest aż tak wrażliwe żeby pakować do auta bóg wie co;)
Anonymous - 05-04-2008, 18:51
[quote="Sienek86"] spyrant napisał/a: |
O to właśnie chodzi! Teraz mam w drzwiach głośniki Blaupunkta GTc 652 i wg mnie grają nieźle. Dają trochę basu. Z tyłu mam jakieś 100mm głośniki Jensen (tymczasowo). Moje ucho nie jest aż tak wrażliwe żeby pakować do auta bóg wie co;) |
Powtórzę to co już powiedziałem. Zostawiłbym Blaupunkty i dokupiłbym wzmacniacz, gdyż końcówki mocy w radiu nigdy nie będą dobre (inaczej produkt typu wzmacniacz nie miałby racji bytu )
Jeśli zainwestujesz 350 pln to można kupić coś całkiem sensownego. Kup tylko produkt markowy, pewny o mocy nie mniejszej niż RMS Blaupunktów. Moc wzmacniacza jaka cię interesuje to ok. 40-60W przy 13,8V przy 4Ohm przy THD < 0,5%
Pamiętaj, że moc wzmoka to pojęcie bardzo względne. Bardzo ostrożnie podchodź do tego parametru bo niektóre wzmacniacze mocy mają 1000W (podobno) ale bezpiecznik na wejściu 20A nie pozwoli go zasilić mocą większą niż 240W (20 * 12V) - czyli wychodzi perpetum mobile
Instalacja wzmacniacza pozwoli ci znacznie polepszyć bass i głośność nawet przy obecnych głośnikach. Dołożenie kolejnych głośników (większych) niewiele zmieni, gdyż problem jest we wzmacniaczu (w radiu). Jest słaby i nie daje rady dać czadu.
Jeśli chcesz zobaczyć namiastkę tego co możesz wycisnąć z głośników 2x40W w rozmiarze 13cm to przejdź się do MediaMarkt, zobacz sobie kolumny stereo lub do kina domowego w tym rozmiarze i w tej mocy. Okaże się że to nie rozmiar ma znaczenie
Mając niski budżet masz dwie opcje:
1. Kupujesz używkę lub nówkę na allegro i instalujesz sam - trochę trzeba się na tym znać. Ew. zlecasz instalację w jakimś małym warsztacie.
2. Kupujesz nówkę w supermarkecie RTV, gdzie montują na miejscu za ok.100 - 150 PLN.
http://www.allegro.pl/ite...pine_3522s.html
http://www.allegro.pl/ite...staw_kabli.html
Można kupić coś tanio
Można kupić coś nowego:
http://www.blaupunkt.com/pl/7607792117_main.asp
http://www.ceneo.pl/434523
z Ceneo winika, że najtańsza opcja w internecie to ok.220 PLN.
Do tego dodaj cenę kabli - tu wiele zależy które kable będziesz chciał wymienić.
Najtaniej będzie wpiąć wzmoka do stacyjki (tak jak zasilane jest radio). Wzorcowo powinno się podpiąć bezpośrednio akumulatora, ale to kosztuje.
Kable ze wzmoka do głośników możesz wymienić i położyć na nowo, możesz też minimalistycznie (tanio) wpiąć się w kostkę DIN.
Sygnał do wzmoka wyprowadzasz z radia (AUX out) albo jak nie ma wyjścia na wzmok - poprzez dokupione za kilkadziesiąt PLN konwertery, bezpośrednio z końcówki mocy radia.
Jak zrobisz sobie wersję minimalistyczną, to zapłacisz za nowy wzmok z instalką ok.300 PLN. A różnicę poczujesz znacznie większą niż przy wydaniu 300 PLN na nowe głośniki.
Tyle mojego zdania.
Zwróć uwagę, że zwiększanie mocy na głośnikach wiązało będzie się z problemami - drzwi rezonują, trzeba je kiedyś wygłuszyć. Nawet wygłuszone drzwi psują dźwięk i rezonują. Dlatego rozważ czy nie wolisz skrzyni basowej do bagażnika - będziesz miał bas, będzie głośno, zaś skoro obecnie dzwięk z głośników ci pasuje, to może takie rozwiązanie okazać się lepsze (tj. bardziej odpowiadające twoim oczekiwaniom).
pozdr.
S,
<edit> PS. poszukaj na allegro np. gotowych zestawów montażowych takich jak ten:
http://www.allegro.pl/ite..._kabli_vk3.html
Masz wszystko co trzeba, do tego kup sobie kratę browaru, zaproś kumpli na weekend i montujcie
ew. Znajdz tani warsztat, gdzie wszystko goście zrobią. Pamiętaj, że kable mają dużą wartość dodaną przy niskiej swojej cenie
Ewentualnie zastanów się, czy nie wolisz rozwiązania typu skrzynia basowa: np.
http://www.allegro.pl/ite...ble_gratis.html
Osobiście uważam, że to rozwiązanie gorsze, ale może Tobie bardziej będzie pasowało
Decyzja należy do Ciebie.
Anonymous - 05-04-2008, 19:48
No całkiem nie głupie. Zastanowię się nad wzmacniaczem i spróbuje wycisnąć nieco więcej z tych głośników. Dzięki za pomoc!
Jaki będzie rezultat - zobaczymy;)
Anonymous - 06-04-2008, 18:29
Cytat: | Gość nie napisał, ze jest audiofilem, że ważne jest dla niego by dźwięk był czysty. |
Czy jeżeli nie chcesz zjadac psiego G z trawnika przed blokiem to jestes smakoszem?
Czemu ktos ma sie zadowalac ochlapami i rozwiazaniami stosowanymi przez wies-tunerow?
Dbajmy o poziom merytoryczny rad.
Rozumiem ze nie jest audiofilem, to dla mnie oczywiste ale przeciez rady maja na celu osiagniecie rownowagi tonalnej i tym charakteryzuje sie czysty dzwiek.
Cytat: | Mam wrażenie że chcesz wszystkim pochwalić się terminologią, którą znasz a nie odpowiedzieć forumowiczowi na konkretnie postawione pytanie. |
Czy to ze potrafie nazwac rzeczy po imieniu a nie "i to sie rusza i dotyka tego innego czegos" sprawia ze moje porady sa mniej rzeczowe?
Cytat: | śli chcesz zobaczyć namiastkę tego co możesz wycisnąć z głośników 2x40W w rozmiarze 13cm to przejdź się do MediaMarkt, zobacz sobie kolumny stereo lub do kina domowego w tym rozmiarze i w tej mocy. Okaże się że to nie rozmiar ma znaczenie |
To sa glosniki domowe o innej charakterystyce i skuteczności!! Wiedz o czym piszesz!
Cytat: | Najtaniej będzie wpiąć wzmoka do stacyjki (tak jak zasilane jest radio). Wzorcowo powinno się podpiąć bezpośrednio akumulatora, ale to kosztuje. |
No dobra tutaj to klapa po calosci - nie masz kompletnie pojecia o czym piszesz. Dla kazdego ktory chce sie dowiedziec PODSTAW z zakresu CA lub chociażby podstawowych praw fizyki dotyczących przeplywu pradu polecam POLSKI FAQ NAZARa.
Dla mnie EOT, nie ma co języka strzępić po próżnicy nie dosc ze jak grochem o sciane to sciana mnie jeszcze grochem rodem z elektroda.pl ...... poczytac fora CA tam takich pelno a jaki ubaw po pachy....pach pach. Jak dla mnie sprawa prosta - jak nie znam sie na ogrodnictwie to nie radze jak sadzic tulipany.
Pozdrawiam
Kamyk
major - 06-04-2008, 19:13
Cytat: | Najtaniej będzie wpiąć wzmoka do stacyjki (tak jak zasilane jest radio). Wzorcowo powinno się podpiąć bezpośrednio akumulatora, ale to kosztuje. |
Nie przesadzajmy z róznicą kosztów pomiędzy podpięciem zasialania wzmacniacza bezpośrednio do akumulatora a do stacyjki. Kszty nie są duze a jakość zwieku znacznie lepsza( wiem z własniego doświadczenia). Wystarczy tlko przwód dłuższy o 1,5m
Anonymous - 06-04-2008, 22:01
To jeszcze chwilkę poczekam z tą decyzją zanim się sprawa do końca nie wyklaruje;)
A tymczasem kupiłem sterownik z pilotem typu scyzoryk do centralnego zamka+ siłownik do klapy bagażnika, który jutro będę montował. Może jakiś tutorial się zrobi przy okazji;)
Anonymous - 06-04-2008, 22:46
KamykGdynia napisał/a: |
Czy to ze potrafie nazwac rzeczy po imieniu a nie "i to sie rusza i dotyka tego innego czegos" sprawia ze moje porady sa mniej rzeczowe?
|
Kamyk, podsumujmy więc.
Ja doradziłem pozostawienie 13tek, zakup taniego wzmoka np. blaupunkta 280 z kompletem kabli i przyłączy oraz zarzucenie pomysłu zakupu 16tek. Linki do cen z blaupunktem są w poprzednim poście, sposób montażu także: (i) supermarket w którym kupujesz wzmok, (ii) mały tani warsztat, w którym wiedzą jak to zrobić, (iii) kumple i browar czyli we własnym zakresie, jeśli ma się o tym pojęcie.
Cena sprzętu który doradziłem to ok. 240 PLN, czyli budżet przekroczony o niecałe 100 PLN.
A co ty do tej pory doradziłeś? Jakbyś mógł zacytować ze swojego posta swoją rzeczową poradę, to byłbym (zapewne nie tylko ja) wdzięczny.
pozdrawiam serdecznie
S,
Anonymous - 10-04-2008, 13:07
Kiedyś będąc bardzo nieświadomym kupiłem to coś
Wzmaczniacz Voice Kraft 238 400 Watt
Czy to się do czegoś nadaje? Opłaca się to montować do wzmocnienia tych przednich Blaupunktów?
|
|
|