[XX-92]Galant E3xA i starsze - [E33A 2.0] Włącznik ogrzewania szyby i lusterek
siudii - 16-09-2008, 22:58
Jako, że okres grzewczy tylnej szyby znowu ruszył a moja szyba i lusterka dalej nie chcą współpracować, więc zabrałem się znowu do naprawiania. Sprawdziłem miernikiem szybę i lusterka i wszystko jest dobrze. Zlokalizowałem tzw. timer (foto niżej), który jest pod kierownicą, nad bezpiecznikami, sprawdziłem i działa.
Następnie sprawdziłem włącznik i działa, uruchamia timer a ten daje dalej prąd na przekaźnik. Przy okazji odpaliłem szybę i lusterka "na krótko" i grzeją aż miło. Wadliwy jest na pewno przekaźnik ale tu pojawia się problem bo przekaźnika w miejscu wskazanym przez manual nie ma (foto niżej).
Wyciągnąłem akumulator i wlot powietrza, szukam i nic. Są ślady gdzie powinien być ale na pewno go tam nigdy nie było. Nie ma też żadnych luźnych kabelków, wszystko fabryczne i nie ruszane. Szukałem go przy bezpiecznikach w kabinie i pod maską, szukałem nawet pod plastikami w bagażniku bo coś mi się obiło o oczy, że tam jakiś przekaźnik był, ale to nie ten.
Wiem, że najprościej byłoby poprowadzić prąd i dać nowy przekaźnik ale chciałem naprawić fabryczną instalację, żeby było "oryginalnie". Może ktoś z forumowiczów natknął się na ten nieszczęsny przekaźnik albo przynajmniej wie gdzie go szukać.
Krzyzak - 17-09-2008, 23:21
jest w obudowie razem z timerem
przelacznik jest monostabilny wlasnie dlatego, zeby po 10 minutach automatycznie grzanie szyby wylaczyc - dlatego zrobili uklad timerka wraz z przekaznikiem
siudii - 18-09-2008, 15:58
Krzyzak napisał/a: | jest w obudowie razem z timerem
przelacznik jest monostabilny wlasnie dlatego, zeby po 10 minutach automatycznie grzanie szyby wylaczyc - dlatego zrobili uklad timerka wraz z przekaznikiem |
Rozebrałem timer i wygląda tak:
Jak widać przekaźnika w nim niestety nie ma. Również kabelki idące do timera są zdecydowanie za cienkie żeby mógł po nich płynąć (dość duży) prąd do szyb, także to raczej odpada. Po włączeniu timera włącznikiem pojawia się na jednej nóżce prąd ale ten przewód nie ma połączenia z instalacją szyb stąd mniemam, że jest jeszcze oddzielny przekaźnik.
Krzyzak - 18-09-2008, 21:22
u mnie jest to 6 pinowa kostka i jest w srodku przekaznik
w takim razie sie poddaje
ew. jedz po sciezkach - na pewno do przekaznika dojdziesz
siudii - 18-09-2008, 22:11
Krzyzak napisał/a: | u mnie jest to 6 pinowa kostka |
U mnie z wyglądu jest raczej taka sama kostka tylko na zdjęciu tak wyszła.
Chyba jednak nie pozostaje nic tylko próbować zlokalizować przekaźnik po kablach.
|
|
|