To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - rozladowujacy sie akumulator w tydzien?

rasiak1980 - 19-01-2009, 06:47

temat byl wcześniej wałkowany to mój wcześniejszy post mam nadzieje ze będzie przydatny opisałem w nim jak sprawdzić aku , i "łopatologicznie" jak dobrać aku do samochodu.
akumulator konkretnie co do twojego przypadku sprawdził bym jaki prąd pobiera samochód bez kluczyka w stacyjce. a później szukanie igły w stogu siana czyli "złodzieja prądu"

Anonymous - 19-01-2009, 11:31

wcisne jeszcze trzy grosze bo to dobre miejsce!! :)
byłem ze swoim aku na kontroli ostatnio u fachowca od akumulatorów (naprawia sprzedaje wymienia) powiedział że w naszych autach prawie zawsze jest wzorowe ładowanie czyli książkowe 14,4! ale to zamało żeby aku chodził bezawaryjnie!! czemu ? bo głąby kazali nam jeździć całą dobę na światłach!! i niestety przy naszych autaci (tych w polsce używanych) jeździ się na światłach które mają po 55W na żarówkę co dobije nawet najlepszy aku z dobrym ładowaniem!!! rada jest jedna 2 razy do roku trzeba doładować aku (na jesień i na wiosnę czyli przed zimą i po zimie). tak ekspoloatowany aku powinien spokojnie wytrzymać około 6 lat. a i jeszcze słowo do fanów car audio! im więcej nowych zabawek w zabudowie tym częściej trzeba zaglądać do aku!!!! proponuję kupić sobie w markecie albo jakimś sklepie aerometr czy jakoś tak się to nazywa a służy do badania mieszanki elektrolitu i w razie potrzeby podładowywać aku!! przerabiałem już różne auta i rużne aku i jak się nie pilnuje przy caraudio aku to 2 lata max (i to nie wiem czy da radę) kazdy aku zarżniemy!!!

kornel - 19-01-2009, 20:35

no niestety musze przekrecic raz kluczyk,ale mozna temu zaradzic.wystarczy polaczyc odpowiednie kable i radio chodzi bez kluczyka :wink:
szyszus1 - 19-01-2009, 21:40

Odnośnie tego tematu, pozwólcie, że dodam swoje zapytanie. A mianowicie planuję wymiane akumulatora bo mam 45 albo 55 Ah, nie pamiętam dokładnie i misiu się męczy przy odpalaniu, szczególnie zimą. Muszę przynajmniej raz w miesiącu naładować aku i moje pytanie brzmi, czy poniższa bateryjka by się nadawała:

http://allegro.pl/item528...ca722_72ah.html

Chodzi mi o parametry czy będą pasowały do GDI (wiem, że te są trochę większe) i o wymiary, ale także czy możecie polecić ten akumulator i czy opłaca się zakup na allegro?

saphire - 19-01-2009, 21:52

Z tego co mi wiadomo to w GDI powinieneś mieć aku 70-80 Ah więc jeśli pasuje biegunowość względem obudowy to czemu nie. Ja bym brał jednak w sklepie by sprawdzić datę produkcji i nie kupił bym starszego niż miesiąc :p
szyszus1 - 19-01-2009, 22:07

Dobrze wiedzieć z tą datą produkcji. Tzn, ja bym podjechał sobie do Lublina bo akurat tam jest ten sklep i byłby to odbiór osobisty, więc datę produkcji bym sprawdził ;) Do 80 Ah aż? Moim zdaniem im więcej tym lepiej. Ta centra mi się akurat podoba bo ma dosyć duży prąd rozruchowy i nowa technologia, itp ;) ale nie orientuje się na razie w cenach aku, jak myślisz jest wart?
wichura1 - 19-01-2009, 22:37

Zależy od wersji i liczby bajerów. Zalecane aku w Carismach:

- 1.6 62Ah
- 1.8 62Ah
- 1.8 GDI 63Ah
- 1.9 Diesel 72Ah

Jeżeli włożysz zbyt duży akumulator, alternator go nie doładuje do pełnej pojemności.

saphire - 20-01-2009, 14:34

wichura1 napisał/a:
Jeżeli włożysz zbyt duży akumulator, alternator go nie doładuje do pełnej pojemności.

To jeszcze zależy od teko ile się jeździ i jak długie odcinki pokonuje - bo każdy aku da się naładować - to tylko kwestia czasu ładowania...

JCH - 14-06-2009, 14:57

Tak się złożyło, że zostawiłem w garażu, w samochodzie kluczyk włożony w stacyjce. Gdy się zorientowałem to, myślę sobie, jeść nie woła - więc niech tam sobie jest, komu się chce do garażu wracać :lol: Jakież było moje zdziwienie dzisiaj, gdy wsiadłem aby odpalić silnik i ..... ciemność, ciemność widzę :shock:
Kluczyk był w tej środkowej pozycji - "stand by", radio było wyłączone, lampki również, wszystkie drzwi i klapa bagażnika były domknięte więc nie było szans aby jakiś odbiornik działał, zegarek jedynie, który normalnie bez kluczyka i tak sobie pyka. Do gniazdek zapalniczek też nic nie jest włożone. Wszystko to trwało w sumie ok. 4 doby - od środy popołudnia do niedzieli w południe.
Co mogło rozładować akumulator :?: Czary jakieś :roll:

mpoplaw - 14-06-2009, 16:25

najwięcej pobierają przekaźniki np: od centralnego, od szyb elektrycznych i reszty elektroniki albo wzmacniacz sygnału anteny
te rzeczy dlatego właśnie podłącza się pod kluczyk żeby pobór prądu był tylko przy pracującym silniku