Carisma - Ogólne - rozladowujacy sie akumulator w tydzien?
rasiak1980 - 19-01-2009, 06:47
temat byl wcześniej wałkowany to mój wcześniejszy post mam nadzieje ze będzie przydatny opisałem w nim jak sprawdzić aku , i "łopatologicznie" jak dobrać aku do samochodu.
akumulator konkretnie co do twojego przypadku sprawdził bym jaki prąd pobiera samochód bez kluczyka w stacyjce. a później szukanie igły w stogu siana czyli "złodzieja prądu"
Anonymous - 19-01-2009, 11:31
wcisne jeszcze trzy grosze bo to dobre miejsce!!
byłem ze swoim aku na kontroli ostatnio u fachowca od akumulatorów (naprawia sprzedaje wymienia) powiedział że w naszych autach prawie zawsze jest wzorowe ładowanie czyli książkowe 14,4! ale to zamało żeby aku chodził bezawaryjnie!! czemu ? bo głąby kazali nam jeździć całą dobę na światłach!! i niestety przy naszych autaci (tych w polsce używanych) jeździ się na światłach które mają po 55W na żarówkę co dobije nawet najlepszy aku z dobrym ładowaniem!!! rada jest jedna 2 razy do roku trzeba doładować aku (na jesień i na wiosnę czyli przed zimą i po zimie). tak ekspoloatowany aku powinien spokojnie wytrzymać około 6 lat. a i jeszcze słowo do fanów car audio! im więcej nowych zabawek w zabudowie tym częściej trzeba zaglądać do aku!!!! proponuję kupić sobie w markecie albo jakimś sklepie aerometr czy jakoś tak się to nazywa a służy do badania mieszanki elektrolitu i w razie potrzeby podładowywać aku!! przerabiałem już różne auta i rużne aku i jak się nie pilnuje przy caraudio aku to 2 lata max (i to nie wiem czy da radę) kazdy aku zarżniemy!!!
kornel - 19-01-2009, 20:35
no niestety musze przekrecic raz kluczyk,ale mozna temu zaradzic.wystarczy polaczyc odpowiednie kable i radio chodzi bez kluczyka
szyszus1 - 19-01-2009, 21:40
Odnośnie tego tematu, pozwólcie, że dodam swoje zapytanie. A mianowicie planuję wymiane akumulatora bo mam 45 albo 55 Ah, nie pamiętam dokładnie i misiu się męczy przy odpalaniu, szczególnie zimą. Muszę przynajmniej raz w miesiącu naładować aku i moje pytanie brzmi, czy poniższa bateryjka by się nadawała:
http://allegro.pl/item528...ca722_72ah.html
Chodzi mi o parametry czy będą pasowały do GDI (wiem, że te są trochę większe) i o wymiary, ale także czy możecie polecić ten akumulator i czy opłaca się zakup na allegro?
saphire - 19-01-2009, 21:52
Z tego co mi wiadomo to w GDI powinieneś mieć aku 70-80 Ah więc jeśli pasuje biegunowość względem obudowy to czemu nie. Ja bym brał jednak w sklepie by sprawdzić datę produkcji i nie kupił bym starszego niż miesiąc
szyszus1 - 19-01-2009, 22:07
Dobrze wiedzieć z tą datą produkcji. Tzn, ja bym podjechał sobie do Lublina bo akurat tam jest ten sklep i byłby to odbiór osobisty, więc datę produkcji bym sprawdził Do 80 Ah aż? Moim zdaniem im więcej tym lepiej. Ta centra mi się akurat podoba bo ma dosyć duży prąd rozruchowy i nowa technologia, itp ale nie orientuje się na razie w cenach aku, jak myślisz jest wart?
wichura1 - 19-01-2009, 22:37
Zależy od wersji i liczby bajerów. Zalecane aku w Carismach:
- 1.6 62Ah
- 1.8 62Ah
- 1.8 GDI 63Ah
- 1.9 Diesel 72Ah
Jeżeli włożysz zbyt duży akumulator, alternator go nie doładuje do pełnej pojemności.
saphire - 20-01-2009, 14:34
wichura1 napisał/a: | Jeżeli włożysz zbyt duży akumulator, alternator go nie doładuje do pełnej pojemności. |
To jeszcze zależy od teko ile się jeździ i jak długie odcinki pokonuje - bo każdy aku da się naładować - to tylko kwestia czasu ładowania...
JCH - 14-06-2009, 14:57
Tak się złożyło, że zostawiłem w garażu, w samochodzie kluczyk włożony w stacyjce. Gdy się zorientowałem to, myślę sobie, jeść nie woła - więc niech tam sobie jest, komu się chce do garażu wracać Jakież było moje zdziwienie dzisiaj, gdy wsiadłem aby odpalić silnik i ..... ciemność, ciemność widzę
Kluczyk był w tej środkowej pozycji - "stand by", radio było wyłączone, lampki również, wszystkie drzwi i klapa bagażnika były domknięte więc nie było szans aby jakiś odbiornik działał, zegarek jedynie, który normalnie bez kluczyka i tak sobie pyka. Do gniazdek zapalniczek też nic nie jest włożone. Wszystko to trwało w sumie ok. 4 doby - od środy popołudnia do niedzieli w południe.
Co mogło rozładować akumulator Czary jakieś
mpoplaw - 14-06-2009, 16:25
najwięcej pobierają przekaźniki np: od centralnego, od szyb elektrycznych i reszty elektroniki albo wzmacniacz sygnału anteny
te rzeczy dlatego właśnie podłącza się pod kluczyk żeby pobór prądu był tylko przy pracującym silniku
|
|
|