To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Co myślicie o dołożeniu panoramicznego szyber do kombi ?

Anonymous - 09-02-2009, 09:44

pepi, Ja osobiście nigdy nie wymieniałem całej połaci dachu.

Jedyne co mogę powiedzieć to to że:

1. Auto jest zgrzewane miejscowo (śr. co 4-6cm) - co już zauważyłeś.
2. Aby wykonać takowe połączenie na nowo musisz:
2a. Rozwiercić każdy zgrzew wiertłem o 0.5mm większej średnicy niż sam zgrzew i tak aby jak najmniej naruszyć elementu konstrukcji (starać się nie przewiercić na wylot)
2b. Nowy element powinien mieć otwory (na wylot) w miejscach starych zgrzewów.
2c. Wszelakie wzmocnienia przechodzące przez dach w poprzek lub wzdłuż są przyklejone.....powinny być przyklejone na nowo (klej też trzyma i wzmacnia)
2d. Spawanie najlepiej Mig-mag w osłonie z argonu i co2 tzw MIX - mniej przegrzewa i kładzie ładniejsze spawy.
3. Nie wolno ruszać konstrukcji (bo to jest rama pojazdu) i od niej zależy twoje życie.

Jest to wykonalne, ale wymaga dużo zabawy i dokładności. Nie jest to zabronione pod warunkiem nie naruszenia konstrukcji nośnej (rama) pojazdu.

Krojenie dachu pod panoramę (wycinanie większego otworu) jest prostsze, ale......gorsze.
Wiąże się to ze szpachlowaniem połączenia, a gwarancji na szczelność miał nie będziesz. Szpachla na dachu na 100% popęka bo pracuje cały dach bardzo potężnie. Można próbować szpachlować takie coś szpachlą do plastiku (zderzaków) ale wiem że ona też pęka.

Życzę wytrwałości, dokładności i cierpliwości. Rada. Kup jak najładniejszy dach. Nie szpachlowany, nie pogięty, żeby był wręcz idealny......będziesz miał duuuuuuuużo mniej problemów.
Łączenie na słupkach wybij sobie z głowy. Spawy przegrzewają blachę miejscowo co powoduje że jest ona słabsza.

Pozdrawiam.

pepi - 09-02-2009, 10:35

Wielkie dzieki
Właśnie o takie info mi chodziło
Rozmawiałem już z kuzynem i mówi dokładnie to samo co ty
Na slupkach nie będzie tego robil bo nie weźmie za to odpowiedzialności
Plan jest wiec dobry
Dach już mam to ten ze zdjęć, dzis będę go wycinał
W miarę postępu prac będę informował na bieżąco
Wielkie dzieki i pozdrawiam

Anonymous - 09-02-2009, 11:37

W razie wątpliwości pisz na Pw.....Odpowiem na 100%.

Powodzenia :)

Owczar - 09-02-2009, 16:16

pepi jak zobaczyłem zdjęcia, to byłem w szoku :twisted: Ty masz chyba za dużo czasu chłopie :P
A tak na poważnie. Dobrze zauważyłeś, że dach jest zgrzewany. W sedanie wymiana jest dość prosta :D Ja wymieniłem poszycie dachu.. Jak kupiłem Galanta to był po otwarciu maski podczas jazdy. Na początku nie przeszkadzały mi wgięcia, ale postanowiłem to naprawić. Szpachla nie wchodziła w grę, ale blacharz mi powiedział o tym sposobie o którym piszesz i mam nowy dach bez cięcia słupków i bez szpachli :D Wymiana była nieskompliowana. Rozwiercają zgrzewy i podobno schodzi bez problemu jak P&P :D
Myślę, że znajdziesz bliżej balcharza który to zrobi, każdy dobry warsztat zrobi taki przesczep. Ale o sensie nie będę się wypowiadał :twisted:

pepi - 09-02-2009, 17:47

Owczar napisał/a:
pepi jak zobaczyłem zdjęcia, to byłem w szoku :twisted: Ty masz chyba za dużo czasu chłopie :P

Myślę, że znajdziesz bliżej balcharza który to zrobi, każdy dobry warsztat zrobi taki przesczep. Ale o sensie nie będę się wypowiadał :twisted:

heheh no jako nauczyciel mam troche wolnego wiec zamiast czytac encyklopedie bawie sie w mechanika :lol: przynajmniej czegos sie naucze :)
a co do blizej no nie ma takiej opcji zeby jakas obca osoba gmerala mi w moim misku :lol: :lol:
dlatego jade do olsztyna bo kuzyn ma leb na kartu no i tez ma galanta wiec jasna sprawa ze dobrze sie zaopiekuje :lol: :lol:

Owczar - 09-02-2009, 17:57

A nie no jak to kuzyn, to warto i 600km przejechać :D
Marcino - 10-02-2009, 14:57

Tak wyglada szyberdach w kombi

Ja jeżdze z osdłonieta załoną, faktycznie jest jasno i przestronnie, czasami otwieram cały ale moja zona sie złości ze wieje za mocno na juniora. Dodatkowo co duzo gadać, powietrze huczy, ale kal ktos chce mieć namiastke kabrioletu to ok. CO do ogladania widoków.. to raczej tylko chmury.
powiem ze nie płakał bym jak bym go nie miał.

Anonymous - 11-02-2009, 12:02

Marcino napisał/a:
powiem ze nie płakał bym jak bym go nie miał.

A ja bym się chyba zapłakał.....
Każdy kto ogląda moje auto.....zawsze zachwyca się szyberdachem.
Miałem Auta z szyberdachami......i wiem że jest to super sprawa.....a do tego PANORAMA.....ehhhh nie zamieniłbym....

Dodając klimę mam pełnię szczęścia.

tommyc1 - 11-02-2009, 12:49

ja tez nie wyobrazam sobie swojego gala bez tego dachu:) super sprawa... ale gdybym mial sie tyle nakombinowac co kolega z przekladaniem dachu, to chyba wolalbym poszukac calego samochodu :badgrin:

a co do panoramy jeszcze...siedzialem niedawno w nowym avensis kombi-tam to dopiero jest kawal szkla na dachu:) pojechali niezle

pepi - 12-02-2009, 13:51

Wczoraj z dawcy pobrany został organ zwany potocznie dachem :lol:

:lol:

Juiceman - 12-02-2009, 14:35

Heh tak patrze i Carbio w kombi by fajnie wygladal :wink: Kiedy montaz dachu ?
Owczar - 12-02-2009, 14:41

Pepi pisał, że coś w lecie ma robić, ale znając życie, wytrzyma góra do wiosny :P

Widzę, że wycinanie na zgrzewach zostawiłeś fachowcowi :)

Anonymous - 12-02-2009, 20:41

Bardzo dobrze. Małe zaplecze i przygotowania pozwolą uniknąć błędów. Czekam na wyniki :)
pepi - 12-02-2009, 22:13

Juiceman napisał/a:
Heh tak patrze i Carbio w kombi by fajnie wyglądał :wink: Kiedy montaz dachu ?

No kombik cabrio to fajna sprawa może być - ale nie podpuszczaj bo jest jeszcze lancer combi i może cos z tego będzie
Montaż planowany jest na 15 lipca – musze polował na fajna pogodę bo całość ma trwać tydz w pon wjazd w piątek wyjazd
Owczar napisał/a:
Pepi pisał, że coś w lecie ma robić, ale znając życie, wytrzyma góra do wiosny :P

Powiem szczerze ze strasznie mnie korci zrobić to wcześniej ale dobrze ze nauczyciele maja przymusowy urlop dopiero w wakacje no ale ….

Baconsson - 13-02-2009, 18:37

Pepi, naprawde podziwiam twoje zacięcie do przeróbek. Kurcze, ja to bym chyba nie mógł "zdrowego" dachu od swojego auta odciąć...

A sam miałem ciężki wybór czy brać wersję Elegance z panoramą, skórą i drewienkiem , czy Avance z lepszymi zderzakami, 17" i welurem... Ostatecznie wybrałęm Avance bo nie lubię ani skóry ani drewienka ... No ale pożegnałem sie również z szyberkiem ... bo jeszcze nigdy nie widziałem Avanca z takim dachem ...