To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAx 97-04] Czym się różni lift i nie lift?

Anonymous - 04-04-2008, 11:00

Toś mi teraz zagwozdke zrobił... :?
Pocieszające bo czasami nasz polski import 'nie zna granic' więc nie wiadoma czasami skąd tak naprawde pochodzi samochód...
Ale cóż chyba tak jak piszesz "swinks_UK" będę patrzył na wygląd zewnętrzny no i te rzeczy wew.które można dostrzec gołym "amatorskim" okiem.
A jeśli chodzi o sam zakup, znacie na terenie wawy i okolic jakieś ciekawe miejsce: giełda itd gdzie jakieś Gale można oglądnąć? Bo z tego co widze większość Gali to immport więc są to auta raczej w zachodniej części kraju.
Ja wiem, że za dobym sprzętem warto i z 400-500km zrobić ale jechć z wawy do Grodziska/Poznania itd tylko po to żeby się (jak sięokarze) przejechać to minie nie grzeją takie "przejaszczki" 8)

[ Dodano: 04-04-2008, 11:10 ]
http://www.otomoto.pl/ind...ow&id=C4858848, A oto i przykłąd ciekawej zagwozdki...(poza tym że kojaże już to ogłoszenie z przed ok2-3miesiący) niby 2000r, ake ma m.in żółte kierónkowskazy, bez halogenów(pomijając lekko uszkodzony przedni zderzak)...
Co o nim sądzicie?

[ Dodano: 04-04-2008, 11:14 ]
Albo jeszcze coś takiego http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C4016689
Niby starszy bo 99ale ma już zew.oznaki po-lifcie...

Bartek - 04-04-2008, 11:23

swinks_UK napisał/a:
Więcej niż połowa Galantów EA5x z 1999 (jeżeli nie wszystkie) w UK

Przecież piszę o wersji europejskiej - czyli o wersji z kierownikiem po chrześciańskiej stronie, nie wiem nic o wersjach z kierownicą dla pasażera....

Anonymous - 04-04-2008, 11:50

Vasily napisał/a:
A oto i przykłąd ciekawej zagwozdki..
jesli chodzi o daty podawane jako daty produkcji to mozna wsadzic to miedzy bajki ....to jest tak ze sprzedajacy podaja date pierwszej rejestracji (bo tylko takaowa jest im znana !!! )
wiem bo pracuje w firmie transportujacej nowe auta majacej plac 27ha na ktorym stoi do 15 tys "nowiutkich" niby aut rekordzista golf 4 variant stal u nas 2.5 roku :?
jesli chodzi o drugiego linka to jest juz po lifcie(pierwszym) mam rowniez takiego tyle ze ten ktorego przedstawiles nie ma "high cotrastow" (z tego co wiem to byla opcja )

[ Dodano: 04-04-2008, 11:55 ]
dobrze jest rowniez zerknac w VIN po nim mozna troszke sprecyzowac kiedy byl produkowany wozek chociaz rok modelowy (zaczyna sie w polowie kalandarzowego-w zaleznosci od producenta to czerwiec lub lipiec nawet sierpien) to nie to samo co rok kalendarzowy

[ Dodano: 04-04-2008, 12:00 ]
w przypadku grupy VW narazie idzie rok modelowy 2008 i wyglada to tak

WVWZZZ2KZ8X131600 np a widzialem juz WVWZZZ2KZ9X000139 - modelowy '09
(8X , 9X to rok modelowy)(2K to model auta Caddy -robocza nazwa SLW) w przypadku Mitsu tez jest to do rozszyfrowania :P

[ Dodano: 04-04-2008, 12:05 ]
dodam tylko ze wiekszosc aut opuszczajacych bramy fabryki sa juz sprzedane (czesc z nich nie i potrafia stac na fabryce nawet okolo roku i czekac az np producent zorganizuje jakas promocje dla firm i te "zbuki"(najczesciej podstawowe wersje- golasy) zejda z placu

no i nie zapominajmy o tym ze auta stoja rowniez za szyba u dilera wiec sie starzeje a nie ma przebiegu i pierwsza rejestracja pozniej moze byc np '00 modelu z '98 bo diler wstawil nowy model na wystawke :lol:

swinks_UK - 04-04-2008, 12:14

Vasily: ten pierwszy to raczej już post-lift, ale pewnie po czymś większym niż tylko stłuczka z przodu, więc reflektory i kierunki poszły jakie akurat były pod ręką (czyli pre-lift). A ten drugi to już raczej pewny post-lift. Tylko, że ten ma oznaki sikania olejem (dla niepoznaki leje się trochę oleju koło wlewu i potem mówi kupującemu "To tylko się ręka omskła gdy był olej lany"). W każdym razie ten trick jest mi dobrze znany, więc tu mi się zapaliła czerwona lampka.
Bartek: ale takie mixy mogą też się trafić i na kontynencie, nie? Oczywiście przykład JP to już dla ciekawostki (choć bywają prywatne importy EA1x i EA7x do UK).
A jako pasażerowi jeździ mi się całkiem fajnie :P

Bartek - 04-04-2008, 12:35

swinks_UK napisał/a:
Bartek: ale takie mixy mogą też się trafić i na kontynencie, nie?

nie, wszystkie mixy na kontynencie są dziełem nieautoryzowanym przez fabrykę

Anonymous - 04-04-2008, 12:52

Znalazłem!
http://www.analogx.com/cg...exe?Mode=Decode
Oczywiście na tym forum... :mrgreen:
Jak coś znajde to będe miałgdzie sprawdzić(oczywiście wiem ze nawet VIN nie powie wszystkiego o aucie ale zawsze coś).
A tak a pro po, to jeszcze bardziej mi pogmatwaliście sprawe :x
Dzięki wielkie :|
Wychodzi na to że każdy orze jak może :badgrin: :doubt: I robi co popadnie z nowymi bądz używanymi autami.... masakra :cry:

Anonymous - 04-04-2008, 13:18

zaraz
Vasily napisał/a:
orze jak może I robi co popadnie z nowymi bądz używanymi autami.... masakra
nie jest az tak zle nie wszystkie sa po dzwonach mnie sie tez zachcialo miec nowsza wersje ....zobacz GALERIE
Anonymous - 04-04-2008, 13:40

Ok nie mówie że wsyskie to podźwonowe czy coś, chodzi o to że każdy picuje jak może te samochody albo zmieniają se co popadnie a potem (pomijając to że ludziska często sami nie wiedzą co mają pod maską) nie wiesz co od czego na co zwrócić uwagę itd...
Ja np. w swoin starym volvo wiem co z kąd po co itd? znam dokładne oznaczenie silnika typ moc itd a ludzie piszą np.że mój b18ep ma 90koni - a on ma 105!! Ale uparcie trzyma sięże ma 90 bo On przecierz tak ma w dowodzie!!! JA też tak ma i co z tego... :finga: :butthead:
Reasumując:
Nie ma dokładnych ram co do roczników polifcie tzn.np.jest rocznik 2000i ma już wszystkie skłądniki poliftowe(wiem, ze tak jest po2001 ale mnie na niego nie stać :| )
A to że ktoś w rocznik 98wsadził zderza lampy itd z ewrsji po lifcie to jego brocha, ale potem się połapać nie można jaki kto ma wózek...

[ Dodano: 04-04-2008, 13:42 ]
Sorka a propo tego rocznika wiem że są te ramu druga połowa nawet98 ale nie wszystkie skłądniki a potem99...i 2001

[ Dodano: 04-04-2008, 13:43 ]
Ps. sorka za pisownie i składnie ale dziś za wcześnie wstałem... :doubt: :(

Anonymous - 04-04-2008, 14:22

Vasily napisał/a:

Wychodzi na to że każdy orze jak może :badgrin: :doubt: I robi co popadnie z nowymi bądz używanymi autami.... masakra :cry:

A ja mojego Gala szukałem aż... 2dni :D
Znalazłem rocznik 99 post-lift w idealnej kondycji w autmacie z Tiptronikiem i zegarami H-C. (świeżutki import ze Szwajcarii). Kupiłem 3 misiące temu, zagazowałem i... do dzisiaj jakoś smutno mi się robi jak muszę z niego wysiąść :D
Jedyne czego żałuję - że to nie Avance. Ale zawsze można pokombinować i przyprawić nowy ryjek...

Nie zniechęcaj się - napewno znajdziesz coś dla siebie. Warto jednak być wybrednym. A co do zakupu - napewno MitsuManiacy pomogą w ocenie i doradzą :lol:

pzdr
Bartek (inny Bartek) :P

Anonymous - 04-04-2008, 15:30

Ja wiem, że tutejsze ludziska to dobrzy pomagierzy... i dzięki im za to...
Ale ja się nie napalam, kasy narazie nie mam ale mieć moge jak coś zanajde!
Auta szukam już tak po troch z dwa miesiące, zaczynałem od audi a4 i octavia i to i to w tdi, lub1,6 pendzyna ale nie dość że to starsze i gorzej wyposażone to i wygląd nie ten 8) Więc padło na Gala ale to nie ostateczny wybór bo jak mi się coś trafi w zajebiaszczym stanie od kogoś kogo znam i wiem, że satmochód był cacy użytkowany to z bólem serca ale z Gala zrezygnuje... Ale mam nadzieje, że znajede i tego Misia w zajebiaszczym stanie! :!: ! Idą wakacje więc trzeba się czymś powozić, ale z koleji do wakacji jeszcze prawie 3miechy to może jeszcze się uzzbroje w cierpliwość i poszukam.

ale znając siebie jak coś fajnego zobaczę - tak jek pierwszy raz na żywo gala - i się napalę jak pies na sukę to... Będę szukał aż znajde. Liczę na pomoc Mitsumaniaków! :biggrin:

Pozdro

Anonymous - 04-04-2008, 15:48

Ja też wybierałem z kilku różnych opcji. Galant chodził mi po głowie od b. dawna, ale rozglądałem się wśród innych marek: Audi A4, Subaru Forester, Mazda 626. Jednak jak po raz pierwszy przejechałem się Galem i porównłem z pozostałymi, wiedziałem jedno - Misiek, albo nic! :D
Z wyboru jestem b.b.b.b.b. zadowolony. Do komfortu i wyposażenia dochodzi jeszcze jedno - tęskne spojrzenia innych kierowców - bezcenne (nie dalej jak wczoraj stoję sobie na światełkach. obok mine z lewej odstawiony fircyk w MB E320 a z prawej szanowny pan w nowiutkim Avensisie. Obaj tak spoglądali na mnie, że aż urosłem :D
Gala spotkać jest dość trudno, więc robisz duże wrażenie :twisted:
A to działa na własne ego :badgrin:
Jedynego słusznego wyboru życzę :D

Anonymous - 04-04-2008, 16:18

berti napisał/a:
Znalazłem rocznik 99 post-lift w idealnej kondycji w autmacie z Tiptronikiem i zegarami H-C. (świeżutki import ze Szwajcarii)
mam tzn mialem tez taki :mrgreen: bo przechodzi przeistoczenie...
berti napisał/a:
zagazowałem i... do dzisiaj jakoś smutno mi się robi jak muszę z niego wysiąść
to prawda
berti napisał/a:
Jedyne czego żałuję - że to nie Avance. Ale zawsze można pokombinować i przyprawić nowy ryjek...
tylko popatrz co mnie z tego wyszlo (szukam jeszcze progow i zderzaka tylnego w ktory marzy mi sie wpakowac koncowki po dwoch stronach...)

[ Dodano: 04-04-2008, 16:23 ]
nigdy nikogo nie bede sciemnial ze to avance :P

Vasily SZUKAJ dalej powodzenia

Anonymous - 07-04-2008, 10:20

Narazie nie rezygnuje, choć jeszcze się wogóle zasatnawiam nad koncepcją "jeździć tym co mam puki padnie" ale to może jeszcze jak na złość potrwać z rok, dwa lata a to mnie zatrważa, pozatym musze się jeszcze zastanowić czy moje konto wytrzyma Gala... ale nawet jeśli teraz go nie kupie to i tak nie zrezygnuje i kupie sobie go kiedyś i wtegy się pochwale...
A propo giełdy.pl... ok ale jeśli chodzi o Gale to poza 4-6serwisami to cięzko wogóle coś tam znaleść...ale bez załamki powoli coś znajdę 8)

eremita - 30-05-2008, 08:26

na niemieckiej stronie tez jest sporo samochodow z 99 wynikajace z waszego opisu ze przed liftem.
macia - 30-05-2008, 09:45

Cytat:
na niemieckiej stronie tez jest sporo samochodow z 99 wynikajace z waszego opisu ze przed liftem.

Niemcy podają prawie zawsze datę pierwszej rejestracji, a nie produkcji. Jeśli podają datę styczniową lub lutową, to masz 99% szans, że rocznik jest wcześniejszy. Najlepiej przy wątpliwościach poprosić o VIN i wszystko jasne :wink: