To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - custom COLT by pawela

Jogurt - 13-04-2008, 15:45

driftujący automat z fwd, tego jeszcze nie było :lol:
Hugo - 13-04-2008, 16:58

Driftować sobie Coltem możesz, ale chyba na wstecznym :mrgreen:
pawela - 13-04-2008, 17:56

Jogurt napisał/a:

jak sie umie to sie da ;)
Hugo napisał/a:

a luknales chociaz na film? ;) czy piszesz na podstawie postu Jogurta?

karolgt - 13-04-2008, 18:43

Hugo napisał/a:

jakbym nie wiedział że nie ma coltów RWD to bym nie uwierzył po oglądnięciu tego filmiku :roll:

pawela : pochwal się techniką :twisted:

londolut - 13-04-2008, 20:04

pawela napisał/a:
w piatek postanowilem dokladniej poznac granice przyczepnosci na nowej zawiesze i kolach ;)

No nieźle choć to bardziej uślizgi niż drift :mrgreen:

AWD dało by radę, z resztą wiesz bo maklakus miał i nie wierzę, że nie użytkował zgodnie z przeznaczeniem :twisted:

pawela - 14-04-2008, 10:38

karolgt napisał/a:
Hugo napisał/a:

jakbym nie wiedział że nie ma coltów RWD to bym nie uwierzył po oglądnięciu tego filmiku :roll:

pawela : pochwal się techniką :twisted:

dziekuje dziekuje :D

Technika: hmhmh to dobrze naciagniety reczny, umiejetnie uzywany i zgrany z ruchem pedalu gazu i kierownicy :lol: A powaznie: Nie jest to proste, mam kilka technik na takie zabawy, inne dla manuala, inne na automat, jeszcze inne na RWD (to dopiero walka!). Moja zasada: skret - reczny - kontra - gaz i ale gaz i reczny dawkuje jakby pulsacyjnie. Podstawa to wyczucie z recznym i gazem oraz odpowiednie kontry kierownica. Nie puszczam recznego od razu, puszczam, kiedy czuje ze przod zaczyna juz wyciagac i dalej nie da rady sie slizgac. Wtedy robie obrot w druga strone ;) W manualu dochodzi obsluga sprzegla, co wbrew pozorom nie jest trudne, trzeba wyczuc moment zeby zaczac auto ladnie wyprowadzac. W RWD mialem okazje raz tylko posmigac i tylko pedalem gazu, nawet w BMW 316 :)
londolut napisał/a:
pawela napisał/a:
w piatek postanowilem dokladniej poznac granice przyczepnosci na nowej zawiesze i kolach ;)

No nieźle choć to bardziej uślizgi niż drift :mrgreen:

AWD dało by radę, z resztą wiesz bo maklakus miał i nie wierzę, że nie użytkował zgodnie z przeznaczeniem :twisted:

Ale i tak sie ciesze, to uczucie patrzenia przez boczna szybe podczas jazdy do przodu, chociaz przez chwile, jest boskie :D
hehe w sumie do takich zabaw zainspirowaly mnie wlasnie postepy maklakusa. Teraz i ja wymieniam gumy 2x sezon :D Ale warto bo z kazda lekcja wyciagam wnoski i efekty, a takie rzeczy sie przydaja, szczegolnie w zimie,

Hugo - 14-04-2008, 13:22

pawela napisał/a:
luknales chociaz na film? czy piszesz na podstawie postu Jogurta?
Luknąłem :wink:
Anonymous - 14-04-2008, 18:43

pawela napisał/a:
w piatek postanowilem dokladniej poznac granice przyczepnosci na nowej zawiesze i kolach ;) :

http://www.youtube.com/watch?v=YS7juc5dAy4

moze mnie Hubcio za to nie zbanuje :lol:

Moje CB0 lepiej chodzi bokiem :P

A gdzie mozna nabyc sprezyny H&R'a?

pawela - 14-04-2008, 21:35

Cytat:
Moje CB0 lepiej chodzi bokiem :P

to pokaz ;)
Cytat:
A gdzie mozna nabyc sprezyny H&R'a?

poprzez przypadek, wzglednie odrobine szczescia :P ja tak zdobylem :)

Koton - 14-04-2008, 22:10

I kup tu samochód od młodego kierowcy :D

Fajne te slajdy :wink: ale mnie by było żal tak tyrać zawieszenie opony sprzęgło i dlatego do mnie nie przemawia ta zabawa.

A colta masz bardzo fajnego 8) tylko go tak nie męcz :roll:

karolgt - 15-04-2008, 01:18

Koton napisał/a:

Fajne te slajdy :wink: ale mnie by było żal tak tyrać zawieszenie opony sprzęgło i dlatego do mnie nie przemawia ta zabawa.

dokładnie, mi na śniegu żal a co dopiero na suchym parkingu, bo odrazu sobie wyobrażam jak to wszystko w zawieszeniu dostaje wycisk.

mkm - 15-04-2008, 11:23

pawela, trenuj dalej! Co do obaw o zawieszenie, jak wiesz co masz, wiesz na co mozesz sobie pozwolic.
Osobiscie wolalbym zeby mi sie kolo zlozylo na parkingu podczas upalania sprzetu niz na drodze...

Monia - 15-04-2008, 21:02

czy to ślizg czy drift i tak fajnie to wygląda :) też tak chce :roll:
rafq - 17-04-2008, 12:56

Co do skakania po dachach to fakt faktem, hamstwo, bezmyślność i alkohol robią swoje. Może nad takimi ludźmi się rodzice znęcali w dzieciństwie, że się tak wyżywają, nie mi dane tu wnikać, jednak wnioski nasuwają się same. :] Osobiście sam w II liceum widziałem taką sytuację w nocy, i szkoda że miałem koma padniętego bo mieliby człenie cieplutko.

Ok wrócmy do misiaka PAweły. Od daty zakupu przez autko przewinęło się bardzo dużo modyfikacji jak i również zwykłych części, które się zwyczajnie wymienia, jednak jest tego tak dużo, że dowiedzielibyśmy się wszystkiego dopiero po zaglądnięciu w paweły profil na spritmonitor.de. Autko na wiosnę wyskoczyło jak motyl z poczwarki i prezentuje się rewelacyjnie !

Prowadzenie po dodaniu rozpórki, wymianie sprężyn i kierownicy lepsze o dwa nieba, efekt można zobaczyć na filmie. Niestety film jest w takiej jakości w jakiej jest (nagrywany aparatem w dodatku nie bardzo lubiącym ujęcia średnio i mało oświetlonych miejsc), kilka poszło do wyrzucenia bo nie nadawały się do oglądania, a druga sprawa to to, że wtedy trochę się działo i nie sposób było nagrać wszystkie przejazdy, więc musicie mi uwierzyć iż nie był to najlepszy bok :) Autko dzięki temu że ma sztywne, niskie zawieszenie lata bokiem jak szalone bez żadnych przechyłów.

Jogurt napisał/a:

na spocie z filmiku też wszyscy byli zaskoczeni że colciak w automacie potrafi tak latać :mrgreen:

Do czego mogę się przyczepić :badgrin: :
- no starszych to wozi, a tak to broń Boże wsiąść na tył :D
- automat i takie upalanko trochę nie idą w parze, mam nadzieję że skrzynia nie dostała po podzespołach

No to tyle z moich wypocin, jak mi się coś jeszcze przypomni i będzie mi się nudziło w robocie to będę pisał :)

pawela - 17-04-2008, 20:00

Koton napisał/a:

hehe, nie wierze, ze nigdy auta nie przycisnales :)
mkm napisał/a:
pawela, trenuj dalej! Co do obaw o zawieszenie, jak wiesz co masz, wiesz na co mozesz sobie pozwolic.
Osobiscie wolalbym zeby mi sie kolo zlozylo na parkingu podczas upalania sprzetu niz na drodze...

wyznaje podobna zasade ;)

niemniej takie jazdy odbywaja sie rzadko, zazwyczaj kiedy spadnie snieg, albo jak mnie najdzie raz na kilka tygodni. Colt to przede wszystkim idealne na moje potrzeby auto na codzien ;)
Monia napisał/a:
czy to ślizg czy drift i tak fajnie to wygląda :) też tak chce :roll:

Monia, troche samozaparcia, bo na poczatku nie wychodzi. Potem jest juz coraz lepiej. Na poczatku nawet nie mialem pojecia jak obrocic auto, krecilem bezwladnie kierownica i machalem recznym popiskujac kolami jak idiota :P
Ale jak zaczniesz dostrzegac postepy... :) to cie przytemperuja forumowicze ze meczysz autko :D
rafq napisał/a:
k wrócmy do misiaka PAweły. Od daty zakupu przez autko przewinęło się bardzo dużo modyfikacji jak i również zwykłych części, które się zwyczajnie wymienia, jednak jest tego tak dużo, że dowiedzielibyśmy się wszystkiego dopiero po zaglądnięciu w paweły profil na spritmonitor.de. Autko na wiosnę wyskoczyło jak motyl z poczwarki i prezentuje się rewelacyjnie !

hehe a pamietasz jak wygladal na poczatku? wtedy to nawet nie chcialem mu robic zdjec :P
Byl taki.... zwykly.
rafq napisał/a:
Prowadzenie po dodaniu rozpórki, wymianie sprężyn i kierownicy lepsze o dwa nieba, efekt można zobaczyć na filmie. Niestety film jest w takiej jakości w jakiej jest (nagrywany aparatem w dodatku nie bardzo lubiącym ujęcia średnio i mało oświetlonych miejsc), kilka poszło do wyrzucenia bo nie nadawały się do oglądania, a druga sprawa to to, że wtedy trochę się działo i nie sposób było nagrać wszystkie przejazdy, więc musicie mi uwierzyć iż nie był to najlepszy bok :) Autko dzięki temu że ma sztywne, niskie zawieszenie lata bokiem jak szalone bez żadnych przechyłów.

Fakt, wyprobowales :) Teraz prowadzi sie jak bolid, a przy tym nadal jest nawet komfortowy. Jednak markowe sprezyny to jakosc :) Co do filmiku, to fakt, nie wszystkie fajne numery sie zalapaly, na przyszlosc wezme swoj aparat, moze bedzie lepiej ;)
Jogurt napisał/a:
rafq napisał/a:

na spocie z filmiku też wszyscy byli zaskoczeni że colciak w automacie potrafi tak latać :mrgreen:

mi tez sie podobaly reakcje ludzi :D szczegolnie komentarz tego z bety 'to byly tez colty rwd? :)
rafq napisał/a:
Do czego mogę się przyczepić :badgrin: :
- no starszych to wozi, a tak to broń Boże wsiąść na tył :D
- automat i takie upalanko trochę nie idą w parze, mam nadzieję że skrzynia nie dostała po podzespołach
No to tyle z moich wypocin, jak mi się coś jeszcze przypomni i będzie mi się nudziło w robocie to będę pisał :)

beda ciemne szyby to wywale kanape :) Co do skrzyni: jesli wszystko pojdzie zgodnie z planem to niedlugo zastapi ją manual. A ze automatyczna skrzynie trudno bedzie sprzedac to... :twisted:

A i przy okazji: dzieki rafq bo to w 99% przez ciebie kupilem colta. Po tym jak zakochalem sie w twoim ;)

EDIT:
17.04.2008 - po raz drugi w ramach gwarancji zostaje poprawiona złaczka elastyczna. W styczniu zostala wymieniona i wspawana za malym amperarzem. W lutym puscil spaw przy katalizatorze - poprawiono, teraz znow zaniepokoilo mnie syczenie podczas gaszenia, i rozszlenilo sie przy kolektorze wydechowym. Dzis pospawano na nowo, zobaczymy jak dlugo znow wytrzyma. Nie chce temu 'znanemu i polecanemu' zakladowi robic antyreklamy, ale ja jeszcze raz sie to powtorzy to napisze kogo unikac :roll: