[92-96]Colt CA0 - [CAxA] Rozpórka tylnego zawieszenia
QwiateQ - 08-04-2008, 02:14
mkm napisał/a: | A tu usztywnienie na maxa... |
IMHO jest to raczej przesztywnienie, ponieważ buda musi w jakiś określony sposób pracować i ta dolna rozpórka (mam nadzieję że jest policzona) utrzymuje mimo wypaczania się konstrukcji trakcję tylnych kół, za to górna "dociąga" ten efekt, nie widzę do końca jak to jest zamocowane ale wydaje się że dolna=kielichy+środek bagażnika; górna=???????, bo chyba nie do samego profilu blachy
kompletna klatka o ile pamiętam ma taką kratownicę z tyłu i ona usztywnia dosłownie całość
mugen napisał/a: | najlepsze i najprostsze rozwiazanie to spiac oba kielichy prosta rurka | jeśli coś ma zostać z bagażnika to się zgadzam
mkm napisał/a: | I jeszcze detal z innej |
żeby zrobić użyteczną rozpórkę dorzucisz do masy spokojnie 7-10kg
jak chcesz takie mocowanie to gdzieś miałem wstępnie pomierzone i narysowane + przygotowany szablon na laser, ale musiałbym sprawdzić jak wygląda CAO
P.S. sam na początku szukałem takiego rozwiązania ale doszukałem się dyskusji że wystarcza zabudowa kabiny jako naturalne usztywnienie i po namyśle zrezygnowałem, na moją korzyść, bo czasem trzeba coś było przewieść (rower, przeprowadzki, itd.)
Hugo - 08-04-2008, 10:03
mkm napisał/a: | Nie mozna niestety zapominac o rdzy. To jest niestety glowna przyczyna braku sztywnosci plus zmeczenie materialu.... | Może też, ale chyba nie u mnie. Mam sztywne sprężyny i np. zjeżdżając z krawężnika najpierw jedno tylne koło, potem drugie to normalnie słyszę jak się nadwozie wygina i trzeszczą plastiki.
pawela - 08-04-2008, 10:34
Hugo napisał/a: | mkm napisał/a: | Nie mozna niestety zapominac o rdzy. To jest niestety glowna przyczyna braku sztywnosci plus zmeczenie materialu.... | Może też, ale chyba nie u mnie. Mam sztywne sprężyny i np. zjeżdżając z krawężnika najpierw jedno tylne koło, potem drugie to normalnie słyszę jak się nadwozie wygina i trzeszczą plastiki. |
dokladnie tak samo. Na pocieszenie powiem ci Hugo, ze znajomy ma GTi (nie jest klubowiczem), i tam buda normalnie peka... Podluznice, komora silnika oddziela sie od reszty.
Jak czasem jezdzimy moim to sie nie moze zachwycic, ze u mnie taki zdrowy szkielet
mkm - 08-04-2008, 17:00
QwiateQ napisał/a: |
...jest to raczej przesztywnienie...
...żeby zrobić użyteczną rozpórkę dorzucisz do masy spokojnie 7-10kg...
|
"przesztywnienie"-tego slowa mi brakowalo...
Ile kilo to juz kwestia materialu.
Anonymous - 08-04-2008, 19:56
Anyway Panowie jezeli ktoś z was bedzie robil ropzpore jestem chetny i dopisuje sie do tego "projektu"
u mnie ciezko kto to robi wiec nie mam nic do starcenia
pzodr
bwr
Jogurt - 08-04-2008, 21:03
jakby był projekt na przednią to ja też
pawela - 08-04-2008, 21:04
kumpel pomogl mi dzis i trzymal rurke w bagazniku ok 7-8 cm nad podloga. Kolo zapasowe daje sie wyciagnac Po prostu wyciagam wykladzine i dykte spod niej i po sprawie.
Jogurt napisał/a: | jakby był projekt na przednią to ja też |
ja mam u siebie taka:
http://moto.allegro.pl/it...3_iii_4_iv.html
z golfa II, albo III, nie pamietam dokladnie. Wymagala kilku przerobek, ale godzina roboty i wyglada i sprawuje sie swietnie
Anonymous - 28-04-2008, 20:50
pawela wklej zdjecia swojej rozpurki -- ja to sie chyba podejme zrobienia sobie takiej sam ale musze widziec jak to wyglada no i wymiary by spasily oczywiscie chodzi o przod
pawela - 28-04-2008, 21:18
Aha i nie widać tego na fotkach bo robiłem to całkiem niedawno: Na większym dołku maska potrafiła oprzeć się o rozpórkę, co objawiało się nieprzyjemnym zgrzytnięciem, więc zeszlifowałem o jakiś centymetr środkowe żebrowanie maski na odcinku ok 5cm, i jest spokój
Anonymous - 28-07-2008, 09:15
Odświeżam trochę zakużony temat jako że znalazłem tanie rozpórki do naszych maszyn. Co prawda gościo wystawia że do lancera i nie jest świadom że toto pasuje i do colciaków.
Zamówiłem już czekam jak tylko założę to dam wam znać co i jak.
http://allegro.pl/item407..._blue_city.html
pawela - 28-07-2008, 10:58
widzę, że przekrój taki sam jak u mnie, ten sam producent
ictus - 29-07-2008, 21:34
koniecznie daj znac bo poluje
Sz@kal - 29-07-2008, 21:45
Nie kupujcie tych badziewi z allegro bo się gną i łamią Już dwóch chłopaków z Eclipsów sie o tym przekonało
pawela - 30-07-2008, 18:38
Sz@kal napisał/a: | Nie kupujcie tych badziewi z allegro bo się gną i łamią Już dwóch chłopaków z Eclipsów sie o tym przekonało |
to świetnie bo mam taką u siebie od listopada 2007 i nic sie z nią nie dzieje. Wręcz przeciwnie, znacząco wpłynęła na sztywność i łatwość pokonywania zakrętów
Anonymous - 30-07-2008, 18:52
Może w Eclipse nie wytrzymuje bo jednak tam sa mocniejsze silniki.
|
|
|