Space Star Techniczne - [MSS ALL] [KOŁA] Całe auto drga przy 80km/h
Anonymous - 10-04-2008, 19:37
to niesa gumy bo na zimowkach bylo tak samo moze koncowki ale na przegladzie nic nie wyszlo
Adaho_krak - 10-04-2008, 20:57
Czytamy ze zrozumieniem
Adaho_krak napisał/a: | jan_sow, u Ciebie stawiałbym na końcówkę lub łącznik drążka kierowniczego. |
Anonymous - 16-04-2008, 09:09
Właśnie jestem po wymianie kół na letnie - mam na felgach więc pod domem sobie zmieniłem - bez wyważania. Samochód po przekroczeniu 80 cały wpadał w wibracje - pojechałem wyważyć - i spokój - niec nie trzęsie. Może zmień zakład i wyważ koła gdzieś indziej - w innym zakładzie.
Ja już objechałem kilku gości w okolicy i wiem kto ma dobrze skalibrowaną maszynę i dobrze wyważa a kto nie. Niektórzy wciskali mi bajki że opony powybijane, że mają garby itp. i dlatego cały czas bije - a tak na prawdę to nie potrafią tego dobrze zrobić - choć wydawało by się że to taka prosta czynność.
euro - 20-08-2008, 22:07 Temat postu: ss 2002 ponad 220000 km. ss 2002 ponad 220000 km. na blacie. historia cieżka b ten samochód miał kierowców tylu że niesposub policzyć.
I...
około 90km/h wpada w wibracje, niezalerznie od biegu na kturym jade. wibruje tylko podczas przyśpieszania. moge jechać 80 i przyspieszac do 100 w wibracjach. a jak odpuszcze gaz ustaje całkowićie. naciskam gaz zaczyna wibrować, odpuszczam przestaje.
i co???
Pozdrawiam
cns80 - 20-08-2008, 23:09
euro, Sprawdź czy łapa silnika nie jest urwana.
lolofontello - 22-09-2008, 00:43 Temat postu: Re: Całe auto drga przy 80km/h
jan_sow napisał/a: | drga mi ss co zrobic wymienilem kola i opony wywazylem zrobilem przeglad nic nie wyszloa auto caly czas drga najwiecej przy 80 km/h |
Anonymous - 23-09-2008, 09:57
a jesli masz alusy to masz też pierścienie centrujące do nich?? ja tak miałem - na 3 kołach były pierścienie centrujące a na jednym kole go nie było i u mnie to pomogło - przestało trzepać samochodem - ponoć związane to jest z lekkim przesunięciem koła na piaście ...
kacper43a - 14-04-2012, 20:22 Temat postu: Re: [KOŁA] Całe auto drga przy 80km/h drga mi ss co zrobic kola i opony wywazylem zrobilem przeglad nic nie wyszloa auto drga najwiecej przy 80 km/h do 100 jak zdejmę nogę z gazu to przestaje jak przyspieszam to znów drga
SiMa - 14-04-2012, 21:37
Miałem bardzo podobną sytuację, tzn. kierownicą drgało mi niemiłosiernie powyżej 80 km/h, kiepskie prowadzenie na zakrętach, koła wyważone na letnich i zimowych. Myślałem, że drążki się skończyły, albo coś innego. Pojechałem z tym do znajomego mechanika...heh...zamienił przód z tyłem i...skończyły się problemy...nie mogłem uwierzyć w prostotę rozwiązania, ale jak zmieniałem kołpaki na nowe, to na lewej, tylnej feldze (dawniej była z przodu) kołpak ciężko wchodził -> krzywa felga. I to właśnie był powód całych problemów.
Piszę to dlatego, że czasami najprostsze rozwiązania są pomijane, a może pomogę komuś.
Pozdrawiam
kacper43a - 15-04-2012, 09:39
witam Sima w moim mss kierownica nie drga prowadzi się dobrze ale ściąga go w lewo ustawiłem geometrię koła wyważyłem zamieniłem tył na przód i dalej drga w przedziale 80kmh do 100i ściąga go nadal jak zdejmę nogę z gazu to przestaje drgać po wyżej 100 spoko
cns80 - 16-04-2012, 10:50
Najprawdopodobniej te drgania nie pochodzą z kół. Sprawdź poduszki silnika i półosie.
kristos76 - 16-04-2012, 16:21
Cześć.
Ja miesiąc temu miałem podobnie- skończyło się pęknięciem opony, która miała "balon". Nie lekceważyłbym tego- sprawdź- ja nie mogłem- jechałem A1 no i ....
|
|
|