Off Topic - Sredniowiecze w XXI wieku - moje wnioski po wczorajszym dniu
JCH - 09-04-2008, 21:04
Rafał,
To, że jesteśmy w offtopicu nie znaczy, iż można napisać wszystko. Proszę Cię trzymaj poziom bo moim zdaniem kwalifikuje się to pod "wycieczki osobiste". Nie ma obowiązku pisania na Forum. Chcesz, opisz swój dzień "bez prądu" ale daj spokój ze zbędnymi komentarzami.
No ale żeby w temacie choć słowo.... Straszne jest to, jak jesteśmy uzależnieni od energii
Arku, mimo wszystko taka awaria nie zdarza się co dzień i jeśli tylko zepsute żarcie z zamrażarki byłoby kosztem takiego armagedonu to pikuś Studnię też masz zamiar kopać na wypadek braków w dostawie wody
Niech wnioski wyciągną instytucje, od których zależy życie i zdrowie ludzi a my, małe żuczki cieszmy się jednym dniem innym niż zwykle
Nic z tego nie mam, jedynie satysfakcję: Cytat: | okazalo sie, ze do konca dnia Plus byl JEDYNA siecia w jakiej dalo sie zrealizowac polaczenia |
Anonymous - 09-04-2008, 22:58
Plus rządzi
a taki dzień wyjęty z życia to aż niektórym by się przydał - można inaczej spojrzeć na wiele spraw - jak naprawdę sami dokładamy sobie niejednokrotnie stresu.
ja jutro zrobię sobie dzień bez prądu - będę spokojnie przy piwku wymieniał rozrząd
pozdr
arekp - 09-04-2008, 23:13
adams12 napisał/a: | a taki dzień wyjęty z życia to aż niektórym by się przydał - można inaczej spojrzeć na wiele spraw - jak naprawdę sami dokładamy sobie niejednokrotnie stresu. |
Nawet nie wiesz jak bardzo
adams12 napisał/a: | ja jutro zrobię sobie dzień bez prądu - będę spokojnie przy piwku wymieniał rozrząd |
Tylko wyciagnij piwko z lodowki juz dzis, zebys wiedzial co to znaczy zycie bez 'swiatelka w lodowce'
Anonymous - 10-04-2008, 08:27
arekp napisał/a: | adams12 napisał/a:
a taki dzień wyjęty z życia to aż niektórym by się przydał - można inaczej spojrzeć na wiele spraw - jak naprawdę sami dokładamy sobie niejednokrotnie stresu.
Nawet nie wiesz jak bardzo |
wiem, przecież to napisałem
generalnie jak gadam ze znajomymi niezależnie od wieku i obserwuję ich brak dystansu do tego co robią w życiu to dochodzę do takiego jak wyżej wniosku - czasami naprawdę trzeba dać sobie na wstrzymanie - puścić bąka w pracy, pożartować, uśmiechać się a wtedy okaże się, że ludzie pracujący z nami też czegoś takiego czasami potrzebują tzn niekoniecznie zaczynać od bąka ale wiecie o co chodzi
gulgulq - 10-04-2008, 08:29
znaczy sie wyluzować
e-gen - 10-04-2008, 11:27
1. wszystkie sprzęty (tuner TV, modem kablowy, TV i in.) podpięte do kablówki powinny być włączone przez separator galwaniczny
2. niezawodny internet w każdych warunkach to chyba tylko dwukierunkowy internet satelitarny (długie pingi :/ )
3. gigabitowego LANu w domku to dobry pomysł
4. jeżeli jest taka możliwość to warto na swojej działce wykopać studnie (czasami wodociągi trafia szlaq i wtedy trzeba wypatrywać beczkowozu)
5. na "etapie projektowania domu" warto pomyśleć o niezależnych energii odnawialnej
6. zakup agregatu prądotwórczego na rope (olej po frytkach, cokolwiek) to bdb pomysł
7. backup-owa instalacja elektryczna to przerost formy nad treścią (i co? ręczne przełączanie lodówki do "gniazdka obok"?)
8. suchy prowiant w zapasie warto mieć
Klęski żywiołowe, awarie infrastruktury, wojny to wszystko nas niestety dotyczy.
saphire - 10-04-2008, 12:03
Ja tylko dodam że aby mieć generator w domu to trzeba mieć odpowiedni przełącznik (ręczny lub automatyczny) który odpina siec energetyczna publiczną od domu a podpina generator no i trzeba mieć to w uzgodnieniach z zakładem energetycznym oraz ich zgodę.
arekp - 10-04-2008, 12:17
e-gen napisał/a: | 2. niezawodny internet w każdych warunkach to chyba tylko dwukierunkowy internet satelitarny (długie pingi :/ ) |
Wyyyyysokie koszty za kijowe przepustowosci. Jeden z moich klientow w odleglosci 5km od Szczecina nie mial szansy na zadne sensowne podlaczenie Internetu w siedzibie firmy (wtedy jeszcze 3G nie bylo dostepne). Zakonczylismy temat dwukierunkowej satki na etapie kosztow ~2 tys. netto miesiecznie za sam abonament ... dochodzily jeszcze koszty dzierzawy sprzetu.
Poza tym, nie oszukujmy sie ze w przypadku takiej jak w Szczecinie awarii dostep do sieci dla typowego obywatela to tylko zabicie czasu bezczynnosci - dlatego obecnie u siebie i rodzicow mam zapewniony dostep do czasu rozladowania sie baterii w laptopach lub UPSow podtrzymujacych modemy. Prosty UPS to koszt 200-220 zl brutto, wiec warto w ogole zainwestowac sobie w takie urzadzenie do domu chocby dla zabezpieczenia komputera przed naglymi skokami/zanikami napiecia w sieci.
e-gen napisał/a: | 7. backup-owa instalacja elektryczna to przerost formy nad treścią (i co? ręczne przełączanie lodówki do "gniazdka obok"?) |
Nie zrozumiales, tu nie chodzi o przelaczanie do 'gniazdka obok' tylko o gniazdko przeznaczone TYLKO dla lodowki czy pieca CO.
Przy wiekszej awarii zasilania (kilka godzin) idziesz do garazu/piwnicy i przelaczasz zapasowa instalacje pod generator, ktory i tak recznie trzeba przeciez uruchomic*. Wlasnie to jest caly sens osobnej instalacji dla kilku wybranych punktow zasilania w domu, ze nie musisz przelaczac nic pod 'inne gniazdko' czy wylaczac zbednie obciazajacych generator urzadzen tylko po prostu wlaczasz generator
Na etapie projektowania domu mozna sobie bardzo ulatwic zycie niewielkim dodatkowym kosztem. Przyklad takiego ulatwienia to dodatkowy przelacznik do opuszczania rolet w calym umieszczony przy drzwiach wyjsciowych i w garazu. Dzieki takiemu rozwiazaniu nie trzeba obskakiwac calego domu zeby sprawdzic czy czasem ktoras roleta nie jest podniesiona.
EDIT:
*budowanie instalacji w pelni automatycznej, z generatorem za xxxxxx PLN i automatycznym rozruchem i przelaczaniem, do tego stado akumulatorow zapewniajacych chwilowe zasilanie awaryjne na czas rozruchu generaotra to bylby przerost formy nad trescia
saphire - 10-04-2008, 12:18
Krzyzak napisał/a: | przerwa nie trwala dluzej jak dobe, a przez ten czas moj dom wychladza sie (przy temp. zewn. ok. 0 st. C) o jakis 1 stopien C |
hehe a to widzę że masz termos zamiast domu i to raczej bardzo solidny bo w dobrych termosach w podobnych warunkach wrzątek stygnie jakieś 1°C na godzinę ale rozumiem że to takie celowe przejaskrawienie było
e-gen - 10-04-2008, 12:37
[quote="arekp"][quote="e-gen"]2
e-gen napisał/a: | 7. backup-owa instalacja elektryczna to przerost formy nad treścią (i co? ręczne przełączanie lodówki do "gniazdka obok"?) |
Nie zrozumiales, tu nie chodzi o przelaczanie do 'gniazdka obok' tylko o gniazdko przeznaczone TYLKO dla lodowki czy pieca CO.
Jeżeli brak jest osobnych gniazdek to OK, aczkolwiek nadal uważam, że lepiej mieć całą instalacje podłączoną przełącznikiem (ręcznym lub automatycznym) do generatora - zyskujesz elastyczność
Student - 10-04-2008, 14:18
No to co panowie "WOJNA ATOMOWA" bo generatory, prowiant itp. macie.
Powodzenia
saphire - 10-04-2008, 16:31
Tylko jeszcze solidnych bunkrów brak
Cezar - 10-04-2008, 16:57
saphire napisał/a: | Tylko jeszcze solidnych bunkrów brak |
tam gdzie ja mam dom jest pare takich 'ciekawych' obiektow
arekp - 10-04-2008, 17:24
saphire napisał/a: | Tylko jeszcze solidnych bunkrów brak |
Zabrzmi zabawnie w zwiazku z moimi wypowiedziami o zabezpieczeniu lodowki/pieca ... ale bunkry mam przed blokiem
Marcino - 10-04-2008, 21:28
saphire napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | przerwa nie trwala dluzej jak dobe, a przez ten czas moj dom wychladza sie (przy temp. zewn. ok. 0 st. C) o jakis 1 stopien C |
hehe a to widzę że masz termos zamiast domu i to raczej bardzo solidny bo w dobrych termosach w podobnych warunkach wrzątek stygnie jakieś 1°C na godzinę ale rozumiem że to takie celowe przejaskrawienie było |
Krzyzak napali w sobote do 25stC i na cały tydzien ma spokoj....:)
|
|
|