Carisma - Ogólne - Pomóżcie laikowi :) Zestaw pytań odnośnie Carismy
t_a_s - 04-08-2008, 21:58
A co może skrzypieć w tylnym zawieszeniu? Byłam w ASO, powiedzieli, że jest wszytko ok, nie ma luzów itp, nasmarowali coś tam i przestało, ale po jakiś 2 tygodniach wróciło.
Skrzypi głównie na wybojach, jak podskoczy, czy jak się rozbuja autko w pionie, najpierw skrzypiało nad jednym kołem, a teraz już dwa tak mają, na ostatnim przeglądzie amortyzatory miały ponad 70%. Samochód jeździ dobrze i nie ma problemów, ale denerwuje mnie to skrzypienie.
kiciol - 04-08-2008, 22:13
na gumy stabilizatora mi to wyglada (ten taki pret co przechodzi pod autem od jednego kola do drugiego zakonczone łacznikami stabilizatora ktore sa przykrecane do wachacza z obydwu stron
pzdr.
Piotr
siwek - 05-08-2008, 07:37
t_a_s, jeśli chodzi ci o takie posiskiwanie na dziurach i nierównościach to prawdopodobnie piszczą sprężyny, więc najlepiej wziąć kawałek węża ogrodowego i naciągnąć go na sprężyne u góry i u dołu. Utnij ok 10 cm i przy podniesionym samochodzie (tak by koło bezwładnie wisiało i sprężyna była rozciągnięta) wciśnij go tam gdzie sprężyna rozpoczyna swoje drugie zawinięcie i tak samo od dołu. Mam ten sam problem i to pomogło...
Wybacz za niejasny przekaz ale nie wiem jak to inaczej opisać.
t_a_s - 01-10-2008, 13:23
Czy podczas otwierania drzwi nie powinno się zapalać światełko nad lusterkiem? Bo u mnie się nie zapala, tylko ręcznie można to zrobić, kwestia jakiś ustawień, czy Carisma tak ma?
SHARK1979 - 01-10-2008, 13:38
siwek napisał/a: | t_a_s, jeśli chodzi ci o takie posiskiwanie na dziurach i nierównościach to prawdopodobnie piszczą sprężyny, więc najlepiej wziąć kawałek węża ogrodowego i naciągnąć go na sprężyne u góry i u dołu. Utnij ok 10 cm i przy podniesionym samochodzie (tak by koło bezwładnie wisiało i sprężyna była rozciągnięta) wciśnij go tam gdzie sprężyna rozpoczyna swoje drugie zawinięcie i tak samo od dołu. Mam ten sam problem i to pomogło...
Wybacz za niejasny przekaz ale nie wiem jak to inaczej opisać. |
Po co się bawić wężem jak można w sklepi kupić gumy na spreżyny za 4zł za sztuke i je wcisnąć, ja tak zrobiłem i myśle że jest to lepsze wyjście z sytuacji
[ Dodano: 01-10-2008, 13:41 ]
t_a_s napisał/a: | Czy podczas otwierania drzwi nie powinno się zapalać światełko nad lusterkiem? Bo u mnie się nie zapala, tylko ręcznie można to zrobić, kwestia jakiś ustawień, czy Carisma tak ma? |
światełko powinno się zapalić jak jest ustawione w pozycji otwierania drzwi, jeśli nie to może tam na dole po otwarciu drzwi są takie przyciski w gumowej obudowie tam może coś nie łączy, miałem tak w Colt-cie
wichura1 - 01-10-2008, 15:15
Zależy jakie światełko masz nad lusterkiem. Ja mam na środku sufitu takie co się zapala po otwarciu drzwi, nad lusterkiem mam 2 światełka do czytania: jedno dla kierowcy, drugie dla pasażera (one nie są zależne od czujników w drzwiach).
t_a_s - 01-10-2008, 22:22
Nad lusterkiem mam faktycznie te do czytania, a na te na suficie muszę jeszcze zerknąć, bo nie wiedziałam, że tam jest Jakoś wcześniej nie było mi potrzebne, bo jeździłam głównie w dzień, a teraz ciężko tak bez tego światełka.
wichura1 - 04-10-2008, 21:23
To na środku ma 3 możliwe ustawienia:
- dźwignia do przodu włączone na stałe
- dźwignia w pozycji środkowej światło sterowane czujnikami w drzwiach
- dźwignia do tyłu wyłączone
Jeżeli nie działa w żadnej pozycji trzeba zmienić żarówkę, lub jeżeli jest dobra bezpiecznik opisany: "room plafon"
t_a_s - 07-10-2008, 12:51
Dzięki znalazłam, włączyłam, wszystko działa jak należy
[ Dodano: 09-11-2008, 22:15 ]
To znowu ja
Będę niedługo mojego miśka stawiała na przegląd i mam pytanko, jak to jest z płynem w chłodnicy, co jaki czas się go wymienia, czy co ile km?
Autko mi strasznie dymi, wydaje mi się, że jest to para wodna, bo problem pojawił się, jak się zrobiło zimno i wilgotno, rozumiem, że jak się rozgrzeje to powinno to ustać? Tylko po jakim czasie? Bo ja przeważnie jeżdżę na krótkich trasach.
|
|
|