To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQ & How to? - Siłownik klapy bagażnika

kuladencer - 09-05-2010, 10:31

panowie zamontowałem w cari sterownik centralnego i chce uruchomic 2 kanał na bagaznik, przez sterownik nie dzila czyli wnioskuje ze potrzebuje jakiegos przekaznika...
moze mi ktos napisac jaki konkretnie i co gdzie do niego podpiąc?? nie wiem w ogole o co chodzi z tymi przekaznikami :shock:

Havoc - 16-07-2010, 09:11

Podbiję temat, bo też mam pytanie.
W Colcie gdy pociągnę za linkę otwierania klapy to odskakuje tylko na troszkę, nie podnosi się w żaden sposób. Po zastosowaniu siłownika będzie tak samo czy on może jakoś poprawia odbicie?

DanielBogusz - 07-02-2012, 15:15

Czy taki bajer można zastosować do galanta kombi? Mam zwykły centralny bez pilota, zamierzam dorobić pilot, za jednym razem można byłoby to zrobić przy okazji, tylko czy to możliwe? :)
major - 08-02-2012, 23:07

DanielBogusz napisał/a:
Czy taki bajer można zastosować do galanta kombi?

Przeczytaj pierwszą stronę tematu :wink:

maximus84 - 08-05-2012, 17:05

dobra Panowie a taki patent zeby zamek bagaznika dzialal jak zamek w drzwiach czyli otwieramy i sie otwiera a jak zamykamy centralny to sie zamyka co wy na taki pomysl ktos probowal ?? bo sie zastanawiam nad takim rozwiazaniem, ma ktos jakies pomysly??
pozdrawiam

plecho1 - 08-05-2012, 18:06

A jak jest u Ciebie, bagażnik otwierasz guzikiem w klapie a jak zamykasz auto kluczykiem czy pilotem, to bagażnik musisz zamykać kluczem osobno? Jeśli masz jak napisałem, to raczej masz coś nie tak, bo bagażnik powinien się zamykać wraz z drzwiami.
maximus84 - 10-05-2012, 21:23

Witam,
u mnie jest chyba jak u wszystkich. zeby otworzyc to trzeba albo kluczykiem w klapie albo dzwignia w kabinie, a zeby zamknac to wystarczy "trzepnac" klapa ale nie wiem jak jest przy zamknietym centralnym ? nie wiem czy wtedy da sie otworzyc kluczykiem nigdy nie sprawdzalem.

plecho1 - 10-05-2012, 21:39

Jeśli tak jest, to pewnie da się otworzyć kluczem, gdyż zamek bagażnika nie ma nic wspólnego z centralnym. W Twoim przypadku jeśli nie masz centralnego z oryginalnym sterowaniem pilotem można dołożyć taki sterownik z funkcją kanału dodatkowego którym można niezależnie otwierać sam bagażnik. Oprócz tego w klapie trzeba by było zamontować siłownik otwierający klapę którym sterował by kanał dodatkowy. Jeśli masz jednak oryginalny pilot, to z nim nic nie da się zrobić.
major - 20-05-2012, 13:41

maximus84 napisał/a:
zeby zamek bagaznika dzialal jak zamek w drzwiach czyli otwieramy i sie otwiera a jak zamykamy centralny to sie zamyka

W galu jest zamek zatrzaskowy czyli otworzysz go pilotem (stousjąc urządzenie z pierwszej strony tematu) ale żeby go zamknąć trzeba go zatrzasnąć i pilotem już tego nie zrobisz :wink:

banderas71 - 24-05-2012, 19:11

Dobiję sie do tematu, otóż mam lancera sedan 96 i mam ten sam problem z klapą która po pociągnięciu linki tylko się delikatnie uchyla. Swego czasu zastosowałem patent ze spreżynami od starej kanapy które ściągały klapę do góry i ją tam trzymały. Niestety po czasie sprężyny się rozciągnęły i znów klapa lata lużno co przy wietrze jest denerwujące bo już dostałem klapą w łeb wkładając zakupy.W kufrze pod szybą są jakieś krzyżujące się druty ale nie wiem czy to one odpowiadały za trzymanie klapy w pionie po otwarciu.
Motofreak - 16-10-2012, 01:05

Wczoraj zrobiłem w Galancie e54a otwieranie klapy bagażnika guzikiem zamontowanym w klapie nad tablicą rejestracyjną. Długo zastanawiałem się jak to zrobić żeby klapy nie dało się otworzyć kiedy samochód jest zamknięty. Poprzednio miałem otwieranie w pilocie ale z tego zrezygnowałem.
Ale przejdźmy do rzeczy. Podpiąłem się + pod gniazdo zapalniczki, kabel poprowadziłem do przednich drzwi, na końcu cięgna blokującego zamek zamontowałem przycisk krańcówkę, który w momencie zamykania zamka dotyka jego obudowy i rozpina obwód, następnie kabelek z + poprowadziłem do klapy bezpośrednio do siłownika (zwykły siłownik drzwiowy za 7 zł), do masy podłączyłem się w bagażniku przy silniczku wycieraczki, kabelek od masy idzie do przycisku chwilowego a od przycisku do siłownika. Najprościej jak się da a myślałem nad tym 2 lata :P