To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A 2.0] 2000r. Pokrywa zaworów

Remik - 09-04-2010, 13:50

Czy mógłby mi ktoś napisać z jaką siłą powinny być dokręcane śruby pokrywy zaworów? Mam klucz dynamometryczny więc chciałbym spróbować a w manualu nie mogę znaleźć. Z góry dzięki za pomoc.

[ Dodano: 09-04-2010, 14:10 ]
Już znalazłem:) 3,4Nm!
Pozdrawiam

Psikus - 27-12-2010, 17:30

Czy ktos ma doświadczenia z innymi uszczelkami niż elring? kupiłem toto w marcu ( w sumie pierwszy raz coś z elringa kupowałem ) i nie dość że trzeba toto raz na miesiąc dokręcać, to jeszcze motor cały z tyłu olejem zlany :evil:
robertdg - 27-12-2010, 18:58

Psikus, innych uszczelek pod pokrywe zaworów jak elringa nie dostaniesz - w sensie zamiennika, niby sa z Corteco, ale nigdzie niedostepne, jak chcesz, możesz jeszcze inwestowac w oryginał niespełna 125zł - ofkors sama uszczelka bez krążków na gniazda swiec zapłonowych

P.S. aby Cie nie martwić - znasz KRAGUM :?: uderz tam ;-)

j-rules - 27-12-2010, 19:42

uszczelki są dostępne innych producentów. Eristic, a nawet Takoma - do kupienia w jparts.pl , na dodatek na hasło fanklub mitsumaniaki 27% zniżki ;) (nr klienta 00229)
Psikus - 27-12-2010, 20:14

Jedyny krakgum jaki znalazłem w necie robi termofory :mrgreen: rozważam oryginał, rozważam uszczelniacz loctite - zobaczymy. Pytając o doświadczenia z innymi uszczelkami chodziło mi o konkrety typu "mam uszczelkę z firmy xxx już 50000km i nic nie cieknie", nie o informacje czy są dostępne z jakiejś innej firmy.
j-rules - 27-12-2010, 20:15

Psikus, ja tylko chciałem sprostowac słowa Roberta :) a opinii sam jestem ciekaw..
robertdg - 27-12-2010, 20:55

Psikus napisał/a:
Jedyny krakgum jaki znalazłem w necie robi termofory :mrgreen:
Czytanie ze zrozumieniem się kłania :lol:
robertdg napisał/a:
P.S. aby Cie nie martwić - znasz KRAGUM :?: uderz tam ;-)

http://www.kragum.com.pl/

Masz bliżej niż ja i nie wiesz ;-) dorabiają na zamówienie

SnowDevil - 28-03-2013, 17:56

Hej, po wymianie uszczelki pod pokrywą zaworów pojawił się wyciek przy rogu pokrywy od strony grodzi za aparatem zapłonowym. Po zdjęciu pokrywy okazało się, że jest lekko pozagniatana/powyginana. Wyczyszczenie wszystkiegi i ponowne uszczelnienie silikonem nic nie dalo i cieknie nadal.

Czy wie ktos gdzie kupic pokrywę zaworów? Chyba, że ktoś ma inny pomysł jak to naprawić.
Silnik V6.

Tomii - 23-04-2013, 09:28

Koledzy, czy dawać silikon pod oryginalną uszczelkę pokrywy zaworów czy nie ma potrzeby, Elring przepuszcza nawet na silikonie :|
Krzyzak - 23-04-2013, 11:09

Tomii napisał/a:
Elring przepuszcza nawet na silikonie
sprawdź gniazda śrub - czy nie są zapadnięte od nadmiernego dokręcania; ew. wyklep je od środka
osobiście daję silikon (dokładniej dirco) - nie lubię robić 2x

Hugo - 23-04-2013, 17:09

Tomii napisał/a:
Koledzy, czy dawać silikon pod oryginalną uszczelkę pokrywy zaworów czy nie ma potrzeby
Dać.
deejay - 23-04-2013, 22:19

Tomii napisał/a:
Koledzy, czy dawać silikon pod oryginalną uszczelkę pokrywy zaworów czy nie ma potrzeby, Elring przepuszcza nawet na silikonie :|

Tak jak napisał Krzyżak , spr dokładnie powierzchnie i miejsca przykręcania śrub pokrywy czy nie są odkształcone .

Torp12 - 23-04-2013, 22:49

U mnie elring puscil po 3 tys km. Po zmianie na oryginal poki co mam spokoj ( zrobilem juz napewno ponad 3 tys. km)
Bury - 24-04-2013, 00:05

Ja kiedyś założyłem erlinga.
Bez silikonu dokręciłem momentem takim jak podaje manual ok3Nm,wydawało mi się to śmiesznie lekko i myślałem,że puści.Jednak nie puściło już kilka lat.

Tomii - 24-04-2013, 07:55

Krzyzak napisał/a:
sprawdź gniazda śrub - czy nie są zapadnięte od nadmiernego dokręcania; ew. wyklep je od środka
osobiście daję silikon (dokładniej dirco) - nie lubię robić 2x

no właśnie muszę to sprawdzić, śrub starałem się nie dokręcać za mocno, dopiero jak puszczało to troszkę dociągnołem ale dalej się poci, wycieki nie są za duże ale mnie to denerwuje bo przed wymianą popychaczy było sucho jak pieprz.

Torp12, dałeś silikon ?